Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daily Sabah: Γιατί η Τουρκία δεν αγωνιά για το ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου

Daily Sabah: Γιατί η Τουρκία δεν αγωνιά για το ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου
Τα τρία «αγκάθια» στις διμερείς σχέσεις και οι πάγιες θέσεις της Αγκύρας – Οι διαφορές Trump και Biden
Ο νέος πλανητάρχης ο οποίος θα αναδειχθεί στις ΗΠΑ από τις εκλογές της 3/11/2020 θα βρει μπροστά του εκ μέρους της Τουρκίας ένα συγκεκριμένο και ξεκάθαρο πλαίσιο διπλωματικών θέσεων το οποίο δεν επηρεάζεται από το ποιος θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου σύμφωνα με ανάλυση της Daily Sabah.
Η εφημερίδα σε ένα εκτενές άρθρο γνώμης επισημαίνει ότι στα ακανθώδη ζητήματα των διμερών σχέσεων η τουρκική πλευρά δεν προτίθεται να φανεί υποχωρητική αλλά διαθέτει ένα πάγιο σύνολο θέσεων. Και αυτές θα προβάλει ανεξαρτήτως από το με ποια πολιτική θα βρεθεί αντιμέτωπη.

Τα κύρια σημεία του άρθρου έχουν ως εξής:

Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ με αντιπάλους των Donald Trump και των Joe Biden αναμένεται να έχει σημαντική επιρροή στο μέλλον της χώρας, καθώς οι δύο υποψήφιοι ένοικοι του Λευκού Οίκου αντιπροσωπεύουν δύο αντίθετα άκρα του πολιτικού φάσματος.
Η διπλωματία είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα σημεία στα οποία διαφωνούν οι δύο υποψήφιοι.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δεσμούς με τη σύμμαχο των ΗΠΑ στον ΝΑΤΟ, την Τουρκία.
Υπάρχουν πολλά αμφιλεγόμενα θέματα στις σχέσεις την Άγκυρα που διακυβεύονται, και αναμένουν την επίλυσή τους για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Καθώς η αποφασιστικότητα της Άγκυρας να διατηρήσει τη στάση της σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των πυραύλων S-400 και της περιφερειακής πολιτικής, είναι δεδομένη, το μέλλον των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών εξαρτάται από τις αποφάσεις του νέου προέδρου.

Οι προσωπικοί δεσμοί έχουν σημασία

Η προσωπική σχέση μεταξύ του Προέδρου Tayyip Erdogan και του Donald Trump έχει καλλιεργηθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του τελευταίου, υποδηλώνοντας ότι οι δύο πολιτικοί έχουν τη δυνατότητα να υπερβαίνουν τις δυσκολίες που ανακύπτουν στις διμερείς σχέσεις.
Επισημαίνεται ότι ο Erdogan δήλωσε περισσότερες από μία φορές ότι σε σύγκριση με την εποχή του Obama, οι δεσμοί με την κυβέρνηση Trump έχουν βελτιωθεί ιδιαίτερα.
Σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα τεταμένες στην εποχή του Obama, καθώς οι ΗΠΑ φάνηκαν απρόθυμες να συλλαβουν και να εκδώσουν και να εκδώσουν τον επικεφαλής της την τρομοκρατική ομάδα των γκουλενιστών (FETÖ) με έδρα τις ΗΠΑ, υπό τον Fetullah Gülen, ενώ επιμένει επίσης να υποστηρίξει τρομοκράτες Κούρδους του YPG / PKK. Η εποχή Obama άφησε μια μόνιμη σκιά στη μνήμη της Άγκυρας στο βαθμό που ο Trump έχει προειδοποιηθεί πολλές φορές να μην κάνει τα ίδια λάθη.
Ο ίδιος ο Trump επέκρινε επίσης τον προκάτοχό του για τις προηγηθείσες πολιτικές του και την έλλειψη επικοινωνίας με την Τουρκία, επισημαίνοντας: «Αυτός (ο Erdogan) με ακούει».
Ο Trump ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Biden δεν διαθέτει το ψυχικό σθένος συναντηθεί με ηγέτες όπως ο Erdogan.
Αν και αυτός είναι ένας τολμηρός ισχυρισμός, σίγουρα, ο Biden δεν έκανε καλή αρχή με την Τουρκία, καθώς τόλμησε να αναμειχθεί στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας κατά την προεκλογική του εκστρατεία.
Δήλωσε ότι θα επιδιώξει αλλαγή καθεστώτος στην Τουρκία και εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί με την «ηγεσία της αντιπολίτευσης» στη χώρα για να ανατρέψει τον Erdogan στις εκλογές του 2023.
Η τουρκική προεδρία και διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν τις εν λόγω δηλώσεις του Biden, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.
Ωστόσο, οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ βρίσκονται πέραν από τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ των ηγετών, καθώς οι δύο σύμμαχες χώρες έχουν σύγκρουση συμφερόντων σε πολλά θέματα.

Το κουρδικό YPG / PKK είναι απειλή

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις είναι η στάση των ΗΠΑ απέναντι στους τρομοκράτες του YPG / PKK.
Οι ΗΠΑ έχουν συνεργασθεί με το YPG / PKK στη βορειοανατολική Συρία στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία αντιτάχθηκε σθεναρά στην παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης στη βόρεια Συρία.
Η Άγκυρα έχει από καιρό αντιταχθεί στις ΗΠΑ όσον αφορά την υποστήριξή της στο YPG / PKK, μια ομάδα που αποτελεί απειλή για την Τουρκία.
Με το πρόσχημα της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι ΗΠΑ έχει παράσχει στρατιωτική εκπαίδευση και έχει δώσει αρκετά σημαντική υποστήριξη σε στρατιωτικό εξοπλισμό στο YPG / PKK, παρά τις ανησυχίες της συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ οι οποίες διατυπώθηκαν επανειλημμένα.
Η Τουρκία διεξήγαγε τις δικές της αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων κατάφερε να απομακρύνει σημαντικό αριθμό τρομοκρατών από την περιοχή.

Η έκδοση του Gülen

Ωστόσο, η επιμονή της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας δεν περιορίζεται στους τρομοκράτες του YPG / PKK, καθώς η FETÖ δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από την Ουάσινγκτον.
Η FETÖ έχει σημαντική παρουσία στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών σχολείων που λειτουργούν δίαυλος για τη χρηματοδότηση της ομάδας.
Οι ΗΠΑ. φιλοξενούν μια μεγάλη κοινότητα Γκιουλενιστών, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Gülen.
Ο Gülen έζησε σε αυτοεξορία σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα στις ΗΠΑ στην Πενσυλβανία από το 1999.
Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει επτά αιτήματα έκδοσης για τον Gülen στην Ουάσινγκτον, αλλά έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος όσον αφορά την έκδοσή του.
Η τρομοκρατική ομάδα, η οποία μεταμφιέστηκε ως φιλανθρωπικό ίδρυμα με θρησκευτικό χαρακτήρα, προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία το 2013.
Τρία χρόνια αργότερα, προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση και πάλι με τη βοήθεια στρατιωτικών.
Η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 τελικά απέτυχε και ακολούθησε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν κατά της διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος ή και αργότερα.

S-400: Έγινε συμφωνία

Ένα άλλο ζήτημα σύγκρουσης είναι η αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας S-400 από τη Ρωσία.
Πρόκειται για ένα σταθερό σημείο τριβής στις διμερείς σχέσεις.
Οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ ήταν πολύ τεταμένες πέρυσι λόγω της απόκτησης του προηγμένου ρωσικού συστήματος άμυνας S-400 από την Άγκυρα, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να αποβάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής αεροσκαφών F-35 Lightning II.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το σύστημα S-400 είναι ασυμβίβαστο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για την κλοπή τεχνολογικών μυστικών στα αεροσκάφη F-35.
Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι το σύστημα S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για τη Συμμαχία.
Προηγούμενες συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ σχετικά με την αγορά πυραύλων Patriot κατέρρευσαν εξαιτίας πολλών λόγων: από το σύστημα S-400 έως τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας με τους όρους που έθετε η Ουάσιγκτον.
Η Τουρκία δήλωσε ότι θα συμφωνήσει σε μια προσφορά εκ μέρους των ΗΠΑ μόνο εάν περιλαμβάνει όρους μεταφοράς τεχνολογίας και διαμόρφωσης συστήματος κοινής παραγωγής.
Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ήταν οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την πώληση των Patriot ότι θα την οδήγησαν να αναζητήσει αλλού προμηθευτές, και επίσης η Ρωσία πρόσφερε μια καλύτερη συμφωνία που περιελάμβανε μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.
Η Τουρκία πρότεινε ακόμη και τη σύσταση επιτροπής για την αποσαφήνιση τυχόν τεχνικών ζητημάτων.
Επιπλέον οι ΗΠΑ συνεχίζουν να απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις, και πολλοί αναμένουν ότι το εν λόγω ζήτημα θα είναι ένα από τα πρώτα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος

Μια νίκη Biden θα ήταν επιζήμια

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η Άγκυρα και ο Biden διαφωνούν σχεδόν σε κάθε σημείο για τα διμερή ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ: από τη Συρία έως το σύστημα S-400, και τυχόν νίκη του μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πλήγματα στις διμερείς σχέσεις.
Ο Biden προτείνει ανοιχτά ότι το YPG / PKK θα πρέπει να υποστηριχθεί στη Συρία ενώ δεν επιθυμεί την παρουσία των πυραύλων του ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση Incirlik της Τουρκίας.
«Φυσικά οι αλλαγές στην ηγεσία επηρέαζαν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που έχουν σχέσεις για πάνω από 70 χρόνια», δήλωσε ο Dildar Baykan,, ο Washington DC ανταποκριτής του πρακτορείου Anadolu στην Ουάσιγκτον.
«Εάν κερδίσει ο Biden», σημειώνει ο Baykan, «μπορούμε να πούμε ότι θα γίνουμε μάρτυρες μια τρίτης θητείας του Obama».
Κατά τη γνώμη του Baykan, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η συνέχιση της υποστήριξης των Κούρδων τρομοκρατών του YPG / PKK από τις ΗΠΑ.
Αν και ο Trump συνέχισε αυτή τη στάση, γνωρίζουμε ότι υποστήριξε την Τουρκία σε ορισμένα σημεία αυτού του ζητήματος.
Η περίπτωση του Biden, η σύγκρουση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη», πρόσθεσε.
Ο Baykan ανέφερε επίσης τη σημασία της επιλογής των επικεφαλής της άμυνας και τη διπλωματίας εκ μέρους του Biden.
«Μέχρι στιγμής, όπως υποδηλώνουν τα ονόματα που ακούγονται για αυτές τις θέσεις, δεν μπορούμε να πούμε ότι διαφοροποιούνται από την εποχή του Obama», συνέχισε ο Baykan.
Γνωστός για τους στενούς δεσμούς του με το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ, ο Biden σχολίασε επίσης τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
O υποψήφιος των Δημοκρατικών δήλωσε ότι υποστήριξε τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την εξάλειψη των εντάσεων μεταξύ των δύο γειτόνων του Αιγαίου και ότι οι συμφωνίες για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού για την αντιμετώπισή τους και την επανέναρξη των διπλωματικών συνομιλιών ήταν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Θεωρείται επίσης πιο πιθανό να πιέσει την Τουρκία σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, ενώ χρησιμοποιεί την απειλή των κυρώσεων ως διαρκές διπλωματικό όπλο.
Αναμένεται, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, ο Biden να θελήσει να λάβει αποστάσεις από τον Erdogan και την Τουρκία, κάτι που θα έβλαπτε τη συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι ο Biden δίνει στρατηγική προτεραιότητα στον περιορισμό της Ρωσίας και του Ιράν, γεγονός που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται ευέλικτους συμμάχους, όπως η Άγκυρα.
Πολλοί επισημαίνουν ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραστικά από την εποχή Obama, και ως εκ τούτου, δεν θα ήταν λογικό να αντιμετωπίσουμε τις ίδιες πολιτικές σήμερα.
Ο Biden αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στις διεθνείς συμφωνίες των ΗΠΑ και την ανάταξη του ΝΑΤΟ, γεγονός το οποίο θα καθιστούσε την Τουρκία σημαντικό εταίρο, αναγκάζοντας τις αμβλύνουν τα προβλήματα των διμερών σχέσεων.

Η νίκη του Trump δεν εγγυάται τις καλές σχέσεις

Εάν κερδίσει ο Trump, ο οποίος αποκαλεί τον Erdogan «αγαπητό μου φίλο», πολλοί ειδικοί αναμένουν ότι οι δεσμοί μεταξύ των κρατών θα βελτιωθούν.
Ωστόσο, παρά τους στενούς αυτούς δεσμούς με τον Erdogan, η πιθανή νίκη του Trump στις προσεχείς εκλογές δεν θα αποτελέσει στην πραγματικότητα άμεση λύση στα διμερή προβλήματα.
Στην πραγματικότητα, η εποχή του Trump χαρακτηρίστηκε και από ορισμένες συγκύριες κρίσης των σχέσεων.
Μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις έλαβε χώρα όταν η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση Ειρηνική Άνοιξη στη Συρία, και η απάντηση του Trump ήταν μια επιστολή προς τον Erdogan που έλεγε: «Μην είσαι ηλίθιος».
Ωστόσο η καλή σχέση μεταξύ των δύο ηγετών επέτρεψε τη γρήγορη επίλυση τέτοιων κρίσεων, ακόμη και σε σημείο να φέρει τον Trump το επίκεντρο κριτικής στις ΗΠΑ ότι ευνοεί τον Erdogan.
Εκτός από τις προσωπικές σχέσεις, ένας άλλος λόγος για τον οποίο η πιθανή νίκη του Trump μπορεί να επιτρέψει καλύτερους δεσμούς με την Τουρκία θεωρείται το γεγονός ότι οι πολιτικές του Trump συχνά έρχονται σε αντίθεση με το κατεστημένο που διαμορφώνei την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι o Trump αμφισβητεί τα θέσφατα της εξωτερικής πολιτικής, και ενεργεί με βάση τα δικά του κριτήρια πολιτικής ενώ, συχνά, οι δηλώσεις και οι δεσμεύσεις που ανέβαλε αμφισβητήθηκαν από άλλα κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ που διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική, όπως το Πεντάγωνο, το Υπουργείο Άμυνας, διάφορα think tanks κλπ.
Για παράδειγμα, μετά την απόφασή του το 2019 να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία και ανακοινώνοντας ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται για επιχειρήσεις στην περιοχή, ο Trump ήρθε αντιμέτωπος με ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων στο εσωτερικό, ειδικά από το Κογκρέσο και το Πεντάγωνο, που τον ανάγκασαν σε υπαναχώρηση από την αρχική του απόφαση.
Image
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης