Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωαγορές, σε υψηλά 27 μηνών ο PMI στην Ευρωζώνη - O DAX στο +1,7%, τα futures της Wall +1,6%

Κέρδη στις ευρωαγορές, σε υψηλά 27 μηνών ο PMI στην Ευρωζώνη - O DAX στο +1,7%, τα futures της Wall +1,6%
Οι ΗΠΑ εισέρχονται στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, με τους δύο υποψήφιους να επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου, την ώρα που 93 εκατ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει
Με το δεξί ξεκίνησε ο Νοέμβριος για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στην τελική ευθεία για τις εκλογές στις ΗΠΑ (3/11), καθώς οι δείκτες λαμβάνουν ώθηση από τη βελτίωση της μεταποιητικής δραστηριότητας σε Ευρωζώνη και Κίνα.
Ειδικότερα, στην πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει οδηγήσει και πάλι σε lockdown μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Στην Ευρωζώνη, η μεταποιητική δραστηριότητα ανήλθε σε υψηλά 27 μηνών τον Οκτώβριο, ενώ στην Κίνα  επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας σχεδόν δεκαετίας, γεγονός που στηρίζει τους μεγάλους εξαγωγείς της Γερμανίας.
Οι ΗΠΑ εισέρχονται στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, με τους δύο υποψήφιους να επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου, την ώρα που 93 εκατ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει.
Ο Joe Biden καταγράφει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο όλα θα κριθούν στις αμφίρροπες πολιτείες , δεδομένης της πολυπλοκότητας του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πολιτείες της Πενσιλβάνια και της Φλόριντα θα κρίνουν τον νικητή της αναμέτρησης.
Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Boris Johnson ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο νέους περιορισμούς για όλη την Αγγλία που θα τεθούν σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης έως τις 2 Δεκεμβρίου.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο 1,7% στις 11.760 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 1,2% στις 5.616 μονάδες.
Στις 4.653 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 1,9%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει κέρδη 2% στις 18.289 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 1,5% στις 6.550 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν άνοδο 1,6%.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 37,4 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα τη χειρότερη πτώση του σε εβδομαδιαία βάση από τα μέσα Ιουνίου αφού η Γαλλία και η Γερμανία επέβαλαν πανεθνικά lockdowns, με αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αυστηροποιούν τους περιορισμούς.

Ευρωζώνη: Σε υψηλά 27 μηνών ο PMI τον Οκτώβριο, στις 54,8 μονάδες

Σε υψηλά 27 μηνών ενισχύθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της IHS Markit.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 54,8 μονάδες τον Οκτώβριο, από 53,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο.
Την καλύτερη επίδοση κατέγραψε η Γερμανία, με τον δείκτη PMI να ενισχύεται στις 58,2 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 μηνών.
Τη χειρότερη επίδοση κατέγραψε η Ελλάδα, με τον δείκτη σε συρρίκνωση κάτω από τις 50 μονάδες, στις 48,7.
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 μηνών.
Image
Image
«Βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου, ανησυχία για τη ζήτηση

Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών ότι τα lockdowns στην Ευρώπη θα μειώσουν τη ζήτηση για καύσιμα αλλά και επιφυλακτικότητας για την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών (3/11).
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο brent παράδοσης Ιανουαρίου υποχωρούν 1,8% στα 37,26 δολ. ενώ για το αμερικανικό αργό σημειώνουν πτώση 1,8% στα 35,05 δολάρια το βαρέλι.
Το brent κατέγραψε νωρίτερα πτώση έως 5,8%, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί έως και 6%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο.
Σε όλη την Ευρώπη χώρες επιβάλλουν εκ νέου μέτρα lockdown προκειμένου να επιβραδύνουν τους ρυθμούς εξάπλωσης της COVID-19, σημειώνει τα Reuters.

Στα ύψη η ανησυχία για τη ζήτηση

Διεθνείς εταιρίες που ασχολούνται με τις συναλλαγές σε πετρέλαιο αναμένουν περαιτέρω πλήγμα στη ζήτηση, αν και οι εκτιμήσεις διαφέρουν.
Η Vitol υπολογίζει τη ζήτηση του χειμώνα στα 96 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η Trafigura αναμένει η ζήτηση να μειωθεί στα 92 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή και χαμηλότερα.
Οι τιμές του πετρελαίου περιόρισαν την πτώση τους ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι οι παραγγελίες για εξαγωγές στην Ιαπωνία αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε δύο χρόνια και η δραστηριότητα των εργοστασίων στην Κίνα αυξήθηκε σε σχεδόν υψηλό δεκαετίας τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για μείωση της ζήτησης και για αύξηση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ και τις ΗΠΑ οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου σε πτώση για δεύτερο συνεχή μήνα τον Οκτώβριο, με την τιμή του αμερικανικού αργού να μειώνεται κατά 11% και του brent κατά 8,5%.

Κέρδη στην Ασία

Στην Ασία, οι αγορές έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, με όχημα τη βελτίωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα.
Ο Asia Dow ενισχυόταν 1,3% στις 3.309 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,39%, στις 23.295,48 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 1,81%, στις 1.607,95 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε κέρδη 1,46% στις 24.460 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωνε οριακή μεταβολή _0,02% στις 3.225 μονάδες.
Ο Sensex σημείωνε άνοδο 0,7% στις 39.888 μονάδες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης