Τελευταία Νέα
Speculator

Το νέο ισχυρό ράλι στα ελληνικά ομόλογα και ο προβληματισμός των τραπεζών

Το νέο ισχυρό ράλι στα ελληνικά ομόλογα και ο προβληματισμός των τραπεζών
Η συνεχής πτώση των αποδόσεων δημιουργεί πονοκέφαλο στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα - Το μήνυμα της ΕΚΤ στηρίζει τις αγορές ομολόγων
Προβληματισμός αρχίζει να επικρατεί στους Έλληνες τραπεζίτες απο τα χαμηλά επίπεδα της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, διότι παρόλο που  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - εν μέσω πανδημίας - έστειλε νέο μήνυμα για νέες παρεμβάσεις εντός του Δεκεμβρίου, το ερώτημα είναι κατά πόσο χαμηλότερα μπορεί να διαμορφωθεί αυτή η απόδοση, εν μέσω της απειλής του κλεισίματος των οικονομιών. Με τις διακυμάνσεις των αγορών η απόσταση για να χάσει κάποιος το κεφάλαιο είναι πολύ μικρή πλέον.  

Πρόβλεψη για νέα πτώση απόδοσης   

Oρισμένοι  αναλυτές προβλέπουν πτώση έως και 0,50% μέχρι το τέλος του χρόνου για τα ελληνικά δεκαετή ωστόσο μια απότομη κίνηση της αγοράς θα προκαλέσει ζημιές.
Άλλωστε, εν μέσω των συνεχών lockdowns που αποφασίζονται στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ξαφνική άνοδος.
Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο έφθασε χθες να διαπραγματεύεται κάτω απο το 0,90% - με πτώση της απόδοσης πάνω απο 6% - στο 0,873% επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρισκόταν κατά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου στις 21 Οκτωβρίου, ενώ το spread έναντι του γερμανικού 10ετούς διαμορφώνεται στις 149 μονάδες βάσης.
Πρόσφατα τα ομόλογα της Ευρωζώνης είχαν δεχθεί πιέσεις μετα το  ισχυρό ράλι που είχαν σημειώσει, εν αναμονή των αμερικανικών  εκλογών, αλλά και εξαιτίας των καθυστερήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πόνταραν στην περιφέρεια λόγω ΕΚΤ

Ωστόσο, το μήνυμα  της ΕΚΤ πριν απο μερικές ημέρες για νέες παρεμβάσεις ενθάρρυνε τους επενδυτές  να ποντάρουν στην πτώση των ομολόγων της περιφέρειας. Χθες υπεραπόδιδαν τα πιο ομόλογα των μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης ωστόσο σήμερα ήταν η σειρά των ελληνικών ομολόγων.
Έλληνας τραπεζίτης που μίλησε στο bannkingnews.gr  εκφράζει προβληματισμό και σημειώνει πλέον “οτι δεν τα θεωρεί πλέον καλή επένδυση” καθώς οι πιθανότητες  κατά την γνώμη του να αυξηθεί η απόδοση είναι περισσότερες. Απο την άλλη πλευρά, προβληματισμό προκαλεί και το αυξημένο ύψος των χρεών απο τις  Ευρωπαϊκές χώρες καθώς “ όλοι έχουν δανειστεί πολύ”, όπως συμπληρώνει.    

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης