Τελευταία Νέα
Οικονομία

Να πληρώσουν το χρέος τους σε 120 δόσεις ζητούν οι λαχειοπώλες έχοντας ως τελευταία ελπίδα τον πρωθυπουργό

tags :
Να πληρώσουν το χρέος τους σε 120 δόσεις ζητούν οι λαχειοπώλες έχοντας ως τελευταία ελπίδα τον πρωθυπουργό
Τι αναφέρει η επιστολή που έστειλαν προς τον Κ. Μητσοτάκη και το  Χρ. Σταικούρα
Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εναποθέτει τις ελπίδες της για τη διάσωση του επαγγέλματος του λαχειοπώλη, η Πανελλήνια  Ένωση Πρακτόρων Εθνικών Λαχείων, η οποία με επιστολή της προς το πρωθυπουργικό γραφείο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου  Οικονομικών ζητάει το υπόλοιπο χρέος  ύψους 3,4 εκατ. ευρώ που έχει απομείνει στη διεύθυνση Κρατικών Λαχείων του υπουργείου Οικονομικών να ρυθμιστεί σε 120 δόσεις.
Από την 1η Οκτωβρίου η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου μπορεί να τραβήξει το χαλί από τους βιοπαλαιστές της ζωής τους λαχειοπώλες τερματίζοντας το επάγγελμα τους  διότι  οι προμηθευτές τους, θα χάσουν την πιστωτική γραμμή  που έχουν σήμερα  από τη εταιρεία  Ελληνικά Λαχεία καθώς οι χρηματικές εγγυήσεις τους θα πάνε για τη αποπληρωμή του χρέους με αποτέλεσμα να καταπέσουν οι εγγυήσεις που έχουν  στα χέρια τους οι τράπεζες.
Η Πανελλήνια Ένωση Πρακτόρων Εθνικών Λαχείων υποστηρίζει ότι η ρύθμιση των 120  δόσεων θα δώσει παράταση ζωής στους 1.200 λαχειοπώλες  ενώ σε  αντίθετη περίπτωση  θα μπει ένα τέλος στο επάγγελμα που έκανε τα πρώτα  βήματα του στις αρχές  της δεκαετίας του 1940.  
Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί  επισημαίνοντας την παρουσία του λαχειοπώλη  που συνεισέφερε\, τουλάχιστον για 80 και πλέον χρόνια, πακτωλό εσόδων στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 80.000.000 ευρώ  το χρόνο.
Με δική  τους  ευθύνη  οι  πράκτορες  παρείχαν ανοιχτές πιστώσεις σε παραπάνω από 8.000 σημεία.(πλανόδιους λαχειοπώλες και πρακτορεία ΟΠΑΠ) γεγονός που σώρευσε διαχρονικά μεγάλη επισφάλεια. Ασκούσαν το επάγγελμα χωρίς δυνατότητα επιστροφής των αδιάθετων λαχείων, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και χωρίς να προβλέπεται η εμφάνιση των ζημιών μας στα λογιστικά βιβλία.
Με δεδομένο ότι η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων ήταν η ΜΟΝΑΔΙΚΗ κερδοφόρα Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου, ήταν και η πρώτη επιτυχής αποκρατικοποίηση που  πραγματοποίησε το Ελληνικό Δημόσιο.
Έτσι, μετά την πώληση των Κρατικών Λαχείων και του ΟΠΑΠ σε ιδιώτη, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς να ληφθεί καμία πρόνοια για το επάγγελμά μας, ξεκινήσαμε (από 01/08/2014) να εξοφλούμε το υπόλοιπο του αλληλόχρεου λογαριασμού μας με την Δ/νση Κρατικών Λαχείων (ποσό που  ήταν καλυμμένο με εγγυητικές επιστολές Τραπεζών).
Μετά από σχετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Κρατικών Λαχείων, η εξόφληση γινόταν αρχικά με ρύθμιση 120 15νθήμερων δόσεων.
Τους πρώτους 29 μήνες καταβάλαμε 58 15νθήμερες δόσεις και από τον Ιανουάριο του 2017 σε αντίστοιχες μηνιαίες μέχρι σήμερα, μετά από σχετική νέα ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ που αντικατέστησε τις, πρωτοφανείς, 15νθήμερες δόσεις με μηνιαίες.
Η παρατεταμένη οικονομική κρίσης που ακολούθησε και των τραγικών συνεπειών λόγω της πανδημίας του Covid-19, επισημάνεται στην επιστολή ότι βρίσκονται  στην δυσάρεστη θέση να κινδυνεύουμε  με οικονομική καταστροφή διότι ήδη δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να εξοφλούμε τις οφειλόμενες υπόλοιπες 24 δόσεις. Έχουμε ήδη εξοφλήσει τουλάχιστον το 90% της οφειλής μας η οποία είναι εξασφαλισμένη 100% με εγγυητικές επιστολές τραπεζών.
Και καταλήγει η επιστολή προς  το πρωθυπουργό ζητώντας  την ύστατη στιγμή μια λύση έχοντας ως  μοναδικό αίτημα την αποπληρωμή του χρέους σε περισσότερες δόσεις.
Συγκεκριμένα αναφέρεται «Εν κατακλείδι, το μοναδικό μας αίτημα – παράκληση είναι, η εναπομένουσα οφειλή μας των 3.400.000 ευρώ που αποτελεί το 10% της αρχικής μας οφειλής, να ρυθμιστεί σε 120 μηνιαίες ισόποσες δόσεις (καλυμμένες με εγγυητικές επιστολές τραπεζών) έναντι των 24 που ισχύει σήμερα.»
Υπογραμμίζεται  ότι είναι κρίμα εμείς που έχουμε προσφέρει τόσα πολλά στο Ελληνικό Δημόσιο να μην μπορούμε να ενταχθούμε στις ευεργετικές διατάξεις που αποφασίζει η πολιτεία για όλους τους άλλους πολίτες.
Εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της οφειλής δεν προβλέπεται καμία ρύθμιση για τον κλάδο μας.
Ζητούμε να μας δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούμε κι εμείς στις ρυθμίσεις όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες και να εξοφλήσουμε το εναπομείναν υπόλοιπο των 3.400.000 ευρώ σε 120 δόσεις.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης