Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπρος γκρεμός και πίσω… lockdown και στην Αττική για Μητσοτάκη – Δυσοίωνα τα μηνύματα από ειδικούς, φόβοι για μαζικό κίνημα πλατείας

Μπρος γκρεμός και πίσω… lockdown και στην Αττική για Μητσοτάκη – Δυσοίωνα τα μηνύματα από ειδικούς, φόβοι για μαζικό κίνημα πλατείας
Υπάρχει μεγάλη φθορά της κυβέρνησης και αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα του κόσμου με κυρίαρχη αυτή της εστίασης, του αθλητικού κόσμου
Δυσοίωνα είναι τα νέα που λαμβάνει από τους λοιμωξιολόγους ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς αναγκάζεται να αναιρέσει μέτρα που προανήγγειλε μέσα από το διάγγελμά του όπως και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης.
Ανώτατες πηγές της κυβέρνησης λένε ότι δεν είναι καθόλου μακρυά μέσα στο μήνα να αποφασιστεί ολικό lockdown και στην Αττική και αυτό για πολλούς λόγους:
Πρώτον, εφόσον δεν απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις μεταξύ των νομών έχει παρατηρηθεί το εξής, κάποιοι να μετακινούνται σε ασφαλείς νομούς όπου είναι τα μαγαζιά εστίασης ανοικτά και να διασκεδάζουν εκεί.
Ένα από τα παραδείγματα που ανέφεραν οι ειδικοί επιστήμονες ήταν η περίπτωση του νομού Λάρισας όπου οι κάτοικοί της μη μπορώντας να αντέξουν το lockdown, μετακινήθηκαν προς τον Βόλο για την διασκέδασή τους.
Σε λίγες μέρες, η Μαγνησία τέθηκε σε ζώνη υψηλού κινδύνου, «κοκκίνησε» και τέθηκε και αυτή υπό τα αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός.

Κίνηματα αντιδράσεων κατά του lockdown

Δεύτερον, υπάρχει ένα μεγάλο κύμα αντίθετων πολιτών με τα περιοριστικά μέτρα.
Ήταν αυτοί που οργάνωσαν τα κινήματα κατά της μάσκας στα σχολεία και τώρα πρωταγωνίστησαν σε συγκεντρώσεις κατά του lockdown όπως αυτό που έγινε στην Θεσσαλονίκη από πολίτες κινήματος που αντιθίθεται στο ολικό lockdown της συμπρωτεύουσας.
Πλέον, αυτό είναι σίγουρο ότι θα έχουμε τέτοιες αντιδράσεις και στην Αττική και κυρίως στην Αθήνα.
Οι αντιδράσεις αυτές θα έχουν την ίδια, ουσιαστικά, πορεία με το κίνημα των πλατειών το οποίο δεν μπορεί να ελεγχθεί ειδικά εάν σε αυτό προστεθούν και πολίτες που βάλλονται οικονομικά πλέον από το κλείσιμο της αγοράς.

Τρίτον, η Αττική είναι μία επιφορτισμένη επιδημιολογικά περιοχή αλλά είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί καθώς είναι σημείο αναφοράς για πληθυσμό που δεν μένει εντός της Αθήνας ενώ και οι κάτοικοι της Αθήνας μετακινούνται συχνά σε «κίτρινες» περιοχές για να διασκεδάσουν, όπως π.χ στην Κόρινθο και αλλού.
 Ένα άλλο στοιχείο που «κρύβει» ουσιαστικά τα κρούσματα στην Αθήνα και την ευρύτερη Αττική είναι ο λίγος αριθμός τεστ που διενεργούνται σε σχέση με τον πραγματικό πληθυσμό της Αθήνας και συνολικά του νομού. Ωστόσο, μετά από τόσο καιρό οι επιδημιολόγοι ομολογούν ότι δεν μπορούν και να ελέγξουν τις συρροές των γνωστών κρουσμάτων κάτι που δημιουργεί πολύ πιο εύκολα την αλυσιδωτή αντίδραση για την μεταφορά του ιού σε υγιή πληθυσμό.

Mεγάλη η φθορά από εστιάτορες, από αθλητικούς και πολιτιστικούς κύκλους

Πέραν, όμως, από την θεώρηση ότι τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός δεν θα έχουν άμεσα αποτελέσματα και υπό την πίεση της κατάστασης θα ανακοινώσει ολικό lockdown, υπάρχει και κάτι άλλο.
 Υπάρχει μεγάλη φθορά της κυβέρνησης και αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα του κόσμου με κυρίαρχη αυτή της εστίασης, του αθλητικού κόσμου (ερασιτεχνικές ομοσπονδίες, σχολές, γυμναστήρια, ελ. Επαγγελματίες κ.α) καθώς και του πολιτισμού που -ειρήσθω εν παρόδω σε μεγάλο βαθμό είχαν στηρίξει Κυριάκο Μητσοτάκη- και τώρα βλέπουν ότι την στήριξη αυτή δεν την ανταποδίδει.
Και μέσα σε όλη αυτή την υποβόσκουσα αντίδραση των πολιτών η οποία είναι ορατή από όλα τα μέλη της κυβέρνησης όταν αναρτούν κάτι στα social media, υπάρχει και η μεγάλη πολιτική αξιοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας από την μία ομολογεί ότι «αργήσαμε να πάρουμε μέτρα» από την άλλη «χαιδεύει» τα κινήματα των αρνητών του κορωνοιού και των αντιδρούντων στο lockdown σε μία προσπάθεια να κερδίσει από την απογοήτευση του κόσμου.
Εάν, μάλιστα, υπερισχύσουν οι φωνές στο Μαξίμου που λένε ότι «εφόσον Μέρκελ και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν lockdown ας το κάνουμε και εμείς προληπτικά» τότε η φθορά της κυβέρνησης θα είναι ακόμα πιο γρήγορη και πιο αξιοποιήσιμη ακόμα και από τον «πληγωμένο» Αλέξη Τσίπρα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης