Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υπ. Οικονομικών: Σε συναγερμό για την ρευστότητα - Έρχεται 4ος και 5ος κύκλος επιστρεπτέας - Οι δαπάνες στήριξης πάνω από 6 δισ.

Υπ. Οικονομικών: Σε συναγερμό για την ρευστότητα - Έρχεται 4ος και 5ος κύκλος επιστρεπτέας - Οι δαπάνες στήριξης πάνω από 6 δισ.
Το σενάριο αύξησης αυτών των πιστώσεων σε πάνω από 6 δισ. ευρώ για το 2020 (σ.σ. τόσο είχαν φτάσει οι δαπάνες με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε 5 Σεπτεμβρίου στη Βουλή) είναι πλέον πάνω στο τραπέζι
Η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας του κορωνοϊού στην Ελλάδα οδηγεί αυτομάτως σε παράταση του χρόνου εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας, ενώ καθιστά πιεστικές τις ανάγκες για την ενίσχυση της ρευστότητας στο ελληνικό κράτος.
Με δεδομένο ότι η πορεία του προϋπολογισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της πανδημίας και την ένταση και έκταση των παρενεργειών στο παραγωγικό ιστό, οι επιτελείς στο Γενικό Λογιστήριο βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, «τρέχοντας» ασκήσεις για την περαιτέρω αύξηση των κρατικών δαπανών.

Στα 6 δισ οι πιστώσεις

Το σενάριο αύξησης αυτών των πιστώσεων σε πάνω από 6 δισ. ευρώ για το 2020 (σ.σ. τόσο είχαν φτάσει οι δαπάνες με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε 5 Σεπτεμβρίου στη Βουλή) είναι πλέον πάνω στο τραπέζι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νέες δράσεις που θα σχετίζονται με μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας.
Άλλωστε στο Γενικό Λογιστήριο γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα με το μαξιλάρι των εσόδων.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού για έκτακτες και απρόβλεπτες εξελίξεις και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να χαμηλώσει η στάθμη της δεξαμενής των διαθεσίμων, διότι κάτι τέτοιο θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (η βελόνα δείχνει πάνω από τα επίπεδα του 200% του ΑΕΠ).

Κόκκινος συναγερμός

«Κόκκινος συναγερμός» δεν έχει σημάνει μόνο στην Πανεπιστημίου 57 στο γραφείο του Θεόδωρου Σκυλακάκη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Εχει χτυπήσει και στην οδό Νίκης, στον 6ο όροφο που βρίσκεται το γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα. Μετά το νέο μαύρο ρεκόρ των κρουσμάτων από τον κορονοϊό που φέρνει τα δυο μεγάλα αστικά κέντρα σε απόσταση αναπνοής από ένα lockdown, οι σύμβουλοι του υπουργού Οικονομικών δεν έχουν σταματήσει λεπτό να μελετούν την κατάσταση με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηρίζουν καταστροφικό το ενδεχόμενο μιας νέας σκληρής καραντίνας, καθώς όπως λένε κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό, επιμένοντας σε πρόσθετα πλην όμως στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Οι νομοί με την κλίμακα 4

Στους νομούς που το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού τούς έχει εξωθήσει στη κλίμακα 4, αλλά και σε περιοχές με επιδημικό φορτίο επιπέδου 3 έχουν ήδη ενεργοποιηθεί τα νέα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ προγραμματίζονται νέοι κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής.
Πρόκειται για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που ανέρχονται στο ποσόν των 534 ευρώ (διάστημα 14 ημερών για το οποίο καλύπτονται αναλογικά και οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό), ενώ το ίδιο ποσόν ενίσχυσης θα λάβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα προσωπικό και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του μηνός Απριλίου.
Για τις επιχειρήσεις δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τονεν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.
Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
Οι επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανομένων και των επιστημονικών κλάδων- δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή.
Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, δεν επιστρέφεται το 50% των κρατικών δανείων. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι όροι, οι προϋποθέσεις και το ποσόν της επιστρεπτέας που θα φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασμό του πέμπτου κύκλου που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο με στόχευση και πάλι στις περιοχές που έχουν μπει σε καραντίνα και στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της κρίσης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης