Διεθνή

Στοχευμένες αναδιαρθρώσεις και ευρωπαϊκό δίκτυο bad banks προτείνει ο Enria (SSM) - Ακόμη και στα 1,4 τρισ. τα NPLs

Στοχευμένες αναδιαρθρώσεις και ευρωπαϊκό δίκτυο bad banks προτείνει ο Enria (SSM) - Ακόμη και στα 1,4 τρισ. τα NPLs
Βασική ομιλία του Andrea Enria, προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στη διάσκεψη Handelsblatt European Banking Regulation
Στοχευμένες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, επιμονή στους βιώσιμους πελάτες και ευρωπαϊκό δίκτυο bad banks με ενιαία ευρωπαϊκή τιμολόγηση και χρηματοδότηση προτείνει ξανά ο επικεφαλής του SSM Andrea Enria.
"Φέτος, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ ανταποκρίθηκε γρήγορα και δυναμικά στην πανδημία.
Κατά τη διάρκεια των αυστηρότερων προκλήσεων, η τραπεζική ένωση έχει αποδειχθεί ανεκτίμητη και  επιτρέπει την ταχεία και ενιαία  εποπτική ανταπόκριση σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Το έργο για τη δημιουργία τραπεζικού κεφαλαίου κατά την τελευταία δεκαετία ήταν κρίσιμο.
Το γεγονός ότι οι τράπεζες είχαν ισχυρότερες κεφαλαιακές θέσεις μας επέτρεψε να ξεκινήσουμε μια αποφασιστικά αντικυκλική αντίδραση στην οικονομική επίπτωση της πανδημίας.
Απελευθερώνοντας  αποθέματα ασφαλείας  και αποτρέποντας τη ροή κεφαλαίων από τον κλάδο, βοηθήσαμε στην αποτροπή του απότομου περιορισμού των πιστωτικών προτύπων που ακολούθησαν προηγούμενα σοκ.
Και με την άμεση και πλήρη χρήση των μικροπροληπτικών εργαλείων μας, συνεισφέραμε σε μεγάλο βαθμό στη συνολική χρηματοοικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη την τραπεζική ένωση.
Τα αποδεικτικά στοιχεία που βασίζονται στην αγορά δείχνουν ότι η συνδυασμένη νομισματική πολιτική και η εποπτική ανταπόκριση βοήθησαν στην αποτροπή ενός αρνητικού σπιράλ λόγω της σχέσης τραπεζών και κράτους όπως συνέβη στο παρελθόν.
Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του σοκ, αυτό από μόνο του είναι ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα.
Οι τράπεζες πρέπει να διαχειριστούν προληπτικά τους πιστωτικούς κινδύνους
Παρόλο που η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει διατηρηθεί μέχρι στιγμής, η επίπτωση της πανδημίας δεν έχει ακόμη εμφανιστεί στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένα από τα δάνεια σε μορατόριουμ έχουν λήξει.
Ενώ έχουμε μόνον πρώϊμα στοιχεία μέχρι στιγμής, βλέπουμε τους περισσότερους δανειολήπτες να συνεχίζουν τις πληρωμές δανείων, με μόνο ένα μικρό κλάσμα να δείχνει σημάδια κόπωσης.
Ταυτόχρονα, οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι γεμάτες αβεβαιότητα, ενώ η πανδημία αναζωπυρώνεται.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΚΤ, σε ένα σοβαρό αλλά εύλογο σενάριο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) σε τράπεζες της ζώνης του ευρώ θα μπορούσαν να φθάσουν τα 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ, πολύ πάνω από τα επίπεδα των προηγούμενων  χρηματοπιστωτικών και κρατικών κρίσεων.
Οι τράπεζες πρέπει να αντιδράσουν άμεσα.
Η έγκαιρη αναγνώριση των καθυστερήσεων, η ανακατάταξη κατά περίπτωση και οι συνετές επιλογές προμηθειών είναι τα βασικά μέτρα που μπορούν να λάβουν.
Οι τράπεζες πρέπει να διαχωρίσουν προληπτικά τους βιώσιμους προβληματικούς πελάτες από τους μη βιώσιμους με τη χρήση πρακτικών εξειδικευμένης αναδιάρθρωσης χρέους και ανάληψης δανειοδοτήσεων.
Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την ετοιμότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν την επικείμενη επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων.
Πρέπει να ευθυγραμμίσουν τις κεφαλαιακές προβολές τους με επαρκώς συντηρητικά σενάρια και να προχωρήσουν με σαφείς στρατηγικές για την επαναταξινόμηση περιουσιακών στοιχείων ενόψει του αυξημένου κινδύνου.

Να μην επαναληφθεί η ιστορία όσον αφορά την ποιότητα ενεργητικού

Ενώ οι τράπεζες πρέπει να  παίξουν  το ρόλο τους, όλοι πρέπει να προφυλαχθούν  από την επανάληψη της ιστορίας όσον αφορά την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.
Δώδεκα χρόνια μετά την χρεοκοπία της Lehman Brothers και εννέα χρόνια μετά την πρώτη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κατά την Ελληνική κρίση χρέους, η ποιότητα του ενεργητικού στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ παραμένει κάτω από τα επίπεδα που είδαμε πριν από την κρίση του 2008.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και η ΕΚΤ έχουν ήδη εκδώσει πρακτικές οδηγίες που απαιτούν από τις τράπεζες να διαχειρίζονται τα NPL πιο ενεργά και έχει θεσπιστεί νομοθεσία για την εξασφάλιση προοδευτικής απομείωσης των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων επιτρέπουν έναν πολύ ταχύτερη κάθαρση των ισολογισμών των τραπεζών και, κατά συνέπεια, είναι πολύ αποτελεσματικές στην αποκατάσταση της ικανότητας των τραπεζών να δανείζουν.

Ευρωπαϊκό δίκτυο Bad Banks προτείνει ξανά ο Enria

Ένα ευρωπαϊκό δίκτυο εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, εάν έχει σχεδιαστεί κατάλληλα, θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.
Κατά την άποψή μου, δύο στοιχεία οποιουδήποτε τέτοιου δικτύου θα πρέπει να είναι σταθερά σταθερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο: χρηματοδότηση και τιμολόγηση.
Η χρηματοδότηση που παρέχεται ή εγγυάται ένας ευρωπαϊκός οργανισμός θα επιτρέψει σε κάθε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων να επωφεληθεί από την πιστοληπτική ικανότητα της ΕΕ και να απολαύσει καλύτερη πρόσβαση στην αγορά.
Οι κοινοί οικονομικοί πόροι θα απαιτούσαν, φυσικά, κατάλληλα τυποποιημένες και επαληθευμένες μεθοδολογίες και δεδομένα αποτίμησης για τον καθορισμό της τιμής μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων.
Το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και μια προσεκτικά σχεδιασμένη και επαληθευμένη κοινή μεθοδολογία αποτίμησης θα πρέπει να διασφαλίζει τη σωστή ισορροπία μεταξύ των ζημιών που επιβάλλονται στις τράπεζες κατά τη μεταφορά των NPL και της μεσοπρόθεσμης κερδοφορίας του συστήματος ανακούφισης περιουσιακών στοιχείων.

Δεν θα συμμετέχουν όλες οι τράπεζες

Η άμεση πρόσβαση στο σύστημα πρέπει να περιορίζεται σε εκείνες τις τράπεζες που, κατά τη γνώμη του επόπτη, έχουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, επιτρέποντάς τους να ευδοκιμήσουν ως αυτόνομες οντότητες όταν τελειώσει η κρίση.
Για άλλες τράπεζες, η συμμετοχή πρέπει να βασίζεται σε αυστηρούς όρους, συμπεριλαμβανομένων των αποφασιστικών μέτρων αναδιάρθρωσης.
Στην απίθανη περίπτωση ενός τέτοιου συστήματος να καταλήξει σε ζημίες, θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε ένα πλαίσιο που περιορίζει ή ακόμη και αποτρέπει οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση πιστωτικών απωλειών σε ολόκληρη την ΕΕ: οι ζημίες θα μπορούσαν να κατανεμηθούν σύμφωνα με την εθνικότητα της τράπεζας  τα σχετικά εθνικά σχήματα.
Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων δεν αφορά την παροχή βοήθειας σε τράπεζες που ανέλαβαν υπερβολικούς κινδύνους και δεν  τους διαχειρίστηκαν σωστά.
Πρόκειται για τη δυνατότητα στις τράπεζες σε ολόκληρη την ΕΕ να υποστηρίξουν βιώσιμα νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και εταιρείες.
Και επίσης να συνοδεύσει  τον πολύ αναγκαίο διαρθρωτικό μετασχηματισμό των οικονομιών της Ε.Ε. προς ένα πιο πράσινο και πιο τεχνολογικά προηγμένο μέλλον χωρίς να υποβαθμιστεί από τα μειωμένα ανοίγματα στους οικονομικούς τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των διαρθρωτικών αδυναμιών πριν από την κρίση

Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία, δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είχε ήδη πληγεί από διαρθρωτικές αδυναμίες όταν τον έπληξε κρίση.
Η επίμονη χαμηλή κερδοφορία, που προκαλείται από την υπερβολικά μεγάλο αριθμό τραπεζών  και τη χαμηλή απόδοση κόστους, οδήγησε τις αποτιμήσεις των τραπεζών σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η ανάγκη αντιμετώπισης αυτών των διαρθρωτικών ζητημάτων είναι τώρα πιο επείγουσα από ποτέ.

Ενοποίηση τραπεζών

Ένας τρόπος για την εξάλειψη της πλεονάζουσας ικανότητας και την αποκατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών ως ελκυστικών επενδυτικών προτάσεων είναι η ενοποίηση.
Η εμπειρία σε άλλες χώρες και βιομηχανίες δείχνει ότι, μετά τις μεγάλες καταστροφές, η ενοποίηση είναι συχνά βασικό συστατικό για μια ταχεία και επιτυχημένη ανάκαμψη.
Οι τραπεζίτες και οι αναλυτές της αγοράς ανέφεραν ότι το κανονιστικό πλαίσιο και οι εποπτικές πρακτικές, επίσης στην ΕΚΤ, θεωρήθηκαν ως εμπόδια στην ενοποίηση.
Προσπαθήσαμε να αποσαφηνίσουμε την εποπτική μας προσέγγιση στην ενοποίηση και να δείξουμε ότι υποστηρίζει καλά σχεδιασμένους και καλά εκτελεσμένους συνδυασμούς τραπεζών.
Το σχέδιο οδηγού της ΕΚΤ σχετικά με την εποπτική προσέγγιση της ενοποίησης στον τραπεζικό τομέα έχει υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση και σύντομα θα οριστικοποιηθεί.
Η στοχοθετημένη εναρμόνιση θα μπορούσε να συμβάλει στην ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, για παράδειγμα με τον εντοπισμό και την κατάργηση των εδαφικών στοιχείων στο τρέχον βιβλίο κανόνων που αποτελούν εμπόδιο στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Αλλά οι οικονομικές εξελίξεις διαμορφώνονται τόσο από την τεχνολογική καινοτομία όσο και από την οικονομική πολιτική.
Ενώ η απελευθέρωση του εμπορίου δικαίως εορτάστηκε ως βασικός μοχλός της παγκόσμιας οικονομικής ευημερίας, η τεχνολογία έπαιξε επίσης ρόλο.
Η εφεύρεση του εμπορευματοκιβωτίου μείωσε δραματικά τα έξοδα αποστολής - οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα εμπορίου θα μειωθούν κατά περίπου το ένα τρίτο χωρίς τεχνολογία εμπορευματοκιβωτίων.
Με τον ίδιο τρόπο, η ψηφιοποίηση μπορεί να ενισχύσει την ώθηση για συνενώσεις επιχειρήσεων για να αποκομίσουν δυνητικές οικονομίες κλίμακας.
Αντιμετωπίζοντας προληπτικά τις προκλήσεις που μόλις ανέφερα, μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία του τραπεζικού τομέα και να υποστηρίξουμε μια ταχεία οικονομική ανάκαμψη".

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης