Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός ελέγχου η πανδημία σε ΗΠΑ, Ευρώπη - Διακομιδές ασθενών από Γαλλία σε Γερμανία - Στους 1,21 εκατ. οι νεκροί, 47 εκατ. τα κρούσματα

Εκτός ελέγχου η πανδημία σε ΗΠΑ, Ευρώπη - Διακομιδές ασθενών από Γαλλία σε Γερμανία - Στους 1,21 εκατ. οι νεκροί, 47 εκατ. τα κρούσματα
Κάθε 30" μολύνεται ένας κάτοικος στο Παρίσι - Ολοένα και περισσότερα κράτη της Ευρώπης προσφεύγουν σε lockdown – Έξαρση κρουσμάτων και θανάτων στις ΗΠΑ
(upd)Παρά τα συνεχή περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη αλλά και κυβερνήτες Πολιτειών στις ΗΠΑ, η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται με μεγάλη ένταση κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, δείχνοντας να έχει βγει εκτός ελέγχου.
Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, σύμφωνα με τα οποία, κάθε 30 δευτερόλεπτα μολύνεται από τον κορωνοϊό και ένας κάτοικος του Παρισιού, ενώ κάθε 15 λεπτά ένας Παριζιάνος εισάγεται σε νοσοκομείο.
Αλλά δεν είναι μόνο η Γαλλία, η οποία βλέπει να χάνει τον έλεγχο της επιδημίας.
Είναι και τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία βιώνουν μια άνευ προηγουμένου έξαρση κρουσμάτων, καθώς η Ευρώπη είναι στο επίκεντρο της επιδημίας (τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα ενώ οι μισές από τις νέες μολύνσεις τις τελευταίες επτά ημέρες στον κόσμο έχουν εντοπιστεί στην Γηραιά Ήπειρο).
Υπό αυτά τα δεδομένα, αυξάνονται οι χώρες που προχωρούν σε lockdown σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, καθώς μετά τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, σειρά παίρνουν η Αυστρία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δραματική όμως είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων και ενώ αυξάνεται σημαντικά και ο αριθμός των νεκρών, οι οποίοι προσεγγίζουν τους 232.000.
Αμερικάνοι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα, π.χ. υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τήρηση αποστάσεων, αποφυγή συνωστισμού, προκειμένου να μη δουν οι ΗΠΑ τα χειρότερα, δεδομένα ότι οι πιο δύσκολοι μήνες είναι μπροστά.
Σε αντίθεση πάντως με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η επιδημία φαίνεται να εξασθενεί τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στην Ινδία, ενώ σε ύφεση παραμένει σε Κίνα και Αυστραλία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τα 1,21 εκατομμύρια και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 47 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 31 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 47.250.964 και οι νεκροί σε 1.210.548
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 9.358.469 και σε νεκρούς με 232.374
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 160.253 και τρίτη σε κρούσματα με 5.554.206
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 123.097 και τέταρτο το Μεξικό με 92.100
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 46.943 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.642.665 – Στους 28.264 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Γαλλία με 1.460.745, έκτη η Ισπανία με 1.240.697 και έβδομη η Αργεντινή με 1.183.131
 - Όγδοο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.057.021, ένατη η Κολομβία με 1.004.767308 και δέκατο το Μεξικό με 933.155
 Image
Συναγερμός στην Ευρώπη – Αυξάνονται τα lockdown για να περιοριστεί ο ιός

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια «πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση» στο να ελέγξουν τους αυξανόμενους αριθμούς των κρουσμάτων COVID-19, καθώς οι πολίτες τους έχουν κουραστεί με τους νέους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή τους, δήλωσε χθες 2/11, κορυφαίος επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τη στιγμή πάντως που ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις προσφεύγουν στη «συνταγή» του lockdown σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού, η οποία στην Ευρώπη, έχει προκαλέσει ήδη περισσότερα από 10 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η Ευρώπη αποτελεί την τρίτη πληγείσα περιοχή του κόσμου όσον αφορά τις μολύνσεις και τη δεύτερη όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν διαρκώς νέα μέτρα για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και να κρατήσουν όρθια τα συστήματα υγείας τους.
Συγκεκριμένα:

Γερμανία: Σε «μερικό lockdown» βρίσκεται από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλη η Γερμανία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού και να «αντέξει» το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με τον ιό.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 15.352 νέα κρούσματα, με το σύνολο τους να φθάνει τις560.379, ενώ το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν και 131 θάνατοι, οι οποίοι έφτασαν τους 10.661..
Υπό αυτά τα δεδομένα, από χθες και για έναν μήνα, κλείνουν εστιατόρια, καφέ, μπαρ και κλαμπ, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου και οι βιομηχανίες.
Σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η συνάντηση το πολύ δέκα προσώπων, από έως και δύο νοικοκυριά, ενώ η πολιτεία απευθύνει σύσταση να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις.
Τα σύνορα της Γερμανίας θα παραμείνουν ανοιχτά.
Οι γερμανικές αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι τα νοσοκομεία σύντομα θα κορεστούν λόγω όχι τόσο του ότι δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ αλλά κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού, μια και πολλοί από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Γαλλία: Δραματικές ώρες περνά η Γαλλία που μπήκε από τις 30/10 και για ένα μήνα (έως 1/12) σε καθεστώς lockdown.
Οι 854 θάνατοι από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο, συνιστά αριθμό - ρεκόρ από τον Απρίλιο
Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 3 Νοεμβρίου, 36.330 νέα κρούσματα της COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά οι 854 ημερήσιοι θάνατοι που είχαν σχέση με την ασθένεια είναι ο βαρύτερος απολογισμός μετά την 15η Απριλίου.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται τώρα σε 38.289, ενώ των κρουσμάτων σε 1.502,763, ο πέμπτος υψηλότερος παγκοσμίως.
Όλες οι περιφέρειες της χώρας είναι στο ύψιστο σημείο συναγερμού.
Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανέφεραν πως «προβλέπονται» διακομιδές ασθενών με Covid-19 από το βόρειο τμήμα της χώρας προς τη Γερμανία, τις επόμενες ημέρες, μπροστά στο δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την τήρηση των μέτρων καραντίνας από τους περισσότερους Γάλλους.
Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία, ενώ διαδικτυακά θα γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.
Η τηλε-εργασία θα επεκταθεί όπου είναι δυνατό.
Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε 30 δευτερόλεπτα ένας Παριζιάνος μολύνεται από τον ιό, ενώ κάθε 15 λεπτά ένας κάτοικος του Παρισιού εισάγεται στο νοσοκομείο.
 
Ηνωμένο Βασίλειο: Πάνω από 20.000 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού και ακόμη 397 νέοι θάνατοι είναι ο θλιβερός απολογισμός του 24ώρου, σε μια χώρα η οποία έχει επισήμως τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από Covid-19 στην Ευρώπη, και καταγράφει περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ελλοχεύει ένα χειρότερο σενάριο, ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 80.000 τον χειμώνα.
Καθολικό lockdown από την Πέμπτη 5/11/2020 έως τις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson.
«Από την Πέμπτη έως τις αρχές Δεκεμβρίου πρέπει να μείνετε στο σπίτι, μπορείτε να βγείτε μόνο για συγκεκριμένους λόγους», σημείωσε χαρακτηριστικά το Σάββατο 31/10 ο Johnson.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις pubs, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα λιανικής σε ολόκληρη την Αγγλία, λόγω των επιστημονικών προβλέψεων για έναν θανατηφόρο χειμώνα από τον Covid -19 εκτός εάν λάβει δρακόντεια μέτρα.
Ο Johnson παρουσίασε τα μέτρα ως μέρος μιας νέας δέσμης περιορισμών που θα καλύπτει όλη την Αγγλία.
Όμως, μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ την Πέμπτη και θα διαρκέσουν έως τις 2 Δεκεμβρίου 2020, ισοδυναμούν με ένα εθνικό lockdown στο οποίο αντιστάθηκε μέχρι τελευταία στιγμή ο Johnson λόγω της ζημιάς που θα προκαλέσει στη βρετανική οικονομία.
Η ανακοίνωση του lockdown, μετά από μια έντονη μέρα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου ευθυγραμμίζει την Αγγλία με τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία, που προχώρησαν σε παρόμοια δραστικά μέτρα.
Το μέτρο αυτό δεν αφορά τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς το μέτρο της καραντίνας εμπίπτει στην αρμοδιότητα των αρχών της κάθε βρετανικής επαρχίας.
Image
Πορτογαλία: Σε νέο lockdown από τις 4 Νοεμβρίου για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας προχωρά η Πορτογαλία, η κυβέρνηση της οποίας καλεί  τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι εκτός αν πρέπει να μετακινηθούν για να πάνε στην εργασία τους, στο σχολείο ή στην αγορά και καλώντας τις εταιρίες να επιλέξουν την τηλεργασία.
Η μερική καραντίνα στην Πορτογαλία θα αφορά σχεδόν το 70% του πληθυσμού της.
Ο πρωθυπουργός Antonio Costa δήλωσε ότι τα μέτρα θα καλύπτουν 121 δήμους, ανάμεσά τους οι περιφέρειες της Λισαβόνας και του Πόρτο.
Στις πληγείσες περιοχές από την επιδημία κατοικεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού της Πορτογαλίας που είναι περίπου 10 εκατομμύρια.

Ισπανία:  Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Ισπανία, καθώς ανακοίνωσε 55.019 νέες μολύνσεις.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 379, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων από Covid-19 σε 36.257 στην Ισπανία, η κυβέρνηση της οποίας ενέκρινε εξάμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα μετάδοσης.
Οι 379 νέοι θάνατοι ήταν η πλέον απότομη ημερήσια άνοδος κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, αν και εξακολουθεί να απέχει πολύ από τους σχεδόν 900 θανάτους που καταγράφονταν καθημερινά κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας στα τέλη Μαρτίου.
Το άλμα στις λοιμώξεις μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τη συσσώρευση κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της τριήμερης αργίας στη χώρα.
Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε αυτήν την εβδομάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας έξι μηνών για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Μετά τα συνεχή ρεκόρ κρουσμάτων ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ανακοίνωσε ότι θέτει σε άμεση ισχύ την επιβολή κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών στη χώρα, όπως και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους.
Από τις 26/10 επιβλήθηκε  απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα από τις 23:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Ωστόσο αναφέρεται πως καθεμιά από τις αυτόνομες κοινότητες έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το μέτρο μία ώρα νωρίτερα ή αργότερα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.

Ιταλία:  Με 22.253 νέα κρούσματα κορωνοϊού και επιπλέον 233 θανάτους, οι γιατροί ζητούν «άμεσο lockdown»
Νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Τρίτη 3/11 ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα μέτρα, θα είναι η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων, η επέκταση της τηλεκπαίδευσης και στους μαθητές του γυμνασίου, ίσως και ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών άνω των 70 ετών.
Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να  αποφευχθεί ένα δεύτερο γενικό lockdown.
Πάντως, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει ένα νέο, γενικό lockdown το οποίο, όπως προβλέπουν πολλοί σχολιαστές, μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες αυτής της εβδομάδας.
Ήδη, από τις 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια, ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ κλείνουν στις 18:00 το απόγευμα.
Τα βράδια  επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις 18:00 το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Οι μαθητές των λυκείων παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε-εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω, ενώ αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.

Βέλγιο: Είναι σε lockdown από τη Δευτέρα 2/11 και για ένα μήνα.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών:
- τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
- στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
- σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
- Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
- η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό
- τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
- η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
- τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
- οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.
Image
Σλοβακία: Έκλεισαν από τη Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα τα περισσότερα σχολεία, ενώ καλούνται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Μετά την πρώτη εβδομάδα των νέων μέτρων που ξεκίνησαν από την Παρασκευή 23/10, όσοι δεν βγουν αρνητικοί στο τεστ θα υποχρεώνονται σε ακόμη πιο αυστηρό lockdown, ενώ όσοι βγαίνουν αρνητικοί θα έχουν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κινήσεις όπως και την πρώτη εβδομάδα.
Παράλληλα, η  Σλοβακία ξεκίνησε το Σάββατο 31/10 ένα πρόγραμμα για την υποβολή σε τεστ αντιγόνων για την COVID-19 όλου του πληθυσμού της χώρας, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά σε όλον τον κόσμο, αν και ήδη
Το Σάββατο 31/10 το τεστ έκαναν 2,58 εκατομμύρια άνθρωποι και από αυτούς, οι 25.850 ή ποσοστό 1% βρέθηκαν θετικοί και θα πρέπει να μπουν τώρα σε καραντίνα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Jaroslav Nad.
Πάντως, η κυβέρνηση της Σλοβακίας σχεδιάζει να υποβάλει σε εξετάσεις σχεδόν όλον τον πληθυσμό, εκτός από τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.
Αν και η εξέταση γίνεται δωρεάν και σε εθελοντική βάση, όσοι δεν εξεταστούν θα μπουν σε καραντίνα και θα τους απαγορευτεί να πηγαίνουν στη δουλειά τους.
Στα σχέδια των αρχών είναι να γίνει και ένας δεύτερος γύρος εξετάσεων το επόμενο Σαββατοκύριακο, ώστε να εντοπίσουν τυχόν κρούσματα που δεν βγήκαν θετικά στην πρώτη φάση ή όσοι μπορεί να μολύνθηκαν στο μεσοδιάστημα.
Σημειώνεται ότι η Σλοβακία είναι η πρώτη χώρα αυτού του μεγέθους που διοργανώνει τη διεξαγωγή τεστ σε εθνικό επίπεδο, ενώ πιο μικρά κράτη της Ευρώπης, όπως το Λουξεμβούργο και το Μονακό, έχουν ανακοινώσει επίσης προγράμματα εξέτασης για COVID-19 σε αυτό το εύρος.

Τσεχία: Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.
Image
ΗΠΑ: Ρεκόρ κρουσμάτων για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα – Αυξάνονται οι νεκροί, φτάνουν τους 232.000

Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφουν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ, τη στιγμή που οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν πως οι Αμερικάνοι δεν έχουν δει ακόμα τα χειρότερα της πανδημίας.
Με τους νεκρούς να προσεγγίζουν τους 232.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να είναι μια ανάσα από τα 9,3 εκατομμύρια, η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στο σύνολο σχεδόν των ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα οι ΗΠΑ ανέφεραν ρεκόρ κρουσμάτων, τα οποία ήταν αυξημένα κατά 18% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αύξηση της τάξης του 3% καταγράφηκε και στους θανάτους.
Σε εθνικό επίπεδο, αναφέρεται πως 5.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά την έξαρση των κρουσμάτων, αρχίζει να αυξάνεται και ο αριθμός των θυμάτων.
Παράλληλα αναφέρεται πως 34 από τις 50 Πολιτείες, ανάμεσα τους η Φλόριντα, το Οχάιο και το Μίσιγκαν, ανακοίνωσαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα αύξηση των κρουσμάτων, ενώ τα περισσότερα νέα κρούσματα ανακοίνωσαν το Τέξας (πάνω από 45.600) και το Ιλινόις (σχεδόν 44.500 κρούσματα).
Την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 8,5 εκατομμύρια τεστ στις ΗΠΑ, εκ των οποίων θετικά στον κορωνοϊό ήταν το 6,8%, με την Πολιτεία της Νότιας Ντακότα να αναφέρει θετικότητα της τάξης του 50% στα τεστ.
Τα δεδομένα αυτά προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν πως είναι αναγκαίο να ληφθούν τώρα άμεσα μέτρα – όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού – έτσι ώστε να μην χαθεί ο έλεγχος τους δύσκολους μήνες που έρχονται.
Υπενθυμίζεται ότι προβλέψεις αμερικανικών πανεπιστημίων κάνουν λόγο για 400.000 νεκρούς έως την 1η Φεβρουαρίου
 
Ινδία: Επιβραδύνεται η επιδημία του κορωνοϊού – Στα 8,3 εκατομμύρια τα κρούσματα

Τάσεις επιβράδυνσης εξακολουθεί να καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 38.310 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 490 θάνατοι.
Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 8,27 εκατομμύρια ενώ οι νεκροί υπολογίζονται σε 123.097.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 541.405.
Σημειώνεται πως για ένατη συνεχόμενη ημέρα οι νέες μολύνσεις παρέμειναν κάτω από τις 50.000 στην Ινδία, όπου η καμπύλη της πανδημίας βρίσκεται σε πτώση μετά την κορύφωσή της τον Σεπτέμβριο.
Ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν πως απειλείται νέα έξαρση, καθώς μέσα στον μήνα το ημερολόγιο έχει μεγάλες γιορτές των ινδουιστών ενώ ανησυχία επικρατεί και για το Νέο Δελχί, όπου ο ιός εξαπλώνεται εδώ και δύο εβδομάδες.

Εξασθενεί στη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Στο κόκκινο Βραζιλία, Μεξικό

Προς εξασθένηση βαίνει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, αν κρίνει κανείς από τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που αναφέρονται σε Βραζιλία και Μεξικό που αποτελούν και τις πιο πληγείσες χώρες.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.501 νέες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και διαπιστώθηκαν άλλοι 179 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά στη Βραζιλία, έχουν καταγραφεί 5.554.000 κρούσματα ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 160.253.
Η Βραζιλία μετρά τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω μόνο από ΗΠΑ και Ινδία, και τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στην υφήλιο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στο Μεξικό, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.763 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 205 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Στο Μεξικό, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται 933.155  και οι νεκροί σε 92.100.
Πέρα από τη Βραζιλία και το Μεξικό, Αργεντινή και Κολομβία αναφέρουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ πάνω από 900 χιλιάδες μολύνσεις μετρά και το Περού.

Κίνα: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού σε ένα 24ωρο - Εντοπίστηκαν 49 μολύνσεις    

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα το τελευταίο 24ωρο καθώς αναφέρθηκαν 49 κρούσματα έναντι 24 που ήταν την προηγούμενη.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι  πέντε περιπτώσεις διαγνώστηκε ότι σχετίζονται με μετάδοση στην κοινότητα ενώ οι υπόλοιπες 44 μολύνσεις ήταν «εισαγόμενες», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.
Εντοπίστηκαν εξάλλου 61 ασυμπτωματικοί φορείς, από 30 την προηγουμένη.
Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δεν συμπεριλαμβάνουν τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Οι 13 από τις περιπτώσεις αυτές εντοπίστηκαν στην επαρχία Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά), όπου βρίσκονται σε εξέλιξη τεστ στον πληθυσμό σε ευρεία κλίμακα, μετά τον πρόσφατο εντοπισμό εστίας.
Ακόμη 21 ασθενείς, έναντι είκοσι την προηγουμένη, διαγνώστηκε πως αποθεραπεύθηκαν και βγήκαν από κινεζικά νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 391, οι εννέα σε σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.070 κρουσμάτων.
 
Το μεγαλύτερο ιικό φορτίο κορωνοϊού συνεπάγεται και μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια ή και θάνατο

 Όταν ένας ασθενής με Covid-19 εισάγεται σε ένα νοσοκομείο με πνευμονία, οι γιατροί μπορούν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο να χρειαστεί διασωλήνωση ή να πεθάνει, ανάλογα με το ιικό φορτίο του κορονοϊού SARS-CoV-2, που ανιχνεύεται στο σώμα του.
Αυτό δείχνει μία νέα έρευνα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της διασποράς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο δρα Ιωάννη Ζαχαριουδάκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του ιατρικού κέντρου NYU Langone Health, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό πνευμονολογικό περιοδικό «Annals of the American Thoracic Society», μελέτησαν 314 ασθενείς με Covid-19, με μέση ηλικία 64 ετών, τους οποίους χώρισαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το ιικό φορτίο του καθενός.
Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο κορονοϊού είχε κατά μέσο όρο 59% μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσει πολύ σοβαρά ή να πεθάνει, σε σχέση με την ομάδα που είχε το χαμηλότερο ιικό φορτίο.
Ο κίνδυνος διασωλήνωσης ή θανάτου μπορεί να είναι διπλάσιος για μερικούς ασθενείς με υψηλό ιικό φορτίο.
Επίσης, βρέθηκε ότι όσοι ασθενείς έχουν σύντομη διάρκεια συμπτωμάτων (έως επτά ημέρες) και υψηλό δείκτη συννοσηρότητας (συνύπαρξη άλλων χρόνιων παθήσεων), καθώς και όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση, είναι πιθανότερο να έχουν υψηλό ιικό φορτίο κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης