Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis (Κομισιόν): Με βραδύτερους ρυθμούς η ανάκαμψη εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας – Επιστροφή στην ύφεση το δ’ τρίμηνο για την ευρωζώνη

Dombrovskis (Κομισιόν): Με βραδύτερους ρυθμούς η ανάκαμψη εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας – Επιστροφή στην ύφεση το δ’ τρίμηνο για την ευρωζώνη
Σήμα κινδύνου για δημοσιονομικό εκτοχιασμό από Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία
Η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία κορωνοϊού θα έρθει με πιο αργό ρυθμό από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, σημείωσε ο Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
O ίδιος επισήμανε ότι «η πανδημία είχε τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία» και τόνισε ότι τα μελλοντικά μέτρα και οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι ευνοϊκά για την ανάκαμψη.
Να σημειωθεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 11,8% στο δεύτερο τρίμηνο, όταν τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας σταμάτησαν τη δραστηριότητα αλλά ανέκαμψε στο τρίτο τρίμηνο με έναν ισχυρό ρυθμό 12,7%.
Για το τέταρτο τρίμηνο τα στοιχεία κορυφαίων οικονομιών της ευρωζώνης προαλείφονται ύφεση και περαιτέρων δημοσιονομικό εκτροχισμό.

Ισπανία: Κίνδυνος από το χρέος

Την ίδια ώρα , ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Pablo Hernández de Cos. δήλωσε σήμερα (4/11) ;ότι η ισπανική οικονομία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, θα επιβραδυνθούν και μπορεί να συρρικνωθούν στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 λόγω των νέων περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού
Μιλώντας σε Ισπανούς βουλευτές, ο De Cos δήλωσε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας προκαλεί αβεβαιότητα σχετικά με την ισχύ και τη διάρκεια της ανάκαμψης στην Ευρώπη.
«Η ευρεία εφαρμογή νέων μέτρων για τον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση της αύξησης της δραστηριότητας και ακόμη και σε συρρίκνωση, τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες ή τομείς στο τέταρτο τρίμηνο», επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ο De Cos δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας σημαίνει ότι είναι τώρα πιο πιθανό το χειρότερο από τα δύο σενάρια γης κεντρικής τράπεζας, το οποίο προβλέπει ύφεση της ισπανικής οικονομίας 12,6% το 2020.
Προειδοποιώντας για την προοπτική αύξησης του δημόσιου χρέους, ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ισπανίας πρέπει να περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος όταν η υγειονομική κρίση θα έχει ξεπεραστεί.

Γαλλία: Κόστος 15 δισ. το μήνα 

Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.εκτίμησε την Πέμπτη (20/10) ότι το νέο lockdown στη Γαλλία θα προκαλέσει πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά περίπου 15%.
Υπενθυμίζοντας ότι στην πρώτη καραντίνα η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 30%, κυρίως λόγω της «κατάρρευσης του κατασκευαστικού τομέα» η κυβέρνηση στοχεύει αυτή τη φορά, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων, σε μια επιβράδυνση της τάξης του 15%.
Ο υπουργός είπε επίσης ότι το συνολικό κόστος της οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του lockdown θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ για κάθε μήνα.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ισχύσουν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, όμως ενδέχεται να παραταθούν.
Ο Le Maire δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα εισαγάγει φοροαπαλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είναι πρόθυμοι να μην εισπράξουν ένα μέρος του ενοικίου που τους οφείλουν εταιρείες οι οποίες αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω των μέτρων. Από το μέτρο αυτό θα επωφεληθούν οι εταιρείες με λιγότερους από 250 εργαζόμενους που διατάχθηκαν να κλείσουν, καθώς και ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Για την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, οι ιδιοκτήτες που θα αρνηθούν να εισπράξουν ενοίκια τουλάχιστον ενός μήνα θα λάβουν φοροαπαλλαγή ίση με το 30% του ενοικίου αυτού

Ιταλία: Νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ  

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Roberto Gualtieri..προειδοποίησε σε ομιλία του σε τραπεζίτες στη Ρώμη ότι η ανάκαμψη κατά 16,1% του ΑΕΠ μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου σημαίνει ότι ακόμα και αν υπάρξει συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο η Ιταλία θα πετύχει την πρόβλεψη για -9% του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους, με τα νέα μέτρα όμως προβλέπεται ότι το ΑΕΠ για κινηθεί σε αρνητικό έδαφος. 
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης