Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Η Ευρώπη θα επιβάλει φόρους στους γίγαντες της ψηφιακής τεχνολογίας – Μετατρέπονται σε υπερκράτη

tags :
Γαλλία: Η Ευρώπη θα επιβάλει φόρους στους γίγαντες της ψηφιακής τεχνολογίας – Μετατρέπονται σε υπερκράτη
Ποια είναι η ατζέντα της Κομισίον – Γιατί οι ΗΠΑ μπλόκαραν τις αποφάσεις στον ΟΟΣΑ
Ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τους γίγαντες της ψηφιακής οικονομίας επιχειρεί να καταθέσει η Κομισιόν αλλά με ορίζοντα την αρχή του 2021.
Το σχέδιο αυτό αφορά πρώτον τη δομή της αγοράς (ποια εταιρεία κάνει κατάχρηση τη δεσπόζουσας θέσης και ποια πρέπει να κερματισθεί) αλλά και το είδος της ευθύνης που θα έχουν οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης για το περιεχόμενο που φιλοξενούν (δηλαδή το εάν έχουν την υποχρέωση να ασκούν σε αυτό έλεγχο).
Το τρίτο κρίσιμο σημείο είναι η φορολογία των διασυνοριακών συναλλαγών αλλά και η καταβολή αντιτίμου εκ μέρους τους στους παραγωγούς περιεχομένου κάθε χώρας.
Η Γαλλία πρωτοστατεί σε αυτό τον αγώνα ήδη από την εποχή της προεδρίας του Nicolas Sarkozy και τώρα με τη συναίνεση της Γερμανία σκληραίνει της στάση της έναντι των τεχνολογικών γιγάντων.
«Το ζήτημα του αγώνα εναντίον των γιγάντων της ψηφιακής οικονομίας είναι ένα ζήτημα που δεν είναι απλώς οικονομικό, είναι επίσης πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό» δήλωσε σήμερα (11/4) ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire
Οι γιγάντιες εταιρείες της ψηφιακής τεχνολογίας είναι εξίσου ισχυρές με τα κράτη και είναι «αντίπαλοι» αυτών των τελευταίων, υπογράμμισε επισημαίνοντας την αναγκαιότητα φορολόγησης της δράσης τους.
 
Ανέλαβε δράση η Κομισίον

«Οι γίγαντες της ψηφιακής οικονομίας είναι σήμερα οι αντίπαλοι των κρατών οι οποίοι είναι εξίσου ισχυροί με τα κράτη, εξίσου ισχυροί οικονομικά, εξίσου ισχυροί τεχνολογικά, εξίσου ισχυροί σε εμπορικούς όρους», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός, δήλωσε ο Le Maire αναφερόμενος κυρίως στην Amazon, αλλά και στις Facebook, Google, Apple και Twitter.
Ο ίδιος υπενθύμισε τη θέση του «για να φορολογηθούν αυτοί οι γίγαντες της ψηφιακής οικονομίας στο ίδιο επίπεδο με τις γαλλικές επιχειρήσεις», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στον στόχο αυτόν «πήρε πλέον τη σκυτάλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Τη μάχη αυτή, θα την κερδίσουμε», διαβεβαίωσε ο Le Maire, για τον οποίο «το ζήτημα του αγώνα εναντίον των γιγάντων της ψηφιακής οικονομίας είναι ένα ζήτημα που δεν είναι απλώς οικονομικό, είναι επίσης πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό».
Οι 137 χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης απέτυχαν τον Οκτώβριο να καταλήξουν σε συμφωνία για τη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων της ψηφιακής οικονομίας πριν από το τέλος του 2020, κυρίως επειδή οι ΗΠΑ μπλόκαραν τις συζητήσεις.
Ο Le Maire είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο πως ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατό να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση την ερχόμενη χρονιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης