Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Eκτός ελέγχου ο κορωνοϊός σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Λάρισα - Στα 2.166 τα νέα κρούσματα, στους 169 οι διασωληνωμένοι - Κικίλιας: Πιθανό το lockdown στην Αττική

Eκτός ελέγχου ο κορωνοϊός σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Λάρισα - Στα 2.166 τα νέα κρούσματα, στους 169 οι διασωληνωμένοι - Κικίλιας: Πιθανό το lockdown στην Αττική
Για "δύσκολο χειμώνα" προειδοποίησε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown και στην Αττική και προανήγγειλε ουσιαστικά την απαγόρευση μετακινήσεων σε γειτονικούς νομούς.
Νωρίτερα, νέο θλιβερό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Μέσα σε μόλις 24 ώρες καταγράφηκαν 2.166 κρούσματα με τους διασωληνωμένους να διαμορφώνονται σε 169 άτομα.
Σαρωτικό είναι το πέρασμα της νόσου σε Αττική με 542 νέα κρούσματα, ενώ 595 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Ανησυχητική παραμένει η εικόνα σε Ροδόπη με 108 νέα κρούσματα κορωνοϊού, σε Λάρισα με 106 νέα κρούσματα και σε Πέλλα με 78 νέα κρούσματα.
H διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμό, ενώ τις τελευταίες ώρες έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για το ενδεχόμενο lockdown στην Αττική -όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπάρχουν 60.000 ενεργά κρούσματα- ή ακόμα και καθολικού lockdown.
Ήδη όλοι αναγνωρίζουν ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια του καθώς ολοένα και περισσότερα νοσοκομεία βλέπουν τις κλίνες ΜΕΘ να γεμίζουν με ασθενείς, γεγονός που ενισχύει την αγωνία για το εάν θα καταφέρουμε ή αν θα δούμε και στην Ελλάδα «εικόνες Ιταλίας».

Κικίλιας (υπουργός Υγείας): Γενικό lockdown και στην Αττική αν χρειαστεί

Για "δύσκολο χειμώνα" προειδοποίησε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown και στην Αττική και προανήγγειλε ουσιαστικά την απαγόρευση μετακινήσεων σε γειτονικούς νομούς.
"Αν συνεχιστεί αυτή η τάση με την αύξηση του αριθμού στις ΜΕΘ και την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τότε θα ληφθούν και άλλα μέτρα και στην Αττική" ήταν το σαφές μήνυμα του κ. Κικίλια για τις συνέπειες της μη τήρησης των μέτρων.
Ο Υπουργός Υγείας υπενθύμισε πόσο δύσκολη είναι πλέον η κατάσταση σε χώρες της Ευρώπης, όπως στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Μ. Βρετανία κ.ά. αλλά και ότι "ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συναίσθηση ευθύνης, με σεβασμό στα ιατρικά δεδομένα και στην αντίληψη της ανθρώπινης ζωής" κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας.
"Υπάρχει αύξηση στα test και στα rapid test αλλά δυστυχώς υπάρχουν καθημερινά δεδομένα προς το χειρότερο. Μας προβληματίζει η κατάσταση" παραδέχθηκε ο κ. Κικίλιας, ενώ σε ερώτηση για το αν προκαλεί σύγχυση στους πολίτες η συνεχής ανακοίνωση μέτρων με αντικατάσταση των προηγούμενων, απάντησε:
"Τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή.
Είναι ύπουλος αυτός ο ιός, ασυμπτωματικός σε πολλούς, μας αναγκάζει να αναθεωρούμε συνεχώς τα δεδομένα, όπως συνέβη στη Μακεδονία".
Ο Υπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματικός πάντως και σε αυτό το σημείο ότι "δε θα διστάσουμε να πάρουμε κι άλλα μέτρα", στην περίπτωση που χειροτερεύσουν τα δεδομένα.

Μαγιορκίνης: Η δυναμική του δεύτερου κύματος ενισχύεται μέρα με τη μέρα

Η δυναμική του δεύτερου κύματος ενισχύεται μέρα με τη μέρα τόνισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Όπως στην Ελλάδα η επιδημία έδειξε σημεία εκθετικής αύξησης κι έκανε λόγο για μεγαλύτερη και εκρηκτική αύξηση στη Θεσσαλονίκη η οποία έγινε σε πολύ λίγο διάστημα.
Ανέφερε ότι οι νέοι 19 με 39 ετών έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση ενώ  έκανε λόγο για ανησυχητική η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65 που επιβαρύνουν το σύστημα υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαγιορκίνης έκανε έκκληση για χρήση μάσκας παντού.
Όπως τόνισε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη με αριθμούς που ο πλανήτης δεν είχε δει αντίστοιχους ούτε την περασμένη άνοιξη με την έναρξη της πανδημίας.
Όσον αφορά στα εσωτερικά δεδομένα, τόνισε: «Μεγαλύτερη επιβάρυνση παρατηρείται στα βόρεια.
Η αύξηση των τελευταίων ημερών ανέρχεται σε 30% στην Αττική, ενώ εκρηκτική είναι η αύξηση στη Θεσσαλονίκη, που παρατηρούνται τέσσερις φορές περισσότερες διαγνώσεις από την Αττική».
Αναλύοντας τα ηλικιακά δεδομένα των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, επισήμανε πως, «την μεγαλύτερη επίπτωση έχει η ηλικιακή ομάδα 19-39, με 350 θετικές διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Οι ηλικίες 1-18 διατήρησαν χαμηλότερα επίπεδα.
Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων των 65 και άνω καθώς έφτασαν στις 100 στο 1 εκατομμύριο πληθυσμού».
Τέλος, τόνισε πως η μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας αναφορικά με τους διασωληνωμένους παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ επίστησε στην προσοχή σχετικά με την μετάδοση σε κλειστούς χώρους.
«Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων εμπίπτει με την κατανάλωση φαγητού ή ποτού από ανοικτό σε κλειστό χώρο, ενώ η κατάσταση γίνεται χειρότερη τη νύκτα όταν πέφτει η θερμοκρασία.
Η πιθανότητα μετάδοσης είναι 10% μεγαλύτερη σε εσωτερικό χώρο σε περίπτωση που δεν γίνεται χρήση μάσκας.
Μόνο με διαρκή επαγρύπνηση θα κρατήσουμε σταθερό το σύστημα Υγείας.
Τώρα πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό και να κρατάμε αποστάσεις».

Κοντοζαμάνης: Έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο

Την κρισιμότητα της κατάστασης τόνισε και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
«Το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο, έχουμε αυξήσει τις ΜΕΘ για COVID.
Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι στη μάχη, αυξάνουμε τους πόρους για το ΕΣΥ, προχωρούμε σε προσλήψεις.
Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθειά μας είναι συνεχής.
Δεν είναι όμως ανεξάντλητες οι δυνάμεις που έχουμε.
Είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας» είπε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.
Όπως ανέφερε, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι στη μάχη με 160 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα υποδέχονται κόσμο και διεξάγεται διαγνωστικός έλεγχος, «όπου κρίνεται απαραίτητο».
Παράλληλα, ο κ. Κοντοζαμάνης επιχείρησε να απαντήσει και σε όσους ισχυρίζονται ότι γίνεται επιλογή για τους ασθενείς που θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ.
«Θεωρώ αδιανόητο ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι κάποιος μένει εκτός ΜΕΘ.
Όποιος το ισχυρίζεται, τότε σίγουρα δεν έχει σχέση με το σύστημα υγείας και βεβαίως αυτά που διατυπώνει είναι ψέματα και συκοφαντίες»
είπε χαρακτηριστικά.
«Ακυρώνει την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι», τονίζοντας ότι «η διασωλήνωση είναι μία ιατρική πράξη που δεν αποφασίζει η κυβέρνηση».
Σε επίπεδο επικράτειας και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Υγείας, υπάρχουν 997 ΜΕΘ και καλυμμένες είναι οι 696, που σημαίνει πληρότητα 69,8%. Για τον κορωνοϊό είναι 331 ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων οι 209 είναι καλυμμένες και κενές οι 122, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 63%.
Στη Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ, οι 92 είναι καλυμμένες, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 67%.
Για ασθενείς με κορωνοϊό υπάρχουν 83 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές, που σημαίνει ότι η πληρότητα αγγίζει το 80%.
Για την Αττική έχουμε στο σύνολο 359 ΜΕΘ στις οποίες 299 ασθενείς νοσηλεύονται, που σημαίνει ότι η πληρότητα βρίσκεται πάνω από 83%.
Για τον κορωνοϊό υπάρχουν 140 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 41 είναι κενές καθώς νοσηλεύονται 99 ασθενείς, με την πληρότητα να ξεπερνά το 70%.

Στους 655 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.166 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με συρροές και 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 44246, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες.
4225 (9.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14111 (31.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
169 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 38 (22.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 300 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 13 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 655 θανάτους συνολικά στη χώρα. 255 (38.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Image
H γεωγραφική διασπορά του κορωνοϊού

Πιο αναλυτικά, τα νεά κρούσματα κορωνοϊού κατανέμονται ως εξής:
– 40 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
–  542 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 595 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 2 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
• 7 κρούσματα στην Π.Ε Βοιωτίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 46 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 42 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
• 53 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
• 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 32 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 106 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 51 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 25 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
• 78 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 32 κρούσματα στην Π.Ε Πιερίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 108 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
• 37 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 17 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
• 38 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
Image
Πρόεδρος Γιατρών Θεσσαλονίκης: Οι ΜΕΘ που εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη σχεδόν γεμίσει

Την απόγνωση των γιατρών για την εξέλιξη της αντιμετώπισης της πανδημίας μετέφερε η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα μιλώντας στην εκπομπή «Κάθε Μέρα Ελλάδα» της ΕΡΤ3.
Η κα Κατσίμπα επισήμανε ότι οι 43 επιπλέον ΜΕΘ που εξαγγέλθηκαν για τη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη σχεδόν γεμίσει και ότι για να δημιουργηθούν αυτές οι ΜΕΘ μεταφέρθηκαν ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές.
Επιπλέον και τα απλά κρεβάτια με ασθενείς covid είναι πλήρη και για να νοσηλευθούν επιπλέον ασθενείς χρησιμοποιούνται κρεβάτια άλλων κλινικών που στερούνται από τους υπόλοιπους ασθενείς.

Πέτσας: Δεν αποκλείεται γενικό lockdown σε όλη την χώρα


Τη θέση ότι δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown σε όλη την χώρα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο.
Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο.
Έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας.
Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πέτσας, αναφέροντας πως «δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες».
«Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους.
Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό», είπε ο κ.Πέτσας σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αναφέροντας πως «οι παραφωνίες είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό».
Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κ.Πέτσας ανέφερε ότι δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο, υποστήριξε ότι είναι ένα θέμα που εξετάζεται.
Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπήρχε θέμα διασποράς, γι' αυτό και δεν έκλεισαν.
Ωστόσο, για τα Λύκεια αποφασίστηκε να κλείσουν και να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση σε περιοχές με μεγάλη διασπορά.
Σχετικά με τις ΜΕΘ ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη, στο σύστημα υγείας.

Τσακρής: Πιθανό το lockdown και στην Αττική – Τώρα αρχίζει το δεύτερο επιδημικό κύμα

Την εκτίμηση πως είναι πιθανό ένα lockdown και στην Αττική διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθ. Τσακρής, ο οποίος υποστήριξε πως τώρα αρχίζει το δεύτερο επιδημικό κύμα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τσακρής είπε ότι με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, είναι πιθανό να επιβληθεί lockdown και στην Αττική.
«Τώρα ξεκινάει το πραγματικό δεύτερο επιδημικό κύμα».
Οι εποχικοί κορωνοϊοί ξεκινούν τέλη Οκτωβρίου και φτάνουν μέχρι Μάρτιο-Απρίλιο.
Αντίθετα, το επιδημικό κύμα της γρίπης είναι πιο κοντό και ξεκινάει αργότερα.
Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κρούσματα αλλά και πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας» ανέφερε ο κ.Τσακρής, επισημαίνοντας ότι αυτό θα είναι και το «καμπανάκι» για την Αττική.
«Αν υπάρξει συμμόρφωση της κοινωνίας, θα περιοριστεί το επιδημικό κύμα.
Την κατάσταση, ωστόσο, δυσκολεύουν και οι καιρικές συνθήκες» ανέφερε ο κ.Τσακρής, υποστηρίζοντας πως «σε μια βδομάδα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από την απόδοση των μέτρων, ενώ τα μέτρα θα επανεκτιμηθούν την επόμενη βδομάδα, κυρίως για την εστίαση».
«Η χρήση μάσκας ως μέτρο θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμα, ενώ το καλοκαίρι θα είναι πιο ήπια τα πράγματα.
Η μάσκα προστατεύει ώστε να έχουμε μικρότερο ιικό φορτίο.
Όσο πιο κρύος είναι ο καιρός τόσο πιο εύκολα θα πολλαπλασιάζεται ο ιός» είπε ο κ.Τσακρής, αναφέροντας ότι τα ΜΜΜ είναι ένα σημείο που θέλει πολλή προσοχή και ότι η τηλεργασία θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

Γώγος: Κοντά σε lockdown και η Αττική – Πιθανό να παραταθούν τα μέτρα έως τον Μάρτιο

Τη θέση ότι και η Αττική βρίσκεται κοντά σε lockdown διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υποστήριξε ότι όλα θα κριθούν από τις αντοχές του ΕΣΥ.
«Υπήρχε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε με ισχυρές συστάσεις.
Αυτό δεν πέτυχε.
Αυτό δε σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι πολίτες.
Είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε «Θεσσαλονίκη».
Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ακόμα σε καλή θέση σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος.
 «Ο στόχος είναι να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού.
Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις καθημερινές παραμέτρους.
Στη Θεσσαλονίκη έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID.
Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική.
Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας.
Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ.
Επίσης, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση» είπε ο κ.Γώγος.
Ερωτηθείς γιατί αποφασίστηκε το κλείσιμο των λυκείων, ο κ. Γώγος είπε ότι «τα παιδιά του Λυκείου μεταδίδουν περίπου το ίδιο με τους ενήλικες, γι’ αυτό αποφασίστηκε να κλείσουν τα Λύκεια στη Θεσσαλονίκη».
«Με το δεδομένο ότι υπάρχει χειμώνας, υπάρχει κίνδυνος με τη συγκεκριμένη διασπορά τα προβλήματα να διαρκέσουν για περισσότερο από ένα μήνα.
Μπορεί και τα Χριστούγεννα να χρειαστεί να υπάρξουν μέτρα.
Αν τα μέτρα τηρηθούν μπορεί να γλιτώσουμε.
Από τώρα θα κριθεί τι θα γίνει και το Φεβρουάριο.
Πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας» ανέφερε ο κ.Γώγος, επισημαίνοντας ότι έως τον Μάρτιο μπορεί να χρειαστεί μια τήρηση μέτρων.
«Πολλά από τα μέτρα θα παραταθούν μέχρι τότε.
Με το κλείσιμο που γίνεται τώρα, υπάρχει ελπίδα να ανοίξει η εστίαση σε ένα μήνα» υποστήριξε ο κ.Γώγος.

Γιαννάκος (ΠΟΕΔΗΝ): Έχουμε γίνει ήδη Ιταλία – Αφήνουν εκτός ΜΕΘ ηλικιωμένους με covid και πεθαίνουν

Τη θέση ότι η Ελλάδα έχει γίνει Ιταλία διατύπωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος υποστήριξε ότι αφήνουν εκτός ΜΕΘ ηλικιωμένους με κορωνοϊό κα υποκείμενα νοσήματα, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν.
«Σε πολλά νοσοκομεία όταν ακούτε ότι πεθαίνουν άνθρωποι με covid, σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, όπως Ιπποκράτειο, Αγίας Βαρβάρας, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στο "Αλεξάνδρα"...
Εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ κορωνοϊού, ως εκ τούτου οι άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ.
Όταν ξέρουν τη δυσκολία για κλίνη ΜΕΘ όσοι εργάζονται στο σύστημα υγείας και οι εντατικολόγοι, όταν βλέπουν έναν ηλικιωμένο με covid ή με πολλά υποκείμενα νοσήματα, τον πάνε σε νοσοκομείο, (που δεν διαθέτει ΜΕΘ) και ξέρουν ότι εκεί θα επιβαρυνθεί η υγεία του πολύ γρήγορα και θα καταλήξει.
Στην Παμακάριστο έχουν πεθάνει πολλοί ασθενείς, δεν ξέρουν ότι εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ;
Στο Αλεξάνδρας, στο Ιπποκράτειο Αθηνών, στο Αγίας Βαρβάρας!
Από τα γηροκομεία πηγαίνουν εκεί ηλικιωμένοι.
Ε, τι θα κάνουν;
Οι περισσότεροι θα πεθάνουν.
Όταν ένας ηλικιωμένος νοσεί από κορωνοϊό έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κανονικά θα πρέπει να μπει σε ΜΕΘ, αφού είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει επιπλοκές.
Δεν μπαίνει, γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ»είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Γιαννάκος.
«Εάν η Ελλάδα είχε 3.500 κλίνες δεν θα είχε πεθάνει κανείς.
Και πέρυσι και πρόπερσι, με την εποχική γρίπη, είχαμε 40-50 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.
Οι γιατροί, οι εντατικολόγοι με το ΕΚΑΒ που διαχειρίζονταν τις κλίνες ΜΕΘ επέλεγαν περιστατικά.
Όταν υπήρχε ένας ο οποίος ήταν ηλικιωμένος, δεν είχε την προτεραιότητα να μπει σε ΜΕΘ.
Προτιμούσαν ένα τροχαίο, έναν νέο άνθρωπο.
Επιλογή γινόταν στην Ελλάδα και γίνεται.(...)
γίνει Ιταλία, γιατί οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα που νοσούν και ηλικιωμένοι θα έπρεπε να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε ΜΕΘ κι επειδή ξέρουν ότι θα διασωληνωθούν και θα μείνουν ίσως 2-3 μήνες εκεί, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή, δεν τους βάζουν» είπε ο κ.Γιαννάκος.

Ημέρες Μαρτίου ζουν Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Στο μεταξύ, ημέρες Μαρτίου ζουν από σήμερα Τρίτη 3/11 η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, καθώς από τις 06:00 το πρωί και για 14 ημέρες θα βρίσκονται υπό καθεστώς καθολικού lockdown.
Από την ίδια ώρα ισχύουν και τα νέα περιοριστικά μέτρα για όλη την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες ανάλογα και με το επιδημιολογικό φορτίο της επιδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, η χώρα χωρίζεται:
- Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο»
- Στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και
- Στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.
Πρόκειται για τις ύστατες προσπάθειες που καταβάλλουν από κοινού κυβέρνηση και επιστήμονες προκειμένου να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη πορεία της επιδημίας, να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού, ο οποίος πλέον εντοπίζεται σε όλη την χώρα και το κυριότερο να αντέξει και να σταθεί όρθιο το σύστημα υγείας, έτσι ώστε να διαχειριστεί όλα τα περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό.

Σε τρεις ζώνες η Ελλάδα - Σε μερικό lockdown από σήμερα 3/11

Από Τρίτη 3/11  και για ένα μήνα μπαίνει λουκέτο στην εστίαση (σ.σ. εξαιρείται το delivery και τo take away) και στους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης (σ.σ. θέατρα, κλειστά γυμναστήρια, κινηματογράφοι) στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, δηλαδή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και την Αττική, ενώ ανοιχτό παραμένει το λιανεμπόριο και τα σχολεία, χωρίς να  απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.
Με τα νέα αυτά δεδομένα, η κατάταξη των 74 περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, διαμορφώνεται από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για 14 ημέρες ως εξής:
Στο επίπεδο Α - επιτήρησης (κίτρινο) κατατάσσονται οι ακόλουθες 47 περιφερειακές ενότητες:
Αιτωλοακαρνανίας, 'Ανδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, 'Αρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής, Πάρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.
Στο επίπεδο Β - αυξημένου κινδύνου κατατάσσονται οι υπόλοιπες 27 περιφερειακές ενότητες: όλες οι περιφερειακές ενότητες της Αττικής και ο Πειραιάς, πλην των νήσων, Βοιωτία, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Νάξος (πλην Αμοργού), Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκιδική.

Αναλυτικά ο νέος υγειονομικός χάρτης έχει ως εξής
Image
Τι ισχύει


Αθλητισμός

Επίπεδο Α - επιτήρησης (κίτρινο):
Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές, μείωση στο 75% του μέγιστου αριθμού των αθλούμενων ανά εγκατάσταση, ενώ σε ισχύ παραμένουν οι εξειδικευμένες οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα για τις προπονήσεις και τους αγώνες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Όσον αφορά τα γυμναστήρια, στο επίπεδο Α, προβλέπονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, αλλά και για το κοινό κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση. Η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στην ατομική άθληση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση απόστασης 2μ. Επίσης, θα πρέπει να τηρείται η αναλογία 1 άτομο ανά 10 τ.μ.

Επίπεδο Β - υψηλού κινδύνου (κόκκινο):
Αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας. Επιτρέπεται η ατομική άσκηση μόνο σε εξωτερικούς ανοιχτούς χώρους, χωρίς προπονητή. Επίσης, επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε ανοιχτές εγκαταστάσεις και για συγκεκριμένα αθλήματα, όπως αντισφαίριση, σκοποβολή, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα (με μονομελές πλήρωμα), κωπηλασία (με μονομελές πλήρωμα), κανόε καγιάκ (με μονομελές πλήρωμα), θαλάσσιο σκι, στίβος, κολύμβηση (σε ανοιχτή θάλασσα), ποδηλασία, γκολφ, ιππασία και μηχανοκίνητος αθλητισμός.
Όσον αφορά τα γυμναστήρια, στο επίπεδο Β, αναστέλλεται κάθε λειτουργία τους.
Σχετικά με τη διεξαγωγή αγώνων, επιτρέπονται μόνο της Α' Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League & Europa League) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της FIFA και της FIBA.

Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία

Για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα υπαίθρια μουσεία τόσο στο επίπεδο Α (κίτρινο) όσο και το επίπεδο Β (κόκκινο) προβλέπεται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.
Για τα κλειστά μουσεία, στο επίπεδο Α (κίτρινο) προβλέπονται τα εξής: 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων και 1 άτομο ανά 15τ.μ. ενώ οι ομαδικές ξεναγήσεις επιτρέπονται έως 10 άτομα.
Στο επίπεδο Β (κόκκινο), η λειτουργία των κλειστών μουσείων αναστέλλεται.

Δικαστήρια

Στο επίπεδο Α (κίτρινο), επιτρέπονται μέχρι 30 άτομα στην δικαστική αίθουσα και σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων θα εφαρμοστούν μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού στις γραμματείες.
Στο επίπεδο Β' (κόκκινο), ισχύουν τα ειδικά πρωτόκολλα λειτουργίας και διεξαγωγής δικών που περιγράφονται αναλυτικά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί.

Εμποροπανηγύρεις και κυριακάτικες αγορές

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προβλέπεται συμμετοχή 50% των πωλητών και 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων.
Στο επίπεδο Β (κόκκινο) αναστέλλεται κάθε λειτουργία τους.

Εστίαση

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό καθώς και για το κοινό κατά την αναμονή, 6 άτομα ανά τραπέζι και πληρότητα έως 50% της δυναμικότητας βάσει της άδειας.
Επιπλέον οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων ορίζονται από την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Και στο επίπεδο Α θα ισχύσει περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας, θα παραμένουν δηλαδή τα καταστήματα εστίασης κλειστά από τις 23.30 έως τις 5.00 πμ, με εξαίρεση τo take away και τo delivery, ενώ ισχύει καθολική απαγόρευση πώλησης αλκοόλ κατά τις ώρες αυτές και απαγόρευση κάθε είδους ζωντανής μουσικής.
Στο επίπεδο Β' (κόκκινο) προβλέπεται πλήρης αναστολή λειτουργίας, με εξαίρεση το take away και το delivery.

Καταστήματα τροφίμων (super market, mini market, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία)

Και στα δυο επίπεδα προβλέπονται τα εξής:
- 1 άτομο ανά 10τ.μ. (4 άτομα από 20 έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).
- ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια και καλάθια.
Στο επίπεδο Β (κόκκινο) προβλέπεται συμπληρωματικά η λειτουγία των καταστημάτων αυτών και το Σαββατοκύριακο.

Κέντρα διασκέδασης (χώροι δεξιώσεων, μπαρ)

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό και για το κοινό κατά την αναμονή, 6 άτομα ανά τραπέζι και αποκλειστικά καθήμενοι.
Για τα κέντρα διασκέδασης χωρητικότητας άνω των 300 ατόμων προβλέπεται πληρότητα 50% της δυναμικότητας με μέγιστο τους 300 καθήμενους, ενώ για τους χώρους διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα, προβλέπεται πληρότητα 50% της δυναμικότητας με μέγιστο τους 150 καθήμενους.
Επίσης προβλέπεται απόσταση 1,8μ. ανάμεσα στα τραπέζια, περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας (κλειστά 23:30-05:00), καθώς και καθολική απαγόρευση κάθε είδους ζωντανής μουσικής.
Στο επίπεδο Β' (κόκκινο), η λειτουργία τους αναστέλλεται.

Κινηματογράφοι

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προβλέπεται 50% πληρότητα και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Στο επίπεδο Β (κόκκινο), οι κινηματογραφικές προβολές αναστέλλονται.

Κομμωτήρια και επιχειρήσεις προσωπικής υγιεινής

Και στα δύο επίπεδα προβλέπονται τα εξής:
Μέτρα περιορισμού του αριθμού των ατόμων που βρίσκονται εντός του καταστήματος βάσει εμβαδού, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και τη μέχρι σήμερα Κοινή Υπουργική Απόφαση καθώς και κατάργηση της αναμονής και λειτουργία αποκλειστικά με ραντεβού.

ΚΥΤ Προσφύγων

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προβλέπεται μετακίνηση των φιλοξενουμένων σε ποσοστό μέχρι 15% ανά ώρα, με ανώτατο όριο τους 750 φιλοξενούμενους ημερησίως, με βάση τις οδηγίες του διοικητή.
Ενώ στο επίπεδο Β' (κόκκινο) ισχύει αναστολή εξόδου.

Λαϊκές αγορές

Για το επίπεδο Α προβλέπεται, συμμετοχή του 65% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και λειτουργία παράλληλων αγορών.
Για το επίπεδο Β προβλέπεται συμμετοχή του 50% των πωλητών, με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και επίσης λειτουργία παράλληλων αγορών.

Λιανεμπόριο

Κοινοί κανόνες για το επίπεδο Α και Β: περιορισμός βάσει εμβαδού, 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).

Μεταφορές

Και στα δύο επίπεδα προβλέπεται έως 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα πλοία. Όσον αφορά τα ταξί, στο επίπεδο Α επιτρέπονται μέχρι 3 επιβάτες, ενώ στο επίπεδο Β' (κόκκινο) επιτρέπεται ένας μόνο επιβάτης. Επίσης στο επίπεδο Β' (κόκκινο), επιτρέπονται μέχρι 3 άτομα στα ΙΧ (με εξαίρεση τις οικογένειες).

Νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα

Προβλέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή και περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 20% στο επίπεδο Α (κίτρινο) και μέχρι 80% στο επίπεδο Β (κόκκινο).
Με εξαίρεση και για τα δύο επίπεδα, τα ογκολογικά και άκρως επείγοντα περιστατικά.

Παιδότοποι (στεγασμένοι)

Στο επίπεδο Α προβλέπεται 1 παιδί ανά 5 τ.μ. και έως 50 παιδιά, υποχρεωτική χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών και 1 συνοδός ανά παιδί.
Επίσης, προβλέπεται τήρηση των αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα και των κανόνων υγιεινής.
Στο επίπεδο Β' (κόκκινο), αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων.

Πρόβες και τηλεοπτικά γυρίσματα

Υποχρεωτική χρήση μάσκας στις πρόβες και για όσους δεν είναι στη σκηνή γυρίσματος, καθώς και καταγραφή των εισερχομένων και των εξερχομένων.
Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προβλέπεται επίσης 1,5 μέτρο απόσταση για τους ηθοποιούς και 2 μέτρα απόσταση για τις χορωδίες και τα πνευστά στις πρόβες, ενώ στο επίπεδο Β (κόκκινο) η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των συντελεστών αυξάνεται στα 2 μέτρα.

Συναθροίσεις

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προβλέπεται η λήψη μέτρων για τον περιορισμό των συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας.
Συνεπώς στις συναθροίσεις του επιπέδου Α μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 50 άτομα, τηρώντας απόστασης 1,5μ.
Στο επίπεδο Β (κόκκινο) προβλέπεται αναστολή όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο πλαίσιο των Συνταγματικών προβλέψεων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Συναυλιακοί χώροι, θεατρικές παραστάσεις και λοιπές παραστατικές τέχνες

Στο κίτρινο επίπεδο προβλέπονται 50% πληρότητα και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Αναστέλλεται η διενέργεια τέτοιων εκδηλώσεων σε κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια.
Στο επίπεδο Β (κόκκινο) προβλέπεται αναστολή της προσέλευσης κοινού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση.

Συνέδρια και εκθέσεις

Στο επίπεδο Α προβλέπονται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. τουλάχιστον και έως 100 συμμετέχοντες, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των συμμετεχόντων.
Στο επίπεδο Β (κόκκινο), η συγκεκριμένη δραστηριότητα αναστέλλεται.

Σχολεία

Υποχρεωτική χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών και στα δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας (Α και Β).

Χώροι λατρείας

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προβλέπονται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και έως 50 άτομα, καθήμενοι.
Ενώ στο επίπεδο Β' (κόκκινο) επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές και λειτουργίες.

Ειδικότερα τα μέτρα που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια είναι τα εξής:


 1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «η μάσκα είναι το καλύτερο μέσο προστασίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο». Η επιβίβαση σε μέσο μαζικής μεταφοράς δεν επιτρέπεται χωρίς χρήση μάσκας.
 2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. σε όλη τη χώρα, προκειμένου, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Του μέτρου εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για εργασία και για λόγους υγείας.
 3. Τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστατεύεται η υγεία αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.
 4. Τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων.
 5. Σε όλη τη χώρα επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλες τις δομές πρόνοιας.
 6. Σε όλη τη χώρα μένουν ανοιχτά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης