Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Αγωνιστική συνεργασία στην ΟΤΟΕ: Δεν είναι μόνο οι τραπεζίτες το πρόβλημα, είναι και τα τσιράκια τους

tags :
Αγωνιστική συνεργασία στην ΟΤΟΕ: Δεν είναι μόνο οι τραπεζίτες το πρόβλημα, είναι και τα τσιράκια τους
Στις 20/10/2020 συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ με θέμα τις εξελίξεις στην Alpha Bank «κατόπιν εορτής», όταν 370 περίπου εργαζόμενοι της τράπεζας είχαν ήδη υπογράψει ατομικές συμβάσεις μεταφοράς στην εταιρεία CEPAL. Η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ – ΕΝΟΤΗΤΑ όχι μόνο υπερασπίστηκε την επιλογή του Συλλόγου Εργαζομένων της Alpha Bank να μεσιτεύσει τη μεταφορά αυτή, αλλά εγκάλεσε και τους 15 συμβούλους που ζήτησαν με υπογραφές τη διενέργεια του Συμβουλίου. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ ομολόγησε ότι πληροφορήθηκε τους κατάπτυστους όρους των ατομικών συμβάσεων αφότου είχαν υπογραφεί από τους μισούς περίπου συναδέλφους αλλά και πάλι τα βέλη του στράφηκαν σε μας, που αντιταχθήκαμε στην επαίσχυντη συμφωνία.
Μας καταλογίσανε ανευθυνότητα επειδή οι αγώνες που επιδιώκουμε, όπως στην περίπτωση της συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς για την Intrum, βάζουν δήθεν σε περιπέτειες τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το μέλλον των εργαζομένων στον κλάδο. Τη συμφωνία αυτή χαρακτήρισαν «κέντημα» όταν 24 συνάδελφοι απολύθηκαν και όσοι πήγαν στην Intrum δεν καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση. Η ΟΤΟΕ έχει ήδη στρώσει το δρόμο στους εργοδότες για την παραβίαση των συμβάσεων χωρίς συνέπειες και τους ανοίγει την όρεξη για ακόμα περισσότερα. Μια τέτοια υποταγμένη λογική της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας οδηγεί την ομοσπονδία να χειραγωγείται από τις επιδιώξεις κυβέρνησης και τραπεζιτών. Επικαλείται μια θλιβερή νομική πραγματικότητα για να αποποιηθεί τις ευθύνες που έχει για τη διασφάλιση και βελτίωση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο αλλά και ευρύτερα. Καλλιεργεί τη μοιρολατρία και ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική». Έτσι μόνο, με τη λογική του λιγότερο κακού, καταφέρνει να κερδίζει τη συναίνεση των εργαζομένων που τους επανεκλέγουν.
Ωστόσο, οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τη βελτίωση επιμέρους όρων των ατομικών συμβάσεων κι οποιαδήποτε επαγγελία για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον στη CEPAL, στο οποίο εξαντλήθηκαν οι τοποθετήσεις της ηγεσίας, συσκοτίζει τη συζήτηση για την ευρύτερη εικόνα, που είναι η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο, όπως συμβαίνει ήδη με τους χιλιάδες ενοικιαζόμενους υπαλλήλους. Και παράλληλα, η επίρρωση του τραπεζικού κεφαλαίου και συστήματος, υπέρ του οποίου λαμβάνονται σκανδαλώδεις αποφάσεις σε βάρος κάθε εργαζόμενου και κάτοικου αυτής της χώρας. Ο πτωχευτικός Νόμος που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες είναι εξόφθαλμα υπέρ των τραπεζών και οι εργατοπατέρες μας λένε ότι πρέπει να γίνουμε Ιφιγένειες!
Η παρουσία και του νομικού συμβούλου του Συλλόγου Alpha Bank, αλλά και ανθρώπου της αγοράς, όπως μας πληροφόρησε, ήταν ό,τι έπρεπε για να δοθεί και ένας αέρας τεχνοκρατικής αυθεντίας στην υπόθεση. Προεδρικό Διάταγμα 178/2002 και Ν.4601/2019 περί αποσχίσεων και μεταφοράς εργαζόμενων παρουσιάζονταν ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Alpha Bank σαν τα άθραυστα βράχια πάνω στα οποία θα προσέκρουε μια αντίδραση που όχι μόνο δεν φρόντισαν να οργανώσουν, αλλά αντίθετα αμαυρώνουν και συκοφαντούν οποιαδήποτε διάθεση για την οργάνωσή της. Τι να περιμένει όμως κανείς από τους νεναίκους;
Είναι σίγουρο πως με τις πλάτες της κυβέρνησης ΝΔ, που περνάει συνεχώς νόμους υπέρ του κεφαλαίου , όπως για τα εργασιακά, τον πτωχευτικό κώδικα, τον συνδικαλιστικό, οι τράπεζες και οι servicers (όπως πρέπει κατά ΟΤΟΕ να αποκαλούμε πλέον τα κοράκια) θα πλουτήσουν στις πλάτες μας ως εργαζόμενων, ως πολιτών και ως πελατών τους.
Με αυτούς τους καταθλιπτικούς συσχετισμούς και το άθλιο φιλοεργοδοτικό κλίμα μέσα στο ΓΣ, η κατάθεση κάποιας αγωνιστικής πρότασης δεν έχει σχεδόν κανένα νόημα παρά τυπικό και μόνο. Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι το αίτημα που αγκαλιάζουν όλοι οι εργαζομενοι που θέλουν να παραμείνουν τραπεζοϋπάλληλοι είναι το «Όχι στην απόσχιση και ακύρωση της συμφωνίας συνολικά». Εξακολουθούμε να επιμένουμε ότι τέτοια κρίσιμα ζητήματα απαιτούν γενικές συνελεύσεις και συμμετοχή και αποφάσεις των ίδιων εργαζόμενων ντε φάκτο. Επιμέρους θέματα όπως τροποποίηση των συμβάσεων, έλεγχος των παραρτημάτων όπως πρότειναν η ΕΑΚ και το Αγωνιστικό Μέτωπο αποδέχονται ουσιαστικά την απόσχιση.
Η πρότασή μας απευθύνεται στους εργαζόμενους. Ευθύνη όλων μας είναι να αντιδράσουμε και να ξεπεράσουμε τον συμβιβασμένο συνδικαλισμό.
Οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν πρέπει να παρθούν πίσω και να μην υπογράψουν τίποτα άλλο μέχρι οι ίδιοι, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, όπως οι γενικές συνελεύσεις, να αποφασίσουν τα βήματά τους από δω και πέρα. Είναι σίγουρο πως σε περίπτωση που αρνηθούν να ακολουθήσουν το δρόμο που έστρωσαν οι εργοδοτικοί θα βρουν συμμάχους και στήριξη από τις ταξικές δυνάμεις στον κλάδο.
Σίγουρο επίσης είναι ότι χωρίς συλλογικό αγώνα, απεργίες και δυναμική αντίδραση, δεν πρόκειται να κερδίσουμε το παραμικρό και θα έλθουμε πιο κοντά στο καθεστώς δουλείας που θέλουν να μας επιβάλουν.

YΓ. Σε νέα ανακοίνωση η ΟΤΟΕ μας πληροφόρησε ότι σε συνάντηση με τη CEPAL, της εξέθεσε «τις θέσεις της» για διασφάλιση των δικαιωμάτων των μεταφερόμενων τον Δεκέμβριο εργαζόμενων, για τους οποίους πανηγυρίζει ότι έχουν πλειοψηφικά υπογράψει τις άθλιες ατομικές συμβάσεις κάτω από τους εκβιασμούς, και η εταιρεία απάντησε να ξανασυναντηθούν τον Ιανουάριο του ...2021!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης