Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί 100 (!) εκατ. Αμερικανοί ψηφοφόροι αρνούνται να ψηφίσουν;

Γιατί 100 (!) εκατ. Αμερικανοί ψηφοφόροι αρνούνται να ψηφίσουν;
Έρευνα του Knight Foundation με τίτλο «The 100 Million Project», η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στις ΗΠΑ για το θέμα, δίνει κάποιες απαντήσεις
Μια μόλις ανάσα πριν από τις κρίσιμες Αμερικανικές εκλογές και οι δύο υπερήλικες υποψήφιοι πρόεδροι (74 και 77 ετών!), έχουν πραγματικά αλωνίσει τις Πολιτείες  που θα κρίνουν τον φετινό νικητή.
Αφροαμερικανοί και Ισπανόφωνοι αναμένεται να είναι και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση το «κρυφό» χαρτί των υποψηφίων καθώς η ψήφοw τους παίζει καθοριστικό ρόλο (αν και ελάχιστοι υποψήφιοι πρόεδροι ενδιαφέρθηκαν γι αυτούς).
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το 2016 η ισχυρή, ανάμεσα στους λευκούς ψηφοφόρους Hillary Clinton, έχασε την προεδρία (εκτός από το ρωσικό δάκτυλο…) και από τη μειωμένη προτίμηση που της έδειξαν οι Αφροαμερικανοί ψηφοφόροι.
Όμως, η τεράστια εκλογική δύναμη στις ΗΠΑ είναι τα 100 (!)  εκατομμύρια Αμερικανών με δικαίωμα ψήφου (το ποιος έχει αυτό το δικαίωμα στις ΗΠΑ είναι άλλη μια περίπλοκη ιστορία του εκλογικού συστήματος) που δεν ψηφίζουν.      
Έρευνα του Knight Foundation με τίτλο «The 100 Million Project» η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στις ΗΠΑ για το θέμα, μελέτησε τις απαντήσεις 13.000 Αμερικανών με δικαίωμα ψήφου, που δεν θα ψηφίσουν ούτε και σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές και διαπίστωσε ότι οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής:
ΔΕΝ εμπιστεύονται το εκλογικό σύστημα, ΔΕΝ βρίσκουν κανένα υποψήφιο ικανό για πρόεδρο, ΔΕΝ είναι αρκετά ενημερωμένοι για τις εκλογές και ΔΕΝ θεωρούν ότι η συμμετοχή τους στις εκλογές θα επιφέρει κάποια αλλαγή στη χώρα.
Και φυσικά, οι νεότεροι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι ΔΕΝ ενδιαφέρονται για την πολιτική (αν μας θυμίζει κάτι αυτό!).
Το προφίλ του non voter, όπως είναι ο όρος, που προέκυψε από την έρευνα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Είναι μια λευκή παντρεμένη γυναίκα, χωρίς προσήλωση σε κάποια θρησκεία, μεταξύ 56 και 73 χρόνων που δουλεύει ακατάπαυστα και πληρώνεται λιγότερο από 50.000 δολάρια το χρόνο.  
Είναι πιο κοντά στη φιλοσοφία των Δημοκρατικών, ενημερώνεται από την τηλεόραση και γνωρίζει ελάχιστα για τους δύο βασικούς πολιτικούς πόλους. Τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς.
Κι όμως, όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας Sam Gill, αυτό το εκλογικό σώμα των non voters, είναι τόσο μεγάλο που έστω κι ένα μέρος του αποφάσιζε να ψηφίσει, θα μπορούσε να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά όπως έγινε στην περίπτωση του Barack Obama το 2008, στις Πολιτείες της Νότιας Καρολίνας, της Βιρτζίνια, της Φλόριντα και της Ιντιάνα.
Σε αυτές τις «εκλογές του κορωνοΐού» όμως, όπως τις αποκαλούν, μια ακόμη καθοριστική παράμετρος θα είναι και η πανδημία.
Εκτός από όλους αυτούς τους γνωστούς λόγους θα είναι και ο παράγοντας «τύχη»! Και όσοι έχετε δει την  ταινία του Woody Allen «Match Point» ίσως συμφωνήσετε μαζί μου.
Χιλιάδες Αμερικανοί που έχουν ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο έχουν πεθάνει στο μεταξύ από τον κορωνοΐό…
Ψηφοφόροι που μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε κρίσιμες Πολιτείες όπως η Βόρεια Καρολίνα και η Πενσυλβάνια -όπου οι ψήφοι των νεκρών δεν θα υπολογιστούν ή σε Πολιτείες όπως η Αριζόνα, η Φλόριντα και το Οχάιο που θα μετρήσουν κανονικά- και δεν θα πανηγυρίσουν ποτέ!
 
Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης