Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους που πλήττονται - Τα 9 μέτρα στήριξης ύψους 2,3 δισεκ. ευρώ

Σταϊκούρας: Προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους που πλήττονται - Τα 9 μέτρα στήριξης ύψους 2,3 δισεκ. ευρώ
Σε προσωρινή αναστολή σύμβαση εργασίας οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα
Τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον  Covid -19  ανακοίνωσε το Σάββατο (31/10/2020) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Μεταξύ άλλων τα μέτρα στήριξης περιλαμβάνουν επαναφορά του μηνιαίου επιδόματος των 534 ευρώ για τον κλάδο της εστίασης καθώς και διεύρυνση και επέκταση του μέτρου της αναστολής των πληρωμών και σε άλλους φόρους, εκτός του ΕΝΦΙΑ και του Φόρου Εισοδήματος, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του Bankingnews.gr


Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών:

1. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.
Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

2.Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.
Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

3. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.
Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

4. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

5. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

6. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.

7. Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας.
Επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.

8. Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.
Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.
Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο επίπεδο «Επιτήρησης», ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ.
Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

9. Χορηγείται Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.
Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.
Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.
Και στις 2 καινούργιες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.
Με τα σημερινά δεδομένα, το επιπρόσθετο κόστος των νέων μέτρων ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο και στα 2,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Το bankingnews.gr έγραφε στις 31/10/2020: Αύξηση του ειδικού μηνιαίου επιδόματος των 534 ευρώ για τον κλάδο της εστίασης, διεύρυνση και επέκταση του μέτρου της αναστολής των πληρωμών και σε άλλους φόρους, εκτός του ΕΝΦΙΑ και του Φόρου Εισοδήματος, επαναφορά της υποχρεωτικής μείωσης του 40% στα μισθώματα των ακινήτων (επαγγελματική στέγη, φοιτητικές κατοικίες), περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα με το νέο κύμα μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον πρωθυπουργό και να εξειδικευτεί από το οικονομικό επιτελείο θα προβλέπει πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη της απασχόλησης με ενεργοποίηση προγραμμάτων για προσλήψεις ανέργων και νέων καθώς και αύξηση της κρατικής επιδότησης για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα νέα μέτρα θα είναι βελτιωμένα και διευρυμένα σε σχέση με εκείνα του πρώτου κύματος της πανδημίας κυρίως όσον αφορά στην  αποζημίωση ειδικού σκοπού, τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων, και τη υποχρεωτική μείωση των ενοικίων και τη χορήγηση φθηνών κρατικών δανείων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Όμως, ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης παραμένει έντονος, διότι ακόμη και τα στοχευμένα lockdown έχουν σημαντικό κόστος για το δημόσιο που θα πρέπει να καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη δεξαμενή των ταμειακών διαθεσίμων και τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s) ύψους 740 εκατ. ευρώ, καθώς η εισροή των άλλων πόρων από τα κοινοτικά ταμεία καθυστερεί σημαντικά. Μία νέα έξοδος στις διεθνείς αγορές, πριν από το τέλος του έτους, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Ειδικότερα, στο πακέτο των νέων παρεμβάσεων περιλαμβάνονται:

1. Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού:
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν αποφασίσει την αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που κλείσουν με κρατική εντολή.
Ο επισιτιστικός κλάδος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μάτι των περιοριστικών μέτρων μετά το σενάριο για γενικό λουκέτο σε εστίαση και διασκέδαση.
2. Αναστολές πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων:
Μετά την αναστολή πληρωμής του ΦΠΑ του Σεπτεμβρίου που καταβάλλεται τον Οκτώβριο για έξι μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τον Απρίλιο του 2021 για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», οι αναστολές θα γενικευθούν για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» αλλά και για άλλους φόρους πέραν του ΦΠΑ με εξαίρεση τον  Φόρο Εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.
3. Κουρέματα 40% στα ενοίκια:
Επανέρχεται το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων κατά 40 όχι μόνο για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» (επιδημιολογικό φορτίο επιπέδου 4) αλλά ως οριζόντιο μέτρο στήριξης.
Εκπτώσεις 40% θα ισχύσουν για την  κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή.
Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα η απώλεια από τα μισθώματα 30% θα συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές τους υποχρεώσεις.
4. Επιστρεπτέα Προκαταβολή:
Η επιστρεπτέα προκαταβολή για τους πληττόμενους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα ενισχυθεί και θα διευρυνθεί ενώ θα αυξηθεί το ποσοστό επί του συνολικού δανείου που δεν θα επιστραφεί στο δημόσιο.
Επισημαίνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας λήγει στις 2 Νοεμβρίου ενώ αίτηση μπορούν να υποβάλουν και οι επιχειρήσεις που δήλωσαν έως τις 28 Σεπτεμβρίου στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή
«Τα Έσοδά μου», στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, αλλά δεν είχαν υποβάλει έως αυτή την ημερομηνία την εκδήλωση ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τον τέταρτο κύκλο ύψους 600 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιστρέψουν το 50% του δανείου εφόσον δραστηριοποιούνται σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 και το 70% σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Ταυτόχρονα στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασμό του πέμπτου κύκλου που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο με στόχευση και πάλι στις περιοχές που έχουν μπει σε καραντίνα και στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της κρίσης.
5.  Κορονοχρέη:
Διεύρυνση του πλαισίου των απλήρωτων φόρων με σκοπό την ένταξη των οφειλών που συσσωρεύονται στο διάστημα των τοπικών lockdown στην νέα ειδική ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης