Τελευταία Νέα
Διεθνή

Snowden (πρώην υπάλληλος της CIA): Ζητά ρωσική υπηκοότητα - Καταζητείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία

Snowden (πρώην υπάλληλος της CIA): Ζητά ρωσική υπηκοότητα - Καταζητείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία
Ο αμερικανός πληροφοριοδότης διέφυγε στη Ρωσία (2013) αφού αποκάλυψε πληροφορίες σχετικά με προγράμματα παρακολούθησης - Θα υποβάλει αίτηση για διπλή υπηκοότητα, τόσο αμερικανική όσο και ρωσική
Αίτημα προκειμένου να λάβει διπλή υπηκοότητα θα υποβάλει ο Edward Snowden, που ζει στη Ρωσία από το 2013 καθώς καταζητείται από τις ΗΠΑ για υπόθεση κατασκοπείας.
Ειδικότερα, ο αμερικανός πληροφοριοδότης Snowden, ο οποίος εργαζόταν για την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) και διέφυγε στη Ρωσία αφού διέρρευσε πληροφορίες σχετικά με προγράμματα παρακολούθησης, δήλωσε ότι θα ήθελε να υποβάλει αίτηση για διπλή υπηκοότητα, τόσο αμερικανική όσο και ρωσική.
«Μετά από χρόνια μακριά από τους γονείς μας, η σύζυγός μου και εγώ δεν έχουμε καμία επιθυμία να χωριστούμε από τον γιο μας.
Γι' αυτό, σε αυτήν την εποχή της πανδημίας και των κλειστών συνόρων, υποβάλλουμε αίτηση για διπλή υπηκοότητα, αμερικανική-ρωσική» δήλωσε ο Snowden.
Ο πρώην υπάλληλος της NSA πρόσθεσε ότι αυτός και η σύντροφός του θα μεγάλωναν το παιδί «με όλες τις αξίες της Αμερικής που αγαπάμε - συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας να μιλά σύμφωνα με την άποψή του».
«Και ανυπομονώ για την ημέρα που θα μπορέσω να επιστρέψω στις ΗΠΑ, ώστε ολόκληρη η οικογένεια να επανενωθεί» δήλωσε ο Snowden.
Τον Ιούνιο του 2013, ο Snowden παρέδωσε στις εφημερίδες «The Washington Post» και «Guardian» πλήθος από απόρρητα αρχεία σχετικά με προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που συγκέντρωσαν δεδομένα τηλεφωνίας, email και δεδομένα περιήγησης στο διαδίκτυο για όλους σχεδόν τους πολίτες στις ΗΠΑ, παρά τον νόμο της χώρας που απαγορεύει την κατασκοπεία σε Αμερικανούς χωρίς δικαστική εντολή.
Μετά τις αποκαλύψεις του Snowden, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε τον νόμο περί ελευθερίας το 2015, περιορίζοντας σημαντικά τη νομιμότητα της μαζικής συλλογής δεδομένων των πολιτών των ΗΠΑ.
Ο Snowden ζει στη Ρωσία από το 2013, έχοντας φύγει από τις ΗΠΑ όπου είναι καταζητούμενος για κατασκοπεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης