Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η χαμηλή χρηματιστηριακή αξία μόλις στα 270 εκατ της Πειραιώς δημιουργεί ένα πρόβλημα… στην αύξηση κεφαλαίου – Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανακινεί το Cocos;

Η χαμηλή χρηματιστηριακή αξία μόλις στα 270 εκατ της Πειραιώς δημιουργεί ένα πρόβλημα… στην αύξηση κεφαλαίου – Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανακινεί το Cocos;
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα μετατροπής του Cocos και εγείρει ζημία για το ελληνικό δημόσιο;
Όταν πριν λίγο καιρό δημοσιοποιήθηκε ότι η Πειραιώς σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ ευρώ όλοι διερωτήθηκαν πως είναι δυνατό με 800 εκατ ο Paulson που υπέβαλλε την πρόταση ήθελε να πάρει έναντι πινακίου φακής την τράπεζα.
Όμως υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα πιο σημαντικό από τις κερδοσκοπικές και ιδιοτελείς βλέψεις του Paulson, που όντως είναι ακριβές ήθελε να αποκτήσει τον έλεγχο της Πειραιώς… τσάμπα και να εκπαραθυρώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 26,4% των μετοχών της τράπεζας.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Η τράπεζα Πειραιώς σε ένα ρεαλιστικό σενάριο εμφανίζει τις εξής παραδοχές
-Έχει 23,3 δισεκ. NPEs
-Θα προχωρήσει το πρόγραμμα τιτλοποίησης Phoenix και Vega 7 δισεκ. δαπανώντας περίπου 1,4 δισεκ. κεφάλαια
-Μετά την τιτλοποίηση θα διαθέτει 16 δισεκ. NPEs.
-Η Πειραιώς διαθέτει δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις coverage ratio NPEs 45% κάτω από τον μέσο όρο των τραπεζών.
-Θα δημιουργηθούν ακόμη 2 δισεκ. στο αισιόδοξο, 3 δισεκ. στο βασικό και 4 δισεκ. στο δυσμενές νέα NPEs λόγω της ύφεσης του κορωνοιού
-Έναντι όλων αυτών λοιπόν για να φθάσει σε NPEs ratio κάτω από 5% η Πειραιώς θα πρέπει να δαπανήσει συνολικά περίπου 4 με 4,5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια που δεν διαθέτει ή 2,6 δισεκ. εάν αφαιρεθούν τα κεφάλαια της τιτλοποίησης.

Το πρόβλημα ονομάζεται χρηματιστηριακή αποτίμηση

Η Πειραιώς διαθέτει χρηματιστηριακή αξία 270 εκατ ευρώ και έχει 7 δισεκ. κεφάλαια που σημαίνει τιμή προς λογιστική αξία 0,038.
Κατά μέσο όρο οι τράπεζες έχουν αποτίμηση με όρους P/BV περίπου 0,12 με 0,14.
Η Πειραιώς δεν μπορεί π.χ. να σηκώσει οποιαδήποτε ποσό κεφαλαίου και έτσι εξηγείται γιατί ο Paulson πρότεινε αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ ευρώ, ώστε η αποτίμηση να είναι συμβατή με τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις του κλάδου.
H Πειραιώς χρειάζεται άνοδο στην χρηματιστηριακή της αποτίμηση επί της ουσίας.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα μετατροπής του Cocos και εγείρει ζημία για το ελληνικό δημόσιο;

Με αφορμή την επιστολή του Παπαδημούλη ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η μετατροπή των Cocos των 2,040 δισεκ. της Πειραιώς θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια αξίας για το ελληνικό δημόσιο καθώς η τιμή μετατροπής είναι τα 6 ευρώ η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 και όχι η τρέχουσα π.χ. τα 0,62 ευρώ.

Απάντηση

Είναι ακριβές ότι η τιμή μετατροπής των 6 ευρώ ΔΕΝ ευνοεί το ελληνικό δημόσιο, ωστόσο όσο ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε τον νόμο για τα Cocos διατήρησε την τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ δηλαδή την τελευταία τιμή αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς του 2015.  
Ας δώσουμε μια τάξη μεγέθους.
Η Πειραιώς μπορεί να πληρώσει τους τόκους σε μετρητά ή έκδοση μετοχών.
Το ζήτημα των μετρητών προσκρούει στον SSM στον εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών καθώς τα 164 εκατ τόκοι θα αφαιρεθούν από τα κεφάλαια και θα αποδυναμώσουν την τράπεζα μια περίοδο όπου οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια.
Θα μπορούσε όμως να εκδώσει μετοχές για τους τόκους των 164 εκατ ευρώ.  
Εάν η Πειραιώς υλοποιούσε αύξηση κεφαλαίου κατά το ύψος των τόκων που πρέπει να καταβάλλει για το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο, δηλαδή 164 εκατ (το Cocos φέρει επιτόκιο 8% ή 164 εκατ ετησίως τόκους), τότε το ποσοστό του ΤΧΣ από 26,4% θα έφθανε στο 50% μόνο από αυτή την κίνηση.
Δηλαδή με αύξηση 164 εκατ το ΤΧΣ από 26,4% θα έφθανε στο 50% άπαξ και η τιμή προσδιορίζεται από την τρέχουσα χρηματιστηριακή.  
Ως μέτρο σύγκρισης τονίζεται ότι από την μετατροπή των Cocos 2,040 δισεκ. σε μετοχές στα 6 ευρώ το ΤΧΣ από 26,4% θα φθάσει στο 61,3%.
Άρα έχουμε με 164 εκατ σε τρέχουσα τιμή το ΤΧΣ από 26,4% θα φθάσει στο 50% και με 2,040 δισεκ. με τιμή τα 6 ευρώ το ΤΧΣ θα φθάσει από 26,4% στο 61,3%.
Καθίσταται αντιληπτή η τεράστια διαφορά μεταξύ τρέχουσας τιμής π.χ. τα 0,62 ευρώ και τιμής αύξησης κεφαλαίου στα 6 ευρώ....

Πρακτικά συμφέρει η αύξηση κεφαλαίου με έκδοση μετοχών κατά το ύψος των τόκων για το δημόσιο αλλά δεν συμφέρει τους μετόχους της Πειραιώς πλην ΤΧΣ.
Εάν γίνει αύξηση κεφαλαίου για τους τόκους και ακολουθήσει μετατροπή του Cocos σε μετοχές τότε το ΤΧΣ από 26,4% θα βρεθεί στο 95% πρόκειται για πλήρη κρατικοποίηση της Πειραιώς και πλήρη εξαΰλωση των ιδιωτών μετόχων.
Η πιο λογική κίνηση είναι να μετατραπεί το Cocos της Πειραιώς σε μετοχές, ώστε και το ΤΧΣ να κερδίσει αύξηση ποσοστού και οι ιδιώτες μέτοχοι να μην καταστραφούν από ισοπεδωτική αραίωση. 

Σημαντική υποσημείωση

Εάν η Πειραιώς οδηγηθεί – σε ένα σενάριο – να μετατρέψει τους τόκους των 164 εκατ σε μετοχές για να πληρώσει το ΤΧΣ με τιμή την τρέχουσα π.χ. τα 0,62 ευρώ η εξαφάνιση των ιδιωτών μετόχων θα είναι γεγονός και η ολική κρατικοποίηση της Πειραιώς μονόδρομος.

Η ερώτηση Παπαδημούλη

Θέμα: Πληρωμή τόκων CoCos από την Τράπεζα Πειραιώς

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα αποφασίσει εντός των επομένων εβδομάδων εάν η Τράπεζα Πειραιώς θα πληρώσει κανονικά τους τόκους ύψους 165 εκ. ευρώ για τις υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ με τις οποίες στηρίχθηκε κεφαλαιακά το 2015. Η απόφαση θα ληφθεί βάσει του άρθρου 141 της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ. Ενδεχόμενη μη πληρωμή των τόκων θα οδηγούσε στην μετατροπή των CoCos σε μετοχές, με σημαντική απώλεια αξίας για το Δημόσιο λόγω διαφοράς της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής της τράπεζας σε σχέση με την τιμή κατά το έτος ανακεφαλαιοποίησής της.

Επειδή στις 2 Δεκεμβρίου υπάρχει υποχρέωση πληρωμής των τοκομερίδιων προς το Ελληνικό Δημόσιο και στον ελληνικό τύπο διοχετεύονται διαρκώς σενάρια μη αποπληρωμής των οφειλόμενων τοκομερίδιων, ερωτάται ο SSM:

1) Επιβεβαιώνεται ότι η Τράπεζα οφείλει να καταβάλει τους τόκους για τα CoCos βάσει του άρθρου 141 της Οδηγίας περί Κεφαλαιακών Απαιτήσεων;

2) Επιβεβαιώνεται ότι οι συστάσεις της ΕΚΤ δεν περιορίζουν την καταβολή των τόκων των CoCos αφού αναφέρονται μόνον στην καταβολή μερισμάτων;

3) Γιατί έχει υποβληθεί ερώτημα στον SSM σχετικά με τη δυνατότητα αποπληρωμής των τοκομεριδίων των CoCos αφού με ανακοίνωσή της η Τράπεζα χαρακτηρίζει ως πλήρως διαχειρίσιμη την πληρωμή των τόκων σε μετρητά;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης