Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι εταιρίες χάνουν την αναστολή του ΦΠΑ όταν το lockdown είναι κάτω από 14 ημέρες

Οι εταιρίες χάνουν την αναστολή του ΦΠΑ όταν το lockdown είναι κάτω από 14 ημέρες

Βράζει ο επισιτιστικός κλάδος
Βράζει ο επισιτιστικός κλάδος όχι μόνο με τις αιφνίδιες αποφάσεις της κυβέρνησης να κλείνει μαγαζιά και εστιατόρια και από το γεγονός ότι η καραντίνα είναι κάτω από 14 ημέρες όπως συμβαίνει στα Ιωάννινα και τις Σέρρες ενώ στις νέες περιοχές δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος.
Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις χάνουν την πρόσβαση στο πακέτο των φορολογικών και άλλων ασφαλιστικών διευκολύνσεων καθώς το lockdown είναι κάτω από 14 ημέρες.
Τα μόνο που δεν περιμέναμε ήταν να μας κλείσει η Κυβέρνηση στα μέσα της εβδομάδας αναφέρουν επιχειρηματίες που αναγκάζονται να πετούν φρέσκα προϊόντα όπως κρέας ψάρια και οπωροκηπευτικά με αποτέλεσμα η ζημιά να πολλαπλασιάζεται για τις επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση λαμβάνει άστοχες αποφάσεις όπως λέει στο BN ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστίασης και Ψυχαγωγίας των Σερρών κ Σωτήριος Κοτσουμπάς, επισημαίνοντας ότι σε όλες της ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει αιφνιδιασμός προς τους επιχειρηματίες και όλοι γνωρίζουν ότι ο κλάδος κατεβάζει ρολά από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη έτσι ώστε να υπάρχει προετοιμασία.
Επιπλέον αποκαλύπτει ότι τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης κατά του COVID 19 ενέταξαν μια νέα πατέντα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις «κόκκινες» περιοχές.
Το τέχνασμα είναι ότι δεν κλείνουν τις επιχειρήσεις για 14 ημέρες με αποτέλεσμα να μην εντάσσονται σε ευνοϊκά φορολογικά μέτρα όπως είναι ο χρόνος μετάθεσης καταβολής του ΦΠΑ και άλλες φορολογικές ρυθμίσεις και οι εργαζόμενοι χάνουν
Την ίδια στιγμή ο γενικός διευθυντής κ. Γιάννης Λιάρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, λέει ότι ο κλάδος οδηγείται στην Άβυσσο εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων COVID 19, ζητώντας επιπλέον μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων. Θεωρεί ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η υποχρεωτική έκπτωση στα επίπεδα του 40% στα μισθώματα διότι από την 1η Οκτωβρίου το μέτρο λειτουργεί προαιρετικά .
Ο κ. Γιάννης Λιάρος υποστηρίζει ότι οι ιδιοκτήτες δεν δείχνουν πρόθυμοι να κατανοήσουν τις τρέχουσες ανάγκες και απαιτούν το μίσθωμα που είχε συμφωνηθεί πριν την εμφάνιση του COVID 19 ενώ οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούν πουθενά.
Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης εκτιμά ότι αν δεν δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2021 οι επόμενοι μήνες θα φέρουν εξώσεις και χιλιάδες επαγγελματίες θα πηγαίνουν στα Δικαστήρια με την προσδοκία να βρεθεί μία ικανοποιητική λύση.
Ο κλάδος συνεισέφερε 5,6 δις. ευρώ στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας που διαμορφώθηκε σε 187,5 δις ευρώ.
Στην εστίαση απασχολούνται πάνω από 500.000 εργαζόμενοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 Αυξημένης Επιτήρησης είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από το κοινό κατά την αναμονή και κατά τη διαδικασία σερβιρίσματος 4 άτομα ανά τραπέζι Πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας (Ειδικότερα, στους χώρους όπου προσφέρεται ζωντανή μουσική, η πληρότητα περιορίζεται στο 30% της ωφέλιμης επιφάνειας) Αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων (σχετική ΚΥΑ) Κλειστά 00.00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ). Όταν οι περιοχές περνούν στο επίπεδο 4 Αυξημένου κινδύνου τα καταστήματα εστίασης κατεβάζουν ρολά και δουλεύουν μόνο επιχειρήσεις που λειτουργούν σε καθεστώς take away – delivery. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες αποφασίστηκε lockdown στη Θεσσαλονίκη , τη Λάρισα τη Ροδόπη ενώ η Πέλλα, Δράμα, Έβρος Ξάνθη Κιλκίς Χαλκιδική, Καβάλα και Ημαθία ανεβαίνουν στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί).

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης