Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Αναδίπλωση μπροστά στο ευρωπαϊκό μέτωπο - Επιστολή στην Γαλλία με «Κατηγορώ»

Τουρκία: Αναδίπλωση μπροστά στο ευρωπαϊκό μέτωπο - Επιστολή στην Γαλλία με «Κατηγορώ»
Στην επιστολή του στενού συνεργάτη του Erdogan Fahrettin Altun περιλαμβάνονται αιχμές για την αποικιοκρατία αλλά τονίζονται οι αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης
Χρησιμοποιώντας ένα κείμενο του διάσημου Γάλλου συγγραφέα Emile Zola σε επιστολή που απηύθυνε προς τους Γάλλους πολίτες.ο  διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Fahrettin Altun αργά το βράδυ της Τετάρτης (28/10) επιχείρησε να απαντήσει μέσω twitter στις μορφές του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron εναντίον του Τούρκου Προέδρου Tayyip Erdogan για μη σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες του Διαφωτισμού και του Κράτους Δικαίου 
Επισημαίνει ότι η επιστολή του Zola που απευθυνόταν στον τότε πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας πριν από 122 χρόνια και αναδεικνύει τη γαλλική υποκρισία όσον αφορά τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητοί Γάλλοι, η επιστολή που φέρει τον τίτλο ‘'Κατηγορώ’' απευθύνθηκε στον Γάλλο Πρόεδρο της περίοδου 122 χρόνια πριν για την υπόθεση Dreyfus.
Αλλά σας γράφω αυτήν την επιστολή τώρα.
Εκείνη την εποχή, ο Zola κατήγγειλε την παρακμή, τη διαφθορά και τον αντισημιτισμό στη γαλλική κοινωνία για να υπερασπιστεί την Αλήθεια, αντιμετωπίζοντας όλες τις συνέπειες.
Ο Ζολά έλεγε: «Δεν ήμασταν μετά τη Γαλλική Επανάσταση, που κραυγάζαμε για ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα;
Δεν ήμασταν εκείνοι που πολεμήσαμε γι’ αυτές τις αξίες;
Κάναμε αυτές τις αξίες τις βασικές αρχές του συντάγματος του 1848.
Αυτές οι τρεις ιδρυτικές αξίες έγιναν η κοινή κληρονομιά του Γαλλικού Έθνους.
Απλώς θεραπεύουμε τις πληγές που προκαλούνται από τη γαλλική αποικιοκρατία σε όλο τον κόσμο.
Εξακολουθούμε να οφείλουμε συγγνώμη στην Αλγερία, την Αφρική.
Λέγεται ότι η κοινωνική μνήμη των αδικημένων είναι μία πληγή που δεν μπορεί να θεραπευτεί με μια απερίσκεπτη συγγνώμη».

Το χιούμορ και η πολιτική ατζέντα

Πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι οι προσβολές και οι λεκτικές επιθέσεις σε θρησκευτικές πεποιθήσεις υπό την κάλυψη της ελευθερίας της έκφρασης δεν αποτελούν πειστική μέθοδο σήμερα.
Το χιούμορ δεν πρέπει να υπηρετεί πολιτικές στοχεύσεις.
Το χιούμορ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως όπλο.
Καταδικάσαμε αυτήν την άσχημη στάση εξ αρχής.
Η καταδίκη αυτή είναι ενώπιον της Ιστορίας, ενώπιον της Ανθρωπότητας, ενώπιον της ανθρώπινης συνείδησης.
Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτή η ανεύθυνη στάση, δεν θα κάνει τίποτε άλλο παρά να εξαπλώνει το μίσος και αποτελεί μια μείζονα απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.
Οι Γάλλοι αξιωματούχοι που πραγματοποιούν δήθεν καλοπροαίρετες προειδοποιήσεις μέσω μεγαλύτερων προσβολών και όποιος συναινεί άμεσα ή έμμεσα σε αυτήν την επιθετική ρητορική μίσους ευθύνεται για τις θλιβερές προοπτικές που ανοίγουν.
«Το κατηγορούμε ενώπιον της ανθρωπότητας, το κατηγορούμε μπροστά στη συνείδησή μας. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτή η ανευθυνότητα, που δεν θα κάνει τίποτα άλλο παρά να εξαπλώσει το μίσος, είναι μια μεγάλη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.

Στη συνέχεια της επιστολής επισημαίνεται:

«Η ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να είναι ένα μέσο προσβολής των θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Πρέπει να ενεργήσετε πριν από αυτό το κύμα μίσους, χθες εναντίον των Εβραίων και σήμερα εναντίον των Μουσουλμάνων, καταστρέψει τις αξίες που ισχυρίζεται η Γαλλία ότι διακονεί.
Η ευθύνη να αντισταθείτε σε αυτήν τη ρητορική μίσους, είναι πολύ μεγάλη για να αφεθεί στους πολιτικούς της Γαλλίας που είναι κυριευμένοι από την απληστία,
Αυτή η ευθύνη πρέπει να βαρύνει στους ώμους όλων των Γάλλων που δεν θα απόσχουν από την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δεν κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και δεν κάνουν διακρίσεις.
Κατηγορώ όποιον παραμένει σιωπηλός αυτήν την ιστορική ημέρα και μεσολαβεί στη διάδοση του μίσους ως συνένοχο στο έγκλημα», καταλήγει.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης