Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Eν μέσω πολλών διαφωνιών ο Μητσοτάκης επέλεξε το μερικό lockdown λόγω οικονομίας – Φόβοι για καθολικό lockdown μέσα στον Νοέμβριο

Eν μέσω πολλών διαφωνιών ο Μητσοτάκης επέλεξε το μερικό lockdown λόγω οικονομίας – Φόβοι για καθολικό lockdown μέσα στον Νοέμβριο
O Μητσοτάκης θα υιοθετήσει αρχικά μερική καραντίνα λόγω των συνεπειών στην οικονομία
Tην απόφαση του να πάει σε ένα νέο τύπου lockdown έχει αποφασίσει ο Πρωθυπουργός μετά και την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοιού στην χώρα.
Η αλήθεια είναι ότι στην απόφασή του έκλεινε περισσότερο μετά την προτροπή της Μέρκελ προς τους ευρωπαίους ηγέτες να πάνε σε καθολικά lockdown.
Αυτή τη φορά η Μέρκελ φαίνεται αλλαγμένη ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοιού και γνωρίζει καλά ότι θα πρέπει να αποζημιώσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες μετά από μία τέτοια προτροπή.

Αυτό τι μπορεί να σημαίνει;

Η θα αλλάξει την γνωστή της εμμονή για δημοσιονομική πειθαρχία ή ακόμα και να αλλάξει το μίγμα της χρηματοδότησης που θα λάβουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς πλέον, με τα απανωτά lockdown η Ευρώπη κινδυνεύει να αποτελέσει μία αποικία χρέους επηρεάζοντας ακόμα και υγιείς δημοσιονομικά χώρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία από τις πολλές συσκέψεις που είχε με το οικονομικό επιτελείο πείστηκε, κυρίως, από τον Χρήστο Σταικούρα να προβεί στην μεγάλη απόφαση να κλείσει όσο γίνεται την αγορά της εστίασης και να αφήσει ανοικτό το λιανεμπόριο και τα σχολεία.
Οι περισσότεροι υπουργοί που συνομίλησαν με τον Πρωθυπουργό του σύστησαν να μην προχωρήσει σε γενικευμένο lockdown καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε την χειροτέρευση όλων των κρίσιμων οικονομικών μεγεθών.
 
Ο ίδιος πείστηκε αλλά αντίθετοι σε αυτή την απόφαση ήταν οι λοιμοξιολόγοι.
 
Οι προτάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύτηκε ο πρωθυπουργός
συνοψίζονται σε δύο κατηγορίες:

α) τις «σκληροπυρηνικές», οι οποίες επιτάσσουν οριζόντια μέτρα με χρήση της μάσκας παντού, άμεσο κλείσιμο της εστίασης, των ομαδικών συναθροίσεων και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και

β) τις πιο «μετριοπαθείς» που κάνουν λόγο για πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού μόνο στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές και περιορισμό στο ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά όχι κλείσιμο αυτών, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και τον ήδη πληγέντα κλάδο.
Η σκληροπυρηνική ομάδα, στην οποία φέρεται να ανήκει και ο  λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, θεωρεί ότι η σταδιακή αυστηροποίηση των μέτρων δεν είναι αποτελεσματική και θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία
στον πληθυσμό, από μια σκληρή μεν αλλά χρονικά πιο περιορισμένη επιβολή κάθετων και αποσπασματικών μέτρων.
Ο Πρωθυπουργός, θεωρεί ότι η χώρα μας βρίσκεται 2-3 εβδομάδες πριν από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό του δίνει το αβαντάζ να αποφασίσει ένα μερικό Lockdown και παράλληλα να προβεί σε ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας το οποίο
θα ανακοινώσει αύριο. Αλλά και εκεί υπήρξε διαφωνία.
Ο κ. Πέτσας ήταν υπέρ να ανακοινωθεί το πακέτο στήριξης αργότερα ενώ Σταικούρας και άλλοι από το οικονομικό επιτελείο επέμεναν για τώρα προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις του μερικού lockdown.
Δεν θα περιμένει, λοιπόν, να δει πως θα εξελιχθούν όλα τα στάδια της εξέλιξης της πανδημίας.
Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν μέσα στο Νοέμβριο αποφασιστεί καθολικό Lockdown.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης