Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανοί οικονομολόγοι: Δεν θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς τον περιορισμό της πανδημίας

Γερμανοί οικονομολόγοι: Δεν θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς τον περιορισμό της πανδημίας
Ισορροπημένη θεωρούν την απόφαση για μερικό lockdown οι οικονομολόγοι 
Κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η απόφαση για μερικό lockdown ισορροπεί μεταξύ αναγκαίων μέτρων περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας και διασφάλισης απρόσκοπτης λειτουργίας σημαντικών οικονομικών κλάδων.
«Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη όσο η πανδημία δεν βρίσκεται υπό έλεγχο», δηλώνει ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου Ifo Clemens Fuest στην εφημερίδα Handelsblatt.
Παρόμοια άποψη διατυπώνει ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας DIW Marcel Fratzscher τονίζοντας ότι «τη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία της χώρας προκαλεί ένα δεύτερο, ανεξέλεγκτο κύμα πανδημίας και όχι στοχευμένα περιοριστικά μέτρα της δημόσιας ζωής.
Το μερικό lockdown θα πλήξει ορισμένους κλάδους, αλλά θα προστατέψει τη γερμανική οικονομία στο σύνολό της».
Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θέτει σε κίνδυνο τη διαφαινόμενη ανάπτυξη στη Γερμανία.

Υπολογισμός της ζημίας 

Το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας IW προβλέπει ότι ένα lockdown συγκεκριμένης διάρκειας θα προκαλέσει σημαντικές οικονομικές απώλειες, οι οποίες ωστόσο θα είναι μικρότερες από εκείνες που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Yerk Kremer δηλώνει ότι «η οικονομία δεν είναι λάμπα, που ανάβει και σβήνει, χωρίς να προκαλείται ζημιά».
Εκτιμά ότι τα κυβερνητικά μέτρα θα παγώσουν την ανάπτυξη, η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα όπως και στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
Ο γερμανός οικονομολόγος θεωρεί ότι παρά το γεγονός ότι δεν πλήττονται άμεσα από το lockdown η βιομηχανία και το εμπόριο θα υποστούν σημαντικές ζημιές, μιας και τα νέα μέτρα επιτείνουν την γενικότερη ανησυχία και μάλιστα τη στιγμή που χώρες του εξωτερικού λαμβάνουν και εκείνες αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης