Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε δεύτερο καταστροφικό lockdown η Ευρώπη - Η Γαλλία σε καραντίνα από 30 Οκτωβρίου έως 1 Δεκεμβρίου και η Γερμανία από 2 έως και 30 Νοεμβρίου

Σε δεύτερο καταστροφικό lockdown η Ευρώπη - Η Γαλλία σε καραντίνα από 30 Οκτωβρίου έως 1 Δεκεμβρίου και η Γερμανία από 2 έως και 30 Νοεμβρίου
Απαραίτητο το lockdown, είμαστε σε δραματική κατάσταση υποστήριξε μιλώντας στη Bundestag η Merkel
(upd) Ο εφιάλτης των καταστροφικών lockdowns επέστρεψε στην Ευρώπη καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γαλλία και Γερμανία προχώρησαν στην επιβολή νέων αυστηρών μέτρων σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την πανδημία του κορωνοϊού που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου.
Πανεθνικό lockdown για τη Γαλλία από την ερχόμενη Παρασκευή 30/10 το οποίο θα εφαρμοστεί τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου προανήγγειλε μέσω διαγγέλματος ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, ενώ και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel ανακοίνωσε μερικό lockdown για όλη τη Γερμανία από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος Νοεμβρίου έπειτα από συμφωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων.
Μάλιστα σε σημερινή 30/10 ομιλία της στη Bundestag η Merkel υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο το lockdown στη Γερμανία, αναφέροντας πως η χώρα βρίσκεται σε δραματική κατάσταση και ότι έχει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά της.

Με τις δύο μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης να εισέρχονται σε β’ lockdown και πολλές άλλες χώρες στη γηραιά ήπειρο να βρίσκονται σε οριακό σημείο, όλα δείχνουν πως είναι αναπόφευκτο τα καταστροφικά lockdowns να αποτελούν μονόδρομο και να εφαρμοστούν σε πολλές άλλες χώρες προκαλώντας ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες.  
Σε οριακό σημείο βρίσκεται πολλές χώρες της Ευρώπης καταγράφοντας το τελευταίο 24ωρο (28/10) και νέα ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και θανάτων, με τις κυβερνήσεις να απευθύνουν δραματικές προειδοποιήσεις και εκκλήσεις για την τήρηση των μέτρων.
Από τις περίπου 459.000 μολύνσεις που αναφέρθηκαν παγκοσμίως περισσότερες από 223.000 ήταν στην Ευρώπη και αντίστοιχα από τους 7.026 θανάτους οι 2.755 ήταν σε ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη λίστα των 10 χωρών με τις χώρες που αναφέρουν τα περισσότερα νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, οι επτά είναι ευρωπαϊκές.
Image
Merkel: Απαραίτητο το lockdown - Βρισκόμαστε σε δραματική κατάσταση – Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος


Στη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Γερμανία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Bundestag η καγκελάριος Angela Merkel.
Η Merkel υπεραμύνθηκε των περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 28/10, αν και παραδέχθηκε ότι είναι απολύτως κατανοητό ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από αυτούς τους περιορισμούς.
«Δεν υπήρχε ηπιότερη λύση.
Πρόκειται για μια ιατρική, κοινωνική, ψυχολογική, οικονομική και πολιτική δοκιμασία.
Στην αρχή της χειμερινής περιόδου, η κατάσταση είναι δραματική.
Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και ο αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να περιοριστεί σε διαχειρίσιμο επίπεδο» τόνισε η Merkel, η οποία υποστήριξε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στη Γερμανία είναι στα όρια του.
«Μέσα σε δέκα μέρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.
Αυτή η δυναμική θα επιβαρύνει σοβαρά το υγειονομικό μας σύστημα και σε λίγες ημέρες δεν θα μπορούμε να ιχνηλατήσουμε τις επαφές των κρουσμάτων» τόνισε η καγκελάριος, η οποία χαρακτήρισε απαραίτητο το «lockdown».
«Οι εναλλακτικές προσεγγίσεις δεν με πείθουν (…)
Αν περιμέναμε μέχρι να γεμίσουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, τότε θα ήταν αργά.
Η κατάσταση είναι «ανησυχητική» υποστήριξε η Merkel, η οποία κατηγόρησε τους λαϊκιστές ότι είναι επικίνδυνοι και ανεύθυνοι όταν λένε ότι ο κορωνοϊός είναι ακίνδυνος, αναφέροντας πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν, είναι «κατάλληλα, αναλογικά και αναγκαία».
«Ελευθερία δεν σημαίνει ότι κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά ότι αναλαμβάνουμε ευθύνη» είπε η Merkel, η οποία καταδίκασε «τα ψέματα και τις θεωρίες συνωμοσίας» που διακινούνται, καθώς, όπως είπε, «δεν βλάπτουν απλώς την δημοκρατική αντιπαράθεση, αλλά και την μάχη κατά του ιού» και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Macron: Σε lockdown η Γαλλία από τις 30 Οκτωβρίου 2020 έως την 1η Δεκεμβρίου - Ταχύτατη η εξάπλωση του β΄ κύματος του κορωνοϊού

Lockdown στη Γαλλία από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο Emmanuel Macron κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς τον γαλλικό λαό το βράδυ της Τετάρτης 28/10.
Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας «η χώρα πρέπει να προστατεύσει την οικονομία της, αλλά μια στρατηγική ανοσίας της αγέλης θα οδηγήσει σε 400.000 θανάτους στη χώρα».
«Το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει εκτός εάν υπάρχει οικονομία που θα το υποστηρίζει.
«Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική» που θα σήμαινε τη «διαλογή μεταξύ των ασθενών», με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας.
Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ανθρώπινη ζωή.
Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα και να δεχτούμε ανοσία της αγέλης» ξεκαθάρισε.
Το lockdown θα ισχύσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, ωστόσο σε 15 μέρες η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί για δουν εάν υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν τα καταστήματα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, τα μέτρα θα χαλαρώσουν εφόσον τα ημερήσια κρούσματα πέσουν πάλι στα 5.000 ημερησίως.
Σήμερα πάντως 28/10, η Γαλλία κατέγραψε 244 νέους θανάτους από κορωνοϊό, επιπλέον 36.437 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τα σύνολα σε 37.785 και 1.235.132 αντίστοιχα.

Σε lockdown από την Παρασκευή 30/10

«Αφού συμβουλεύτηκα τους ειδικούς, συζήτησα με τους Ευρωπαίους εταίρους μου και αποφάσισα πως πρέπει να προχωρήσουμε εκ νέου σε lockdown από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.
Αντίθετα με το lockdown του Μαρτίου παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία, η εργασία σε γενικές γραμμές συνεχίζεται και τα γηροκομεία παραμένουν ανοιχτά στην επίσκεψη» είπε ο E. Macron.
Επιστρέφει επίσης η αίτηση κατ’ εξαίρεση μετακίνηση την οποία πρέπει να συμπληρώνουν οι Γάλλοι προκειμένου να βγουν από το σπίτι.
Ακόμα, κλείνουν μπαρ και εστιατόρια από την Παρασκευή, με την θέση σε εφαρμογή του δεύτερου lockdown.
Συνεχίζουν να λειτουργούν όμως, όπως είπε ο Macron, εργοστάσια, δημόσιες υπηρεσίες και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Για ποιους λόγους θα μπορούν να βγαίνουν οι Γάλλοι από το σπίτι

Οι άνθρωποι μπορούν να βγουν από το σπίτι μόνο για να αγοράσουν βασικά αγαθά, να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή να γυμναστούν για μια ώρα.
Αλλά σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ τα πανεπιστήμια θα επιστρέψουν στη διαδικτυακή διδασκαλία και η εργασία από το σπίτι θα γενικευτεί.
Από την άλλη πλευρά, οι ιδιωτικές συναντήσεις θα απαγορευτούν, όπως και οι δημόσιες συγκεντρώσεις.

Πιο θανατηφόρο το δεύτερο κύμα

Η στρατηγική μας ήταν από το καλοκαίρι να «ζούμε με τον ιό» προσπαθώντας να περιορίσουμε την διάδοση του, σημείωσε, ωστόσο τόνισε πως εδώ και πολλές εβδομάδες είμαστε η χώρα που κάνει τα περισσότερα τεστ για τον φονικό ιό.
Ο ιός προελαύνει καθώς έρχεται ο χειμώνας και τα κρούσματα αυξάνονται.
Είμαστε όλοι στην Ευρώπη έκπληκτοι από την επέλαση του ιού, σχολίασε.
«Έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε» σε σχέση με τον νέο κορωνοϊό.
Το β’ κύμα θα είναι πιο ισχυρό και πιο θανατηφόρο από το πρώτο» σημείωσε.
Image

Μερικό lockdown στη Γερμανία από 2/11

Μερικό lockdown από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος Νοεμβρίου 2020 για όλη τη Γερμανία αποφάσισαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια, ανακοίνωσε πριν από λίγο η καγκελάριος Merkel, καλώντας τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια».
Η Merkel έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη μέρα» και, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα περιορισμού, μίλησε για εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενώ τόνισε ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να δράσουμε - και μάλιστα τώρα!». Ομοσπονδία και κρατίδια έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία, την εργασία και την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, προσέθεσε.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψή της με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, από την προσεχή Δευτέρα κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο.
Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά.
Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η πολιτεία ζητά και πάλι από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι. Ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξάγονται χωρίς θεατές. Η γενική κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες, διευκρίνισε η Merkel.
Όπως ανακοίνωσε η καγκελάριος, θα υπάρξει και νέα έκτακτη ενίσχυση των επαγγελματιών οι οποίοι θα πληγούν από τους νέους περιορισμούς. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών O. Scholz είχε, σύμφωνα με την Bild αναφερθεί σε αναπλήρωση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων στο 75% και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στο 70%.
Το κόστος για το κράτος θα ανέλθει σε 7-10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τί συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκε ο υψηλότερος αριθμός νέων ημερήσιων κρουσμάτων επίσης από την έναρξη της πανδημίας, 24.991 ενώ 205 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Τη στιγμή αυτή, στην γειτονική χώρα υπάρχουν 276.457 θετικοί στον ιό, ενώ οι θεραπευμένοι είναι 275.404.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκαν 22.885 νέα κρούσματα (με ρεκόρ τα 26.684 στις 21 Οκτωβρίου) και ακόμη 367 θάνατοι ενώ κοντά στα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών κινήθηκαν και τα κρούσματα στην Ισπανία με 19.765 νέες μολύνσεις και 168 θανάτους.  
Μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων και των θανάτων - το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 267 θάνατοι που αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό στο β' κύμα της επιδημίας, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez ανακοίνωσε ότι θέτει σε άμεση ισχύ την επιβολή κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών στη χώρα, όπως και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους.
Από προχθές 26/10 επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα από τις 23:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Ωστόσο αναφέρεται πως καθεμιά από τις αυτόνομες κοινότητες έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το μέτρο μία ώρα νωρίτερα ή αργότερα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.
Η Ρωσία ανέφερε επίσης τον υψηλότερο αριθμό νεκρών από την έναρξη της πανδημίας, φθάνοντας τους 345 ενώ και οι νέες μολύνσεις κυμάνθηκαν στο ίδιο επίπεδο με ρεκόρ των τελευταίων ημερών φθάνοντας τις 16.202.
Απόλυτο ρεκόρ κρουσμάτων και στην Πολωνία με ακόμη 18.820 το τελευταίο 24ωρο, κατά το οποίο και ο αριθμός των θανάτων στα ύψη με 236.
Τους υψηλότερους αριθμούς μολύνσεων και θανάτων σε 24ωρη βάση, επίσης από την έναρξη της πανδημίας ανέφεραν οι αρχές στην Τσεχία, καθώς έφτασαν 15.663 και 182 αντίστοιχα.
Στα ύψη και τα κρούσματα στο Βέλγιο με ακόμη 13.571 και 139 θανάτους, επίσης ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τα τέλη Μαΐου ενώ στην Ολλανδία καταγράφηκε επίσης ρεκόρ κρουσμάτων με 10.292 σε ένα 24ωρο ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 70-αριθμός που είχε να αναφερθεί στη χώρα από τις αρχές Μαΐου.
Στη Σουηδία αν και το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 5.949 κρούσματα το απόλυτο ρεκόρ της προηγούμενης μέρας με 17,440 προκαλεί μεγάλο προβληματισμό με τον διεθνή Τύπο να εστιάζει ξανά στην πολιτική της χώρας που δεν επιβάλλει ιδιαίτερους περιορισμούς για την αναχαίτιση εξάπλωσης του ιού.
 Image

bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης