Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lichtman (ΗΠΑ): Νίκη Biden βλέπει ο ιστορικός που 40 χρόνια τώρα, προβλέπει με επιτυχία τον νικητή των εκλογών

tags :
Lichtman (ΗΠΑ): Νίκη Biden βλέπει ο ιστορικός που 40 χρόνια τώρα, προβλέπει με επιτυχία τον νικητή των εκλογών
Ο Trump δεν κατάλαβε την σημασία των «κλειδιών» που εξασφαλίζουν τη νίκη σε μια εκλογική αναμέτρηση, δήλωσε ο ιστορικός Lichtman, ο οποίος δεν έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του ως σήμερα
Ανεβάζει το θερμόμετρο όσων στοιχηματίζουν για τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου ο ιστορικός Allan Lichtman προβλέποντας νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Joe Biden έναντι του αντιπάλου του και νυν προέδρου Donald Trump, όπως ανέφερε σε συνεντεύξεις του σε διεθνή μέσα.
Και υπάρχει λόγος για την άνοδο αυτή στις προβλέψεις αφού κατορθώνει να προβλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, από το 1980 και μάλιστα πολλούς μήνες πριν τη διεξαγωγή τους.
Βασιζόμενος στην ιστορία που είναι η ειδικότητά του και σε μια σειρά παραμέτρων ήταν από τους ελάχιστους αναλυτές που το 2016 προέβλεψε την νίκη του Donald Trump, γεγονός που οδήγησε τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ τον είχε ευχαριστήσει για την πρόβλεψή του μόλις ανακοινώθηκε η νίκη του.
Σήμερα, τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Allan Lichtman προβλέπει ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών θα χάσει και θα κερδίσει ο Joe Biden.
 
Σαράντα χρόνια επιτυχίες

Η πρώτη φορά που προέβλεψε ήταν το 1982 και αφορούσε την επανεκλογή του Ronald Reagan, δυόμιση χρόνια πριν γίνουν οι εκλογές.
Έκτοτε, η αλάνθαστη μέθοδός του τού προσέδωσε κύρος και φήμη αφού έκτοτε τον ακούν κάπως σαν τον Νοστράδαμο που δεν κάνει ποτέ λάθος.
Στα σαράντα σχεδόν χρόνια που προβλέπει τους ενοίκους του Λευκού Οίκου, διαψεύσθηκε μόνο μία φορά, το 2000, όταν μίλησε για νίκη του Al Gorr έναντι του George W. Bush, ωστόσο, αυτό το λάθος έμεινε στο περιθώριο γιατί εκείνη τη χρονιά, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Al Gorr, θα κέρδιζε αν το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αποφάσιζε να σταματήσει την επανακαταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα.

Το αλάνθαστο σύστημα των προβλέψεων
 
Ο Lichtman είναι καθηγητής Ιστορίας στο American University της Ουάσινγκτον και ανέπτυξε ένα σύστημα που στηρίζεται σε αριθμούς και κριτήρια που του επιτρέπει να προβλέψει το αποτέλεσμα κάθε κούρσας για τον Λευκό Οίκο.
«Οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία της κοινής γνώμης σε μια δεδομένη στιγμή αλλά δεν επιτρέπουν να είμαστε σίγουροι τι θα συμβεί την ημέρα των εκλογών», εξηγεί στις διαλέξεις του.
Κυρίως στηρίζεται «στα 13 κλειδιά του Λευκού Οίκου», δηλαδή 13 παραμέτρους που επιτρέπουν να δημιουργήσει κάποιος το προφίλ του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, με βάση την οικονομία, το κοινωνικό κλίμα, τα σκάνδαλα ή το επικοινωνιακό χάρισμα.
Μελετά αυτά τα κριτήρια σε όλη τη διάρκεια της προεδρικής θητείας ενός υποψηφίου.
«Μελετούμε τα αποτελέσματα των εκλογών στο μέσον της θητείας, την οικονομική κατάσταση, τις αποτυχίες ή τις επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική», εξήγησε πρόσφατα σε συνέντευξη στο Radio-Canada.
Για να καθορίσει τα κριτήρια, ο ιστορικός εξέτασε και μελέτησε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ, από το 1860.
Aν οι 6 απαντήσεις στα 13 αυτά «κλειδιά του Λευκού Οίκου» είναι αρνητικές, τότε ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ θα χάσει τις εκλογές.
Και αυτή είναι η πρόγνωση για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, ότι ο Donald Trump θα χάσει.
Ακόμη και η πρόσφατη ασθένεια του Trump από κορωνοϊό ή ο διορισμός της Amy Coney Barrett στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν τα δεδομένα για εκείνον, όπως πιστεύει.
«Ο Donald Trump με συνεχάρη το 2016 επειδή προέβλεψα την εκλογή του, αλλά δεν κατάλαβε την σημασία των «κλειδιών», δηλαδή της διακυβέρνησης και όχι της προεκλογικής εκστρατείας.
Αυτό μετράει στις εκλογές.

Tα κλειδιά της νίκης και της ήττας

Το 2019 ο Trump κατείχε μόνο τα 4 από τα «κλειδιά», επομένως βρισκόταν δύο κλειδιά από την ήττα.
Και βέβαια, όλα άλλαξαν στην Αμερική του 2020, με την χειρότερη πανδημία που γνωρίσαμε τα τελευταία 100 χρόνια, την κακή οικονομική διαχείριση και το κλίμα των κοινωνικών και φυλετικών προβλημάτων.
Ο Trump πέρασε από τα τέσσερα στα επτά λάθος «κλειδιά», και χρειάζονται μόνο έξι για να χάσει κάποιος τις εκλογές.
Η κοινωνική αναταραχή και η κακή διαχείριση της οικονομίας θα τον σπρώξουν βίαια προς την ήττα.
Ο Trump θα γίνει, κατά συνέπεια, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, από το 1992, που δεν θα επανεκλεγεί.
Και δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό του», δήλωσε ο ιστορικός.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης