Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Τι αναμένουν οι αγορές από το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ

Goldman Sachs: Τι αναμένουν οι αγορές από το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ
Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι ο πρόεδρος Trump, στην κάλπη, θα έχει ισχυρότερη απόδοση
Λίγες μέρες απομένουν για τη διεξαγωγή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, οι οποίες πλέον αποτελούν τον Νο 1 παράγοντα αβεβαιότητας για τους επενδυτές διεθνώς, κυρίως λόγω της αυξημένης πιθανότητας για ένα μη σαφές αποτέλεσμα, παρότι, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Joe Biden σημειώνει σαφές προβάδισμα.
Ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Joe Biden, είναι φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές – ανεξάρτητα από το αν κοιτάτε αγορές στοιχημάτων ή δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο, το «σκληρό» χρήμα δεν ενδιαφέρεται για το αν Biden αναδειχθεί νικητής στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών συγκεντρώνει άνω του 80% πιθανότητα να αναρρηθεί στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ.
Από την άλλη, οι αγορές δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ακόμη αβέβαιο, με τον Biden να συγκεντρώνει περίπου 60% όσον αφορά την προτίμηση του εκλογικού σώματος.
Αυτή η απόκλιση δικαιολογείται από τη διαφορετική προσέγγιση των ψηφοφόρων.
Δίνεται το βάρος στις μεγαλύτερες πολιτείες, και όχι στο συνολικό περιθώριο ψήφων.
Στις λεγόμενες «καταστάσεις σημείων ανατροπής», ο Biden έχει προβάδισμα πέντε και όχι εννέα μονάδων.
Το 2016, ενώ οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω κατά μία ή δύο μονάδες σε εθνικό επίπεδο, στις πολιτείες Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Φλόριντα η απόκλιση ήταν 4 μονάδες.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι ο πρόεδρος Trump, στην κάλπη, θα έχει ισχυρότερη απόδοση – μεγαλύτερη των τριών ποσοστιαίων μονάδων.
Μια πιθανή αιτία είναι η απροθυμία των οπαδών του νυν προέδρου των ΗΠΑ να δηλώσουν ανοιχτά την προτίμησή τους.
Η αμερικανική τράπεζα διεξήγαγε το δικό της πείραμα, θέτοντας σε εφαρμογή ένα δημοσκοπικό πρόγραμμα ζωντανών συνεντεύξεων και αυτοματοποιημένων ή διαδικτυακών δημοσκοπήσεων, εντοπίζοντας «κενό» μιας ή δύο μονάδων - αν και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτή η απόκλιση θα μπορούσε να είναι στατιστικός θόρυβος.
Ένα άλλο ζήτημα, λένε οι αναλυτές της Goldman Sachs, είναι το «σφάλμα ψήφου» που βασίζεται σε λανθασμένες υποθέσεις προσέλευσης.
Η μεγάλη διαφορά στο πώς αναμένεται να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι των δύο υποψηφίων δημιουργεί πρόσθετη αβεβαιότητα, με τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους να επηρεάζονται περισσότερο από προβλήματα ή νομικές προκλήσεις που σχετίζονται με την επιστολική ψήφο.
Αντίθετα, το νέο κύμα κρουσμάτων COVID-19 θα μπορούσε να περιορίσει τη συμμετοχή των Ρεπουμπλικανών.
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η απόκλιση δεν αφορά τη μάχη για τη Γερουσία, όπου οι αγορές παρακολουθούν πιο προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης