Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποια είναι τα νέα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας που περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα

Ποια είναι τα νέα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας που περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα
Αύξηση του ειδικού μηνιαίου επιδόματος των 534 ευρώ για τον κλάδο της εστίασης, επαναφορά της υποχρεωτικής μείωσης του 40% στα μισθώματα των ακινήτων περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα με το νέο κύμα μέτρων
Αύξηση του ειδικού μηνιαίου επιδόματος των 534 ευρώ για τον κλάδο της εστίασης, διεύρυνση και επέκταση του μέτρου της αναστολής των πληρωμών και σε άλλους φόρους, εκτός του ΕΝΦΙΑ και του Φόρου Εισοδήματος, επαναφορά της υποχρεωτικής μείωσης του 40% στα μισθώματα των ακινήτων (επαγγελματική στέγη, φοιτητικές κατοικίες), περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα με το νέο κύμα μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον πρωθυπουργό και να εξειδικευτεί από το οικονομικό επιτελείο θα προβλέπει πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη της απασχόλησης με ενεργοποίηση προγραμμάτων για προσλήψεις ανέργων και νέων καθώς και αύξηση της κρατικής επιδότησης για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα νέα μέτρα θα είναι βελτιωμένα και διευρυμένα σε σχέση με εκείνα του πρώτου κύματος της πανδημίας κυρίως όσον αφορά στην  αποζημίωση ειδικού σκοπού, τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων, και τη υποχρεωτική μείωση των ενοικίων και τη χορήγηση φθηνών κρατικών δανείων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Όμως, ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης παραμένει έντονος, διότι ακόμη και τα στοχευμένα lockdown έχουν σημαντικό κόστος για το δημόσιο που θα πρέπει να καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη δεξαμενή των ταμειακών διαθεσίμων και τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s) ύψους 740 εκατ. ευρώ, καθώς η εισροή των άλλων πόρων από τα κοινοτικά ταμεία καθυστερεί σημαντικά. Μία νέα έξοδος στις διεθνείς αγορές, πριν από το τέλος του έτους, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Ειδικότερα, στο πακέτο των νέων παρεμβάσεων περιλαμβάνονται:

1. Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού:
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν αποφασίσει την αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που κλείσουν με κρατική εντολή.
Ο επισιτιστικός κλάδος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μάτι των περιοριστικών μέτρων μετά το σενάριο για γενικό λουκέτο σε εστίαση και διασκέδαση.
2. Αναστολές πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων:
Μετά την αναστολή πληρωμής του ΦΠΑ του Σεπτεμβρίου που καταβάλλεται τον Οκτώβριο για έξι μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τον Απρίλιο του 2021 για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», οι αναστολές θα γενικευθούν για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» αλλά και για άλλους φόρους πέραν του ΦΠΑ με εξαίρεση τον  Φόρο Εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.
3. Κουρέματα 40% στα ενοίκια: 
Επανέρχεται το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων κατά 40 όχι μόνο για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» (επιδημιολογικό φορτίο επιπέδου 4) αλλά ως οριζόντιο μέτρο στήριξης.
Εκπτώσεις 40% θα ισχύσουν για την  κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή.
Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα η απώλεια από τα μισθώματα 30% θα συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές τους υποχρεώσεις.
4. Επιστρεπτέα Προκαταβολή:
Η επιστρεπτέα προκαταβολή για τους πληττόμενους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα ενισχυθεί και θα διευρυνθεί ενώ θα αυξηθεί το ποσοστό επί του συνολικού δανείου που δεν θα επιστραφεί στο δημόσιο.
Επισημαίνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας λήγει στις 2 Νοεμβρίου ενώ αίτηση μπορούν να υποβάλουν και οι επιχειρήσεις που δήλωσαν έως τις 28 Σεπτεμβρίου στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή
«Τα Έσοδά μου», στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, αλλά δεν είχαν υποβάλει έως αυτή την ημερομηνία την εκδήλωση ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τον τέταρτο κύκλο ύψους 600 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιστρέψουν το 50% του δανείου εφόσον δραστηριοποιούνται σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 και το 70% σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Ταυτόχρονα στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασμό του πέμπτου κύκλου που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο με στόχευση και πάλι στις περιοχές που έχουν μπει σε καραντίνα και στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της κρίσης.
5.  Κορονοχρέη:
Διεύρυνση του πλαισίου των απλήρωτων φόρων με σκοπό την ένταξη των οφειλών που συσσωρεύονται στο διάστημα των τοπικών lockdown στην νέα ειδική ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης