Τελευταία Νέα
Speculator

Συνεγγυητικό: Στα κάγκελα οι χρηματιστές μετά την εισήγηση ΕΛΤΕ για διαφανή ισολογισμό

Συνεγγυητικό: Στα κάγκελα οι χρηματιστές μετά την εισήγηση ΕΛΤΕ για διαφανή ισολογισμό
Το Συμβούλιο Ποιοτικού Ελέγχου της ΕΛΤΕ ζητά το Συνεγγυητικό να χαρακτηριστεί οντότητα δημοσίου συμφέροντος - Η εντολή του ΥΠΟΙΚ για διαφάνεια και εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας 
Έντονες αντιδράσεις από τους διοικούντες το ΣΜΕΧΑ (το συνδικαλιστικό όργανο των χρηματιστών) έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης (ΕΛΤΕ) και συγκεκριμένα το Συμβούλιο Ποιοτικού Ελέγχου έχει αποστείλει στις αρμόδιες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τον διοικητή της ΤτΕ εισήγηση που μεταξύ άλλων προτείνει να χαρακτηριστεί ως οντότητα δημοσίου συμφέροντος το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο.
Με την εισήγηση αυτή φαίνεται να τάσσεται μια περιορισμένη μειοψηφία χρηματιστηριακών εταιριών η οποία έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη και εγγράφως τις θέσεις της για το έλλειμα διαφάνειας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου που αποτελεί το σύστημα αποζημίωσης των επενδυτών σε περίπτωση χρεοκοπίας χρηματιστηριακών και δημιουργίας ακάλυπτων υποχρεώσεων προς τους πελάτες.
Ουσιαστικά η ένταξη του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου από το Υπουργείο οικονομικών (χρειάζεται μόνο μια Υπουργική Απόφαση) στις οντότητες δημοσίου συμφέροντος συνεπάγεται ότι θα λειτουργεί υπό το καθεστώς των υψηλών επιπέδων διαφάνειας που ισχύουν για τις εισηγμένες εταιρίες, τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές αλλά και πλέον τις επιχειρήσεις που ελέγχονται από το δημόσιο.

Οικονομικές καταστάσεις αδιαφάνειας

Έτσι το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο θα πάψει αποτελεί μια γκρίζα ζώνη στη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς. Και αποτελεί γκρίζα ζώνη γιατί για παράδειγμα ενώ τα μέλη του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου υποχρεούνται από τη νομοθεσία να συντάσσουν οικονομικές καταστάσεις με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα το Συνεγγυητικό συντάσσει οικονομικές καταστάσεις με βάση τα ΕΛΠ. Επιπλέον το εντελώς προκλητικό είναι ότι επίσης συντάσσει οικονομικές καταστάσεις κατά ΕΛΠ ως πολύ μικρή οντότητα γεγονός που σημαίνει ότι στις οικονομικές του καταστάσεις η πληροφόρηση είναι περιορισμένη καθώς δεν γνωστοποιούνται ουσιώδεις πληροφορίες αναφορικά με την λειτουργία του και την επίδοσή του.

Παρατηρήσεις σοκ του ορκωτού

Πέραν αυτών το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews έχει σοβαρές παρατηρήσεις στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό (αυτόν της περιορισμένης πληροφόρησης) και συγκεκριμένα ο ορκωτός διατυπώνει μεταξύ άλλων Γνώμη με επιφύλαξη για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει πρόβλεψη πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων που θα καταλογιστούν σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο αλλά και ότι από τον έλεγχό του δεν κατάφερε να αποκτήσει εύλογη διασφάλιση για την εκτίμηση του ύψους που τυχόν απαιτείται.
Ταυτόχρονα διατυπώνει έμφαση θέματος επισημαίνοντας ότι το Συνεγγυητικό δεν έχει σχηματίσει πρόβλεψη για ζημίες για αποζημιώσεις που θα προκύψουν από τις υποβληθείσες αναγγελίες επενδυτών για μέλη του που έχουν τεθεί σε εκκαθάριση με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπολογίσει το ύψος των αποζημιώσεων που θα προσδιοριστεί από την Επιτροπή Αποζημιώσεων!!! Το ύψος των υποβληθεισών αναγγελιών ανέρχεται σε 1,634 εκ ευρώ!!!
Υπό αυτά τα δεδομένα προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι χρηματιστές εκφράζουν με κάθε τρόπο έντονη αντίδραση και προς το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο όμως φέρεται να έχει καταλήξει ότι προέχει η ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος ( έχει δώσει εντολή σε κάθε κατεύθυνση για πλήρη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς), έναντι των συμφερόντων που υποκρύπτει η εμμονή το Συνεγγυητικό να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και με γκρίζες ζώνες.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης