Κοινωνία

Κορωνοΐός: Ανησυχία για τα 1.678 νέα κρούσματα και τους 635 νεκρούς - Συναγερμός σε Πειραιά και Ιωάννινα, σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη

Κορωνοΐός: Ανησυχία για τα 1.678 νέα κρούσματα και τους 635 νεκρούς - Συναγερμός σε Πειραιά και Ιωάννινα, σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη
Έκτακτο σχέδιο με πρόσθετες κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, συναγερμός για γηροκομείο στα Ιωάννινα
(upd) Συναγερμός έχει σημάνει στα Ιωάννινα μετά τον εντοπισμό 24 νέων κρουσμάτων σε γηροκομείο της πόλης με την κατάσταση να βγαίνει εκτός ελέγχου ενώ πολλοί από τους ηλικιωμένους έχουν ήδη εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα.  Η ανησυχία επιτείνεται και από την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ την 1/11/2020 καθώς παρότι είναι Κυριακή, ημέρα με λιγότερους ελέγχους ανακοινώθηκαν 1.678 νέα κρούσματα και εννέα ακόμα θάνατοι ενώ αυξήθηκαν στους 140 οι διασωληνωμένοι.
"Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στα Ιωάννινα ξεφεύγει" τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός μετά τον εντοπισμό σε ιδιωτικό γηροκομείο της πόλης, 24 κρουσμάτων κορωνοϊού σε φιλοξενούμενους.
Πολλοί εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
"Όμως, το συγκεκριμένο νοσοκομείο, δεν έχει διαθέσιμα κρεβάτια, καθώς είναι γεμάτα, και οι ασθενείς διακομίζονται σε νοσοκομεία της Ηπείρου.
Το Χατζηκώστα Ιωαννίνων, κακώς μέχρι σήμερα δεν ανέπτυξε κλίνες κορωνοϊού.
Αυτή τη στιγμή, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, νοσηλεύονται 53 ασθενείς με κορονοϊό, στα 55 κρεβάτια που έχουν αναπτυχθεί. Υπάρχουν δύο σοβαρά περιστατικά".
Μέχρι τώρα, μεταφέρθηκαν από το γηροκομείο 2 κρούσματα, στο νοσοκομείο της Άρτας, ένα στους Φιλιάτες, και ένα στη Πρέβεζα, και συνεχίζονται να μεταφέρονται από το Πανεπιστημιακό, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννακός.
Σημειώνεται πως, για όλη την Ήπειρο υπάρχουν 8 κλίνες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό και οι 5 είναι καλυμμένες. Άρα υπάρχουν μόνο τρία κενά σε ΜΕΘ.

Τουλάχιστον 20 κρούσματα σε γηροκομείο του Πειραιά

Σε εξέλιξη διαδικασία ιχνηλάτησης σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Πειραιά, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων covid-19 σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 20 κρούσματα.
Τέσσερις ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό διακομίστηκαν στο «Αττικό».

Στα όρια της η Θεσσαλονίκη - Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις ΜΕΘ

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης εφάρμοσε το υπουργείο Υγείας στη Θεσσαλονίκη λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού, με τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια, να εξασφαλίζει 43 νέες κλίνες ΜΕΘ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφάλισε 43 νέες κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ.
Αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ - COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.
Ο κ. Κικίλιας έχει καλέσει τη Δευτέρα (2/11) τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων για ενημέρωση, στο υπουργείο Υγείας.
Νωρίτερα ο υπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα επισκεφθεί διαδοχικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς».
Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, μετά την επίσκεψή του στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο υπουργός θα κάνει δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Υπ. Υγείας: Προσωρινή μείωση των τακτικών χειρουργείων για την ανθεκτικότητα του ΕΣΥ


Λαμβάνουμε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών, τονίζει το υπουργείο Υγείας απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί ακύρωσης του 80% των χειρουργείων.
«Η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση του COVID-19, είναι τακτική που ακολουθείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - επισημαίνεται δε ότι υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν έχουν επιστρέψει σε κανονική λειτουργία νοσοκομείων από την 'Ανοιξη», αναφέρει το υπουργείο Υγείας.
«Συγκεκριμένα, η προσωρινή μείωση των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων, εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ως μέτρο αύξησης της ανθεκτικότητας του συστήματος.
Ξεκαθαρίζεται ότι τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (όπως χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού) υλοποιούνται κανονικά από τα νοσοκομεία, λαμβάνοντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για τις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες ασθενών», σημειώνει το υπουργείο Υγείας.
«Επίσης, τονίζεται ότι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και η λειτουργία των ειδικών νοσοκομείων συνεχίζονται κανονικά.
Η Κυβέρνηση έκανε, κάνει και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την προστασία της υγείας των πολιτών και την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ», αναφέρει το υπουργείο Υγείας και προσθέτει:

- Οι προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ. έχουν φτάσει τις 7.000 ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό. 4.000 νοσηλευτές θα μονιμοποιηθούν.
- Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν διπλασιαστεί, από 557 το 2019 σε 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες ΜΕΘ.
- Τα ημερήσια τεστ φτάνουν τα 25.000, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και έχουν φτάσει συνολικά τα 1,8 εκατομμύρια.
- Οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ.
- Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας (185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία) και ήδη έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός εξετάσεων, ο οποίος έχει αποφορτίσει την εφημερία των νοσοκομείων.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας, δοκιμάζουν τις αντοχές τόσο των ανθρώπων όσο και των Κρατών, σε όλο τον πλανήτη, αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Σε μερικό lockdown η χώρα

Από την προσεχή Τρίτη 3/11  και για ένα μήνα μπαίνει λουκέτο στην εστίαση (σ.σ. εξαιρείται το delivery και τo take away) και στους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης (σ.σ. θέατρα, κλειστά γυμναστήρια, κινηματογράφοι) στις "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές, δηλαδή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και την Αττική, ενώ ανοιχτό παραμένει το λιανεμπόριο και τα σχολεία, χωρίς να  απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.
Από την Τρίτη 3/11 τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου  Κινδύνου.
Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο» και  θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται.
Στη δεύτερη ζώνη,  Αυξημένου Κινδύνου,  εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική.
Ωστόσο, ότι σε σύγκριση με την πρώτη φάση, τώρα η κυκλοφορία είναι ελεύθερη, χωρίς την ανάγκη αποστολής μηνυμάτων, τα  καταστήματα λιανικής παραμένουν ανοιχτά, η παραγωγή συνεχίζεται απρόσκοπτα και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.
Με τα νέα αυτά δεδομένα, η κατάταξη των 74 περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, διαμορφώνεται από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για 14 ημέρες ως εξής:
Στο επίπεδο Α - επιτήρησης (κίτρινο) κατατάσσονται οι ακόλουθες 47 περιφερειακές ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, 'Ανδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, 'Αρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής, Πάρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.
Στο επίπεδο Β - αυξημένου κινδύνου κατατάσσονται οι υπόλοιπες 27 περιφερειακές ενότητες: όλες οι περιφερειακές ενότητες της Αττικής και ο Πειραιάς, πλην των νήσων, Βοιωτία, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Νάξος (πλην Αμοργού), Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκιδική.

Τα μέτρα από την Τρίτη 3/11 στις 6 το πρωί και για ένα μήνα

Σε δύο ζώνες (Επιτήρησης και Αυξημένου  Κινδύνου), αντί για τέσσερις, θα χωρίζεται η επικράτεια από την Τρίτη 3/11.
Στην πρώτη ζώνη (Επιτήρησης) εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο».
Στη ζώνη αυτή, όπως ανέφερε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, "θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται.
Και είναι τα εξής: Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 00:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.
Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
Όχι συναθροίσεις.
Και, βέβαια, πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή».
Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.
Έτσι, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες: αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.
Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.
Ωστόσο, σε αντίθεση με την άνοιξη δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.
Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης και όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, "επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών.
Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων.
Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.
Γιατί εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται".

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό εξειδίκευσαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο 31/10/2020.
«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη», ανέφερε ο  Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας από κοινού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα.
«Οι γοργοί ρυθμοί ροής των δεδομένων επιβάλλουν να δράσουμε σήμερα ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα», σημείωσε.
«Νωρίτερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα σχέδιο με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς παρουσιάζοντας κατ' αρχάς τα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως επιπέδου κινδύνου, από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 6 τα ξημερώματα:

 Ειδικότερα τα μέτρα που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια είναι τα εξής:

 1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «η μάσκα είναι το καλύτερο μέσο προστασίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο». Η επιβίβαση σε μέσο μαζικής μεταφοράς δεν επιτρέπεται χωρίς χρήση μάσκας.
 2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. σε όλη τη χώρα, προκειμένου, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Του μέτρου εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για εργασία και για λόγους υγείας.
 3. Τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστατεύεται η υγεία αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.
 4. Τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων.
 5. Σε όλη τη χώρα επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλες τις δομές πρόνοιας.
 6. Σε όλη τη χώρα μένουν ανοιχτά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.
 Όπως δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς «γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε ένα ολικό πάγωμα της κοινωνίας με ελέγχους και σκληρή επιτήρηση σε όλη την επικράτεια.
Image

ΕΟΔΥ: 1.678 νέα κρούσματα την 1/11/2020 - Εννέα οι νεκροί, 140 οι διασωληνωμένοι

Ακόμη 1.678 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 91 συνδέονται με συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε την Κυριακή 1/11 ο ΕΟΔΥ.
Πλέον, ο  συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 40.929, εκ των οποίων το 55.1% είναι άνδρες.
Από αυτά, τα 4.137 (10.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 13.493 (33.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Επιπλέον, 140 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.
Οι 37 (26.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το  93.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Από τις ΜΕΘ 291 ασθενείς έχουν εξέλθει.
Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 635 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 241 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image
Image
Που εντοπίζονται τα νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.678 νέα κρούσματα. Από τα 1.653 εγχώρια κρούσματα, τα 91 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικά:

- 25 εισαγόμενα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 300 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 449 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 32 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 90 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 48 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
• 59 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα
• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 59 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 42 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
• 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης,εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
• 31 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 40 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 112 κρούσματα στη Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
• 54 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 30 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
• 27 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
58 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Image
Image
Image

Προσδοκίες από 4 εμβόλια – Το κυβερνητικό σχέδιο και οι εταιρείες με τις οποίες συζητά η Αθήνα

«Μάχη» με το χρόνο για την ανακάλυψη του εμβολίου για τον SARS-CoV-2 δίνουν οι φαρμακευτικοί κολοσσοί ανά τον κόσμο, ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον ένα από τα εννέα εμβόλια που δοκιμάζονται σε μελέτες τελικής φάσης θα έχει πάρει μέχρι το τέλος του έτους έγκριση κυκλοφορίας.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, έχει δεσμεύσει πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις των εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο των δοκιμών, μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει η Ε.Ε. αλλά και τουλάχιστον ακόμη ένα εκατομμύριο δόσεις με φαρμακευτική πολυεθνική που δρομολογεί επενδύσεις στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, έχουν υπογραφεί μέσω του ευρωπαϊκού διαύλου συμφωνίες με την AstrraZeneca,  τη Sanofi και την Johnson& Johnson και μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει πάνω από 1.000.000.000 δόσεις πιθανών εμβολίων, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Moderna, την Pfizer και την CureVac.
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews,  βρίσκεται σε  απευθείας διαπραγμάτευση με υψηλόβαθμα στελέχη της Pfizer , που φαίνεται ότι πρώτη θα κόψει το νήμα στον αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη του εμβολίου.
Το εμβόλιο βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έγκριση, όπως δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά, και η  Pfizer περιμένει τις επόμενες εβδομάδες τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.
Σε περίπτωση που είναι επιτυχημένες, θα υποβάλλει αίτηση έγκρισης έκτακτης ανάγκης στις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ εντός του Νοεμβρίου.
Επίσης, η Moderna, το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να υποβάλει αίτηση κυκλοφορίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο mRNA  κατά της Covid-19.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν έρθει σε επαφή με τον Ρώσο πρέσβη για να διερευνήσουν την προοπτική διάθεσης ποσοτήτων από το εμβόλιο  «Sputnik-V»,  το οποίο ανέπτυξε το επιστημονικό κέντρο Τσουμακόφ της ρωσικής ακαδημίας Επιστημών.  
Την πορεία προς την έγκριση φαίνεται να ακολουθούν το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε συνεργασία με την εταιρεία AstrraZeneca, και το εμβόλιο του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, σε συνεργασία με την εταιρεία  Johnson& Johnson, που χρησιμοποιούν αδενοΐό  ως φορέα έκφρασης της πρωτεΐνης  S του  SARS-CoV-2.
Για το χρονοδιάγραμμα της κυκλοφορίας του εμβολίου ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής αγωγής  Αιματολογίας – Ογκολογίας, Θ. Δημόπουλος, σημειώνει ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται έγκριση του εμβολίου από τις αρχές του 2021 και έπειτα, ενώ έγκριση  στα τέλη του 2020 αποτελεί το ιδανικότερο σενάριο.
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, «είναι πολύ πιθανό εντός του 2021 να έχουμε παραπάνω από μία εγκρίσεις εμβολίων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό ώστε να εξασφαλιστεί η πληθυσμιακή κάλυψη σε παγκόσμιο επίπεδο».
Όπως σημειώνει, η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με εταιρεία AstrraZeneca για το εμβόλιο της Οξφόρδης ChAdOx1 και τις εταιρίες Sanofi – GSK για το πρωτεϊνικό τους εμβόλιο, του οποίου η μελέτη φάσης 3 θα ξεκινήσει περίπου στα τέλη του 2020 και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται παρόμοιες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων (Johnson& Johnson, CureVac, Moderna και BioNTech), με τους οποίους ήδη έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διερευνητικές συνομιλίες.
Το εμβόλιο, μετά την έγκριση από τις ρυθμιστικές Αρχές, θα χορηγηθεί κατά προτεραιότητα στις πληθυσμιακές ομάδες που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό (υγειονομικοί υπάλληλοι), αλλά και σε όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, όπως οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.
Πάντως, μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, εφόσον υπάρξει έγκριση τις αρχές του νέου έτους, αναμένεται  να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Κικίλιας: Καταρτίζουμε το επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών

"Αυτή τη στιγμή καταρτίζουμε το επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών Covid-19, μαζί με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία υλοποιεί και το πλαίσιο προτεραιοποίσης του πληθυσμού", δηλώνει ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, σε συνέντευξή του στην Realnews.
Ο υπουργός σημειώνει ότι υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε τελικές φάσεις κλινικών δοκιμών, με βάση τα κριτήρια των παγκόσμιων οργανισμών που είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα.
"Η  Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει προσυμφωνίες αγοράς με 3 εταιρίες (AstraZeneca, Sanofi – GSK, Johnson& Johnson) και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές", όπως αναφέρει.
Ακόμη, ο κ. Κικίλιας τονίζει ότι "απέχουμε ακόμη από το "κόκκινο", προσθέτοντας πως ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες κανενός Συστήματος Υγείας και μάλιστα, όταν το ΕΣΥ δεν είναι μόνο  κορωνοΐός.
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι "αν ακολουθήσουμε όλοι τα μέτρα, θα πάμε καλά, είμαι σίγουρος", ενώ τώρα "βρισκόμαστε στη φάση που η επιπολαιότητα των λίγων καταστρέφει την υπευθυνότητα των πολλών και θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων".  

Τα νούμερα του Οκτωβρίου

Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτές τις 30 ημέρες του Οκτωβρίου καταγράφηκαν περισσότερα κρούσματα όσο είχαν καταγραφεί όλη την περίοδο Φεβρουαρίου – Σεπτεμβρίου (από τις αρχές Οκτωβρίου έως σήμερα έχουν ανακοινωθεί 18.725 κρούσματα έναντι 18.475) ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 229, από τους συνολικά 620 ανθρώπους που έχουν καταλήξει λόγω του κορωνοϊού.
Ακριβώς αυτή η έξαρση των κρουσμάτων είναι που ώθησε τους ειδικούς επιστήμονες να σημάνουν συναγερμό και να καταστήσουν αναγκαία τη λήψη νέων αυστηρών, περιοριστικών μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αποφευχθεί το καταστροφικό για την κοινωνία και την οικονομία, lockdown.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέα μέτρα, τα οποία θα έχουν ισχύ διάρκειας ενός μήνα.

Σε lockdown Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Λάρισα

Σε lockdown βρίσκονται από την Παρασκευή 30/10 το πρωί η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη.
Συνολικά, επτά περιφέρειες της χώρας είναι σε lockdown, καθώς στο κόκκινο βρίσκονται εδώ και ημέρες οι Κοζάνη, Καστοριά, Σέρρες και Ιωάννινα.
Συγκεκριμένα, από τις 30/10, στις 6:00 το πρωί 14 περιφερειακές ενότητες της χώρας αλλάζουν επίπεδο συναγερμού.
Συγκεκριμένα οι περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης περνούν στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).
Ακόμη, στο «πορτοκαλί», δηλαδή επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) ανεβαίνουν από τις 06:00 της Παρασκευής οι περιφερειακές ενότητες: Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας , Πιερίας και Χαλκιδικής, ενώ στο «κίτρινο», επίπεδο 2 (Επιτήρησης) περνούν οι περιφερειακές ενότητες, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.
Όσον αφορά τις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης, πλέον ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση , το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.
Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα 2/11 στις 06:00 το πρωί.
Ωστόσο, στις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.
Επιπλέον, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας (μάσκα παντού) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 το πρωί καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι: - Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
- Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
- Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
-Κινηματογραφικές προβολές
-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης
- Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
- Μουσικές σκηνές
- Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
-Παιδότοποι
- Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)
-Γυμναστήρια
- Συνέδρια / Εκθέσεις
-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
-Εμποροπανηγύρεις
-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α’ 171)
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ., στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.
Σχετικά με τις περιφερειακές ενότητες της Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας και Χαλκιδικής που πέρασαν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 δηλαδή (Αυξημένης Επιτήρησης), από σήμερα στις 6 το πρωί τίθενται σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθώς επίσης και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 12μιση τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.
Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο 4 βρίσκονται αυτή την στιγμή οι εξής περιφερειακές ενότητες : Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Σέρρες.
Στο επίπεδο 3 βρίσκεται μεταξύ άλλων και η Περιφερειακή Ενότητα Αττικής.
 
www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης