Διεθνή

Στη μέγγενη των lockdown, αποπληθωρισμού και ύφεσης η ΕΚΤ – Τελευταία έκκληση για δράση από τη Lagarde πριν τον Δεκέμβριο

Στη μέγγενη των lockdown, αποπληθωρισμού και ύφεσης η ΕΚΤ – Τελευταία έκκληση για δράση από τη Lagarde πριν τον Δεκέμβριο
Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη σημερινή 29/10 συνεδρίαση της ΕΚΤ
Μέσα σε ένα άκρως δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει σήμερα, 29 Οκτωβρίου 2020, στην τακτική ενημέρωση νομισματικής πολιτικής.
Και το περιβάλλον συνεχίζει να επιδεινώνεται...
Τα τοπικά lockdown εκ νέου σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται και ο πληθωρισμός σε αρνητικά εδάφη.
Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αυξήσει τα επίπεδα στήριξης της οικονομίας, αλλά να περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο.
«Αναμένουμε ένα σαφές μήνυμα για δράση τον Δεκέμβριο», εκτιμά η Natixis, τονίζοντας ότι «ο κίνδυνος ανάκαμψης αυξάνεται και πάλι και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν απογοητεύσει.
Όλα αυτά πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για αύξηση του PEPP τον Δεκέμβριο, του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας.
«Τα στοιχεία αποκαλύπτουν μια ιστορία δύο οικονομιών, με τους κατασκευαστές να απολαμβάνουν την ταχύτερη ανάπτυξη από τις αρχές του 2018, καθώς οι παραγγελίες αυξήθηκαν εν μέσω της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης, αλλά η εντατικοποίηση των περιορισμών λόγω COVID-19 έχει πλήξει τον τομέα των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης στη βιομηχανία του τουρισμού», αναφέρει η IHS Markit.
Τα μέτρα λόγω Covid 19 επανεισάγονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και η κάπως αισιόδοξη οικονομική εικόνα που είχε περιγράψει η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde τον Σεπτέμβριο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Γι 'αυτό οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν δράση τον Δεκέμβριο.
«Προς το παρόν αναμένουμε μια σύνθετη στρατηγική χαλάρωσης τον Δεκέμβριο: περισσότερο PEPP, με τη μία ή την άλλη μορφή, για την αντιμετώπιση του πανδημικού κινδύνου και περισσότερο APP (πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων) για την αντιμετώπιση του επίμονου προβλήματος χαμηλού πληθωρισμού», έγραψε ο Mark Wall της Deutsche Bank.
«Αυτή η προσέγγιση θα εξομαλύνει το «τέλος» του PEPP στα μέσα του 2021 και θα προσθέσει μια «γραμμή» ως ασφάλεια κατά τη διάρκεια μιας μακροχρόνιας και ευάλωτης μετα-πανδημικής ανάκαμψης».
Ένα χρόνο αφότου ανέλαβε τη διοίκηση της ΕΚΤ, η Lagarde δεν παλεύει μόνο με τη χειρότερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα εργάζεται για μια ολοκληρωμένη στρατηγική επισκόπηση.
Τα αποτελέσματα αυτής της αναθεώρησης θα δημοσιευτούν το επόμενο έτος, αλλά η σαφής εστίαση των αγορών είναι αυτό που συμβαίνει στον στόχο του πληθωρισμού.
Οι πιθανότητες πλέον ο στόχος να αλλάξει αυξάνονται και ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει μάλλον υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον.
«Στο τρέχον περιβάλλον του χαμηλότερου πληθωρισμού, οι ανησυχίες που αντιμετωπίζουμε είναι διαφορετικές (από το 2003) και αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται στον στόχο του πληθωρισμού», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ σε συνέντευξη Τύπου στις 30 Σεπτεμβρίου.
«Δεν νομίζω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο» να συμφωνήσει νέα μέτρα, δήλωσε ο Florian Hense, οικονομολόγος στην Berenberg.
"Ίσως όμως θα ακούσουμε πιο ξεκάθαρα ότι κάτι έρχεται."
Σε έρευνα του Bloomberg, οι αναλυτές ανέφεραν ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 1,35 τρισ. ευρώ της ΕΚΤ θα αυξηθεί κατά 500 δισ. ευρώ στην τελική συνάντηση του έτους.
Αναμένουν επίσης να παραταθεί κατά έξι μήνες, έως το τέλος του 2021.
Όπως επισημαίνεται όμως, ενώ έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες πρόωρης ανακοίνωσης, υπάρχουν λόγοι να περιμένουμε.
Λιγότερα από τα μισά χρήματα έχουν ξοδευτεί μέχρι στιγμής, οπότε η ΕΚΤ έχει αρκετό χώρο να αντιδράσει βραχυπρόθεσμα επιταχύνοντας τον ρυθμό των αγορών.
Αξιωματούχοι μπορεί επίσης να θέλουν χρόνο να κρίνουν τον αντίκτυπο των νέων κοινωνικών περιορισμών, καθώς και τις εκλογές των ΗΠΑ και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Ωστόσο, οι ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη μειώνονται.
Η συρρίκνωση αυτού του τριμήνου είναι βέβαιη, με τον τομέα των υπηρεσιών να υποχωρεί και πάλι και οι εταιρείες να αντιμετωπίζουν τα χειρότερα.
«Η οικονομική εικόνα έχει επιδεινωθεί σίγουρα», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Germany.
«Με τη Γαλλία να επιστρέφει σε εθνικό lockdown και τη Γερμανία να κλείνει μεγάλα τμήματα της οικονομίας της, δεν μπορεί να αποφευχθεί η διπλή ύφεση στη ζώνη του ευρώ».
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η μακροπρόθεσμη προοπτική.
Οι οικονομολόγοι βλέπουν τον μέσο όρο του πληθωρισμού μόλις στο 1,5% το 2023, πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης