Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μονόδρομος για την επιβίωση των τραπεζών η πανευρωπαϊκή Bad Bank με σφραγίδα Enria (SSM)

Μονόδρομος για την επιβίωση των τραπεζών η πανευρωπαϊκή Bad Bank με σφραγίδα Enria (SSM)
Γιατί η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων πρέπει να έχει σφραγίδα ευρωπαϊκή
Με πλήρη γνώση των δεδομένων ο επικεφαλής του SSM Andrea Enria δεν δίστασε να αρθρογραφήσει πρόσφατα  για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Bad Bank ή ενός αντίστοιχου δικτύου "κακών τραπεζών" σε μια προσπάθεια που πρέπει καλώς να οργανωθεί προκειμένου οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν το θηριώδες μέγεθος των κόκκινων δανείων.
Ο κ. Enria μίλησε πρόσφατα για 1,4 τρισ κόκκινα δάνεια ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της υπολειτουργίας των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Τι σημαίνει όμως μια πανευρωπαϊκή Bad bank και όχι μια προσπάθεια δημιουργίας εθνικών μονάδων;
Tα κόκκινα δάνεια αποτελούν μια εφιαλτική προοπτική για την Ευρώπη καθώς στην καλύτερη περίπτωση θα διπλασισαστούν φθάνοντας το 1 τρισ ευρώ και στη χειρότερη θα αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις του κ. Enria.
Oι εθνικές πρωτοβουλίες της περασμένης κρίσης μια δεκαετία τώρα δεν έλυσαν το πρόβλημα.
Επομένως οι τρέχουσες πρωτοβουλίες πρέπει να είναι δραστικές και να ακουμπούν σε πανευρωπαϊκές πατέντες λένε οι διαχειριστές που επιπλέον δεν θέλουν τις κακές τράπεζες να τους ανταγωνίζονται όπως για παράδειγμα συνέβη στην Ιταλία.
Ετσι οι γνωρίζοντες την κατάσταση σιγοψυθυρίζουν πως οι θεσμοί δηλαδή η EKT και ο SSM παρά τις αντιρρήσεις που υπάρχουν στην παρούσα φάση από κράτη μέλη,  θα αναγκαστούν πέρα από τη χαλάρωση στις ευρωπαϊκές τράπεζες να οδηγηθούν και σε απευθείας ενίσχυσή τους.
Μια πανευρωπαϊκή Bad Bank ή ένα πανευρωπαϊκό αντίστοιχο δίκτυο θα αποτελούσε λύση προς  αυτήν  την κατεύθυνση.
Μια πανευρωπαϊκή Bad Bank όπως αυτήν που επικαλείται  ο κ. Enria στην πρόσφατη συνέντευξή του θα στηριχθεί σε πέντε  σημαντικές προϋποθέσεις.

-Ευρωπαϊκή και όχι εθνική χρηματοδότηση
-Ευρωπαϊκές εγγυήσεις
-Ευρωπαϊκή τιμολόγηση
-Συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών
-Ομογενοποιημένα δάνεια προκειμένου η χρηματοδότηση να λειτουργήσει

Μόνον και μόνον τότε το εγχείρημα ενδέχεται να έχει επιτυχία λένε παράγοντες που γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα της αγοράς.
Τα δάνεια με βάση τις ενέργειας μιας ευρωπαϊκής τέτοιας πρωτοβουλίας θα αποτελέσουν πακέτα της ίδιας κατηγορίας (στεγαστικά με ενέχυρα αντιστοίχου αξίας, επιχειρηματικά κλπ) ώστε να ενισχυθεί σημαντικά η δυνατότητα τιτλοποίησης και μεταβίβασής τους και να πιάσουν καλύτερες τιμές.
Αν παρόλα αυτά υπάρξουν απώλειες - που θα υπάρξουν- τότε θα συζητηθεί τι μπορεί να καλυφθεί σε εθνικό επίπεδο.
Στην Ιταλία σε πρόσφατο συνέδριο οι κρατικοί διαχειριστές καυτηρίασαν τον  ρόλο  των κρατικών παικτών όπως η AMCO που βρίσκεται στο προσκήνιο καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές προσπαθούν να προετοιμαστούν για το νέο κύμα επισφαλών δανείων που οφείλεται στην πανδημία.
"Χρειαζόμαστε κανόνες για το ποιος κάνει τι, υπάρχουν τράπεζες που χρειάζονται καταθέσεις και άλλες που έχουν ρόλο διαφορετικό.
Η AMCO είναι ανταγωνιστής και όχι μια κακή τράπεζα  αναφέρουν. Πρέπει να ισχύουν σαφείς κανόνες τη στιγμή που θα φτάσει το νέο κύμα".
Αυτά δήλωσε ο κ  Marc Knothe, επικεφαλής στην Ιταλία  στο μεγαλύτερο διαχειριστή επισφαλών δανείων της Ευρώπης την  Intrum, δήλωσε στο συνέδριο IFIS.
Μολονότι η AMCO στην Ιταλία χρησιμοποιήθηκε αφού προηγήθηκαν μεγάλης έκτασης τιτλοποιήσεις εν τούτοις οι διάφοροι φορείς καθιστούν σαφές πως νόθευσε τον ανταγωνισμό στην αγορά της γείτονος.
"Η AMCO αγοράζει περιουσιακά στοιχεία σε ανταγωνισμό με ιδιώτες επενδυτές και στη συνέχεια τα διαχειρίζεται... οπότε καταλήγει να στρεβλώνει την αγορά τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους συλλέκτες επισφαλών δανείων", δήλωσε η Andrea Mangoni, επικεφαλής της  doValue, στο συνέδριο IFIS κάνοντας δηλώσεις οι οποίες καταγράφονται στο investing.com
Όπως υποστηρίζει ο κ. Enria μια πανευρωπαϊκή Βad Βank θα ήταν μια αποτελεσματική λύση.
Διαφορετικά, ένα πανευρωπαϊκό  δίκτυο Βad Βanks  που θα λειτουργούσε υπό τους ίδιους όρους θα μπορούσε επίσης να παράσχει στήριξη στην ανάκαμψη της οικονομίας, αν σχεδιαστεί με τον κατάλληλο τρόπο.
Οι τράπεζες είναι βέβαιο πως σε έναν δεύτερο χρόνο θα χρειαστούν κεφάλαια.
Για να προσελκύσουν κεφάλαια θα πρέπει να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους κάτι που θα γίνει μόνον μέσα από μια αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων με τη σφραγίδα της Ευρώπης.

bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης