Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκπληξη από την Γαλλία: Απηύθυνε χαιρετισμό στην Τουρκία την Ημέρα Δημοκρατίας 29/10

Έκπληξη από την Γαλλία: Απηύθυνε χαιρετισμό στην Τουρκία την Ημέρα Δημοκρατίας 29/10
Σε συμφιλιωτικό τόνο κινήθηκε η Γαλλική πλευρά απευθύνοντας ευχές προς την Τουρκία με αφορμή την Ημέρα Δημοκρατίας (29/10 που γιορτάζεται στην χώρα - Καταδίκασε έντονα η Τουρκία τις επιθέσεις στην Νίκαια
Μια αναπάντεχη κίνηση από την Γαλλική πλευρά αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας daily Sabah, καθώς ευχές για την Ημέρα της Δημοκρατίας (29/10) έστειλε η γαλλική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, απηύθυνε χαιρετισμούς την Ημέρα Δημοκρατίας της Τουρκίας (29/10) στο Twitter σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Οι παρατηρήσεις του Γάλλου Προέδρου για το Ισλάμ που χαρακτήρισε τη θρησκεία ως «προβληματική» πυροδότησαν οργή στην Τουρκία.
Τούρκοι και Γάλλοι αξιωματούχοι αντήλλαξαν πυρά τις τελευταίες ημέρες για το θέμα, αλλά το tweet της γαλλικής αντιπροσωπείας είχε πιο συμφιλιωτικό τόνο.
«Συγχαίρουμε τον Τούρκο σύμμαχό μας για την Ημέρα της Δημοκρατίας.
Η Τουρκία και η Γαλλία είναι σύμμαχοι εδώ και αιώνες και έχουν μια μακροχρόνια σχέση ριζωμένη στο παρελθόν.
Οι δημοκρατίες μας βασίστηκαν σε κοινές αξίες που είναι επίσης αξίες του ΝΑΤΟ.
Αυτές οι αξίες πρέπει να παραμείνουν ως βάση της δέσμευσής μας », έγραφε το tweet στα τουρκικά.
Επιπροσθέτως, συνόδευαν το μήνυμα οι τουρκικές και γαλλικές σημαίες και πορτραίτα του Οθωμανού Σουλτάνου Σουλεϊμάν ή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και του Γάλλου Φραγκίσκου Ι.
Οι κυβερνήτες του 16ου αιώνα και των δύο χωρών είχαν δημιουργήσει τις πρώτες συγκεκριμένες διπλωματικές σχέσεις.
Η τουρκική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ απάντησε με ένα ευχαριστήριο σημείωμα στο Twitter, με μια ουσιαστική απάντηση που ζητούσε «να προωθηθούν κοινές αξίες με βάση τον σεβασμό στην ταυτότητα και τις ευαισθησίες του έθνους μας», αναφερόμενος στην ισλαμοφοβική νοοτροπία στη Γαλλία που προκάλεσε την οργή της Μουσουλμανικής πλειοψηφίας Τουρκία γράφει η Daily Sabah.

Πρωτόγνωρος εορτασμός λόγω κορωνοϊού

Η φετινή γιορτή της Ημέρας της Δημοκρατίας στην Τουρκίας ήταν άνευ προηγουμένου
Σε όλη τη χώρα, οι δρόμοι ήταν στολισμένοι με τουρκικές σημαίες και την Τετάρτη 28/10 πραγματοποιήθηκαν τελετές σε κάθε πόλη.
Φορώντας μάσκες και σεβόμενοι την κοινωνική απόσταση υπό τη σκιά της πανδημίας COVID-19, το τουρκικό κοινό σηματοδότησε την 97η επέτειο της διακήρυξης κυριαρχίας της χώρας μετά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας.
Αντί για γεμάτες εκδηλώσεις, οι εορτασμοί περιορίστηκαν σε μικρές τελετές τοποθέτησης στεφανιών και παρελάσεις στη μνήμη των ιδρυτών της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του Ataturk του πρώτου προέδρου και διοικητή της χώρας κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας.
Ο Πρόεδρος Erdogan, συνοδευόμενος από υπουργούς της κυβέρνησης και ηγέτες της αντιπολίτευσης, επισκέφθηκε το Anıtkabir, το μαυσωλείο του Atatürk, στην πρωτεύουσα της Άγκυρας όπου έβαλε στεφάνι στον τάφο του ιδρυτή.
Μιλώντας πριν από την υπογραφή ενός βιβλίου επισκεπτών στο μαυσωλείο, ο Erdogan είπε σε ομιλία του για τον Atatürk:
«Εορτάζουμε την τιμή σας, όλους τους ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας και αξιότιμους μάρτυρες».

Η Τουρκία καταδικάζει έντονα την επίθεση στη Νίκαια

Νωρίτερα, η Τουρκία καταδίκασε σήμερα (29/10) «έντονα» την «άγρια» επίθεση στη Νίκαια, βάζοντας στην άκρη την αντιπαράθεσή της με το Παρίσι για να του εκφράσει «την αλληλεγγύη της».
«Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας (...) και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης