Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Όταν το Ανώτατο δικαστήριο καθόρισε την πολιτική Ιστορία των ΗΠΑ

Όταν το Ανώτατο δικαστήριο καθόρισε την πολιτική Ιστορία των ΗΠΑ
Όταν το Ανώτατο Δικαστήριο στις 11 Δεκεμβρίου 2000 καθόρισε την Πολιτική Ιστορία των ΗΠΑ για πρώτη φορά, με το θέμα της μάχης «Bush εναντίον Gore» να στοιχειώνει ακόμη και σήμερα το δικαστικό και όχι μόνο τοπίο
Έτος 2000, Αμερικανικές εκλογές
2 μεγάλοι αντίπαλοι: George W. Bush και Albert Gore Jr.,
1 συγκλονιστικός εκλογικός αγώνας,
Αλλά...
413 Δικηγόροι,
9 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ
5.963.110 πολίτες της Φλόριντα
537 μόλις ψήφοι διαφοράς από τον Gore έφεραν τον George W. Bush στο τιμόνι του Λευκού Οίκου
1 ιστορική νίκη και ίσως η πιο αμφιλεγόμενη στην νεότερη πολιτική ιστορία της Αμερικής

Με τον απερχόμενο πρόεδρο Donald Trump, να σπεύδει να προαναγγείλει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο (4/11/2020), το σκηνικό στις εκρηκτικές εκλογές των ΗΠΑ του 2020, ξύπνησε έντονα μνήμες από τις ιστορικές εκλογές του 2000, όταν η διαμάχη για την πολιτεία της Φλόριντα λύθηκε με απόφαση του Δικαστηρίου να μη γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Η δίκη - σταθμός όπως χαρακτηρίστηκε για την μετέπειτα πορεία των ΗΠΑ

Εάν θέλουμε να μιλήσουμε για εκλογικό θρίλερ, θα πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν γυρνώντας δύο δεκαετίες πίσω στα όσα έγιναν στις τότε εκλογές στις ΗΠΑ.
Το μαύρο σύννεφο με τις κατηγορίες για πειραγμένα μηχανήματα στις ΗΠΑ, πλανάται μέχρι και σήμερα πάνω από την αμερικανική πολιτική Ιστορία για την τότε εκλογική αναμέτρηση μεταξύ των δύο μεγάλων αντιπάλων.
Αδιαμφισβήτητα, το Ανώτατο Δικαστήριο καθόρισε την Ιστορία των ΗΠΑ για πρώτη φορά με το θέμα της μάχης «Bush εναντίον του Gore» να στοιχειώνει ακόμη και σήμερα το δικαστικό και όχι μόνο τοπίο, καθώς η περίοδος μετά την έναρξη της προεδρίας Bush υπήρξε μια εποχή - ορόσημο για τον κόσμο, μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και το μικρόβιο του φόβου που έσπειρε και ρίζωσε βαθιά η Τρομοκρατία. 

Τι έγινε όμως τότε;

Μεταφερόμαστε στις προεδρικές εκλογές του 2000.
Ο εκπρόσωπος από το κόμμα των Δημοκρατικών Gore, κατάφερε να κερδίσει την λαϊκή ψήφο των Αμερικανών πολιτών με διαφορά περισσότερων από 500.000 ψήφων.
Πιο αναλυτικά, ο Gore είχε επικρατήσει οριακά, με 50.999.897 ψήφους, έναντι 50.456.002 του Bush, μια διαφορά 543.895 ψήφων.
Image
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Φλόριντα, απαιτείται εκ νέου υπολογισμός όλων των ψηφισάντων επειδή το περιθώριο νίκης ήταν μικρότερο από 0,5 τοις εκατό.
Σε αυτόν τον εκλογικό αγώνα, το χάσμα φάνηκε να είναι περίπου μόλις ύψους 0,01%.
Και οι δύο εκστρατείες έστειλαν αμέσως ομάδες δικηγόρων στη Φλόριντα
Εκείνες τις μέρες (7/10/2000), ο AL Gore αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων και αποφάσισε να επιλέξει την Νομική οδό, με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Όμως, τελικά έχασε στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο από τον Ρεπουμπλικανό George Bush μετά από 35 μέρες που διήρκησε ο δικαστικός αγώνας, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών διευθέτησε την νομική αμφιβολία για την επανακαταμέτρηση στην εκλογή της Φλόριντα με ψήφους 5-4 των Δικαστών υπέρ τουBush.
Το δικαστήριο έκρινε σχετικά για την επίλυση του θέματος, ότι δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί εκ νέου καταμέτρηση εγκαίρως.

Η ιστορική φράση Ginsburg: «Εγώ διαφωνώ»

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η διαφωνία της αείμνηστης Ruth Bader Ginsburg, η οποία ολοκλήρωσε την αγόρευση της με την φράση: «Εγώ διαφωνώ» και όχι το παραδοσιακό «Διαφωνώ με σεβασμό».
Χαρακτηριστικά όπως περιγράφεται για τις στιγμές τότε έξω από το δικαστήριο, δημοσιογράφοι «στρατοπέδευσαν» στα σκαλοπάτια του Ανώτατου Δικαστηρίου με βαριά χειμωνιάτικα παλτά, περιμένοντας με ανυπομονησία την απόφαση που δεν θα διέρρεε σε έναν ιστότοπο ή μέσω ενός email, και σίγουρα όχι μέσω του Twitter, το οποίο ακόμα δεν θα γεννηθεί.

Η Δικαιοσύνη απεφάνθη

Η απόφαση των δικαστών εκτυπώθηκε σε χαρτί και διανεμήθηκε στην αίθουσα Τύπου του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Οι δημοσιογράφοι έτρεξαν έξω στα σκαλιά και άρχισαν να διαβάζουν ζωντανά στην τηλεόραση.
Στο ABC News, ο Peter Jennings ρώτησε τον νομικό αναλυτή Jeffrey Toobin τι λέει η απόφαση αλλά περισσότερο τι σημαίνει.
Um... (το χαρακτηριστικό των Αμερικανών), απάντησε ο ρεπόρτερ, μπερδεμένος: «Δώστε μου λίγα λεπτά» ανατρέχοντας στις επόμενες σελίδες.
Υπήρξε έντονη σύγχυση μεταξύ των ρεπόρτερ του δικαστικού ρεπορτάζ για την ανάλυση του αποτελέσματος, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο George Bush δεν μπόρεσε στην αρχή να πιστέψει στην νίκη του!
Η επανακαταμέτρηση στη Φλόριντα σταμάτησε, οι ενστάσεις ανακλήθηκαν.
Με τον τερματισμό της διαδικασίας αρίθμησης, δόθηκαν 25 εκλογικές ψήφοι στη Φλόριντα στον Bush.
Με την πιο σκανδαλιστική διαφορά στην πολιτική Ιστορία: 2.912.790 έναντι 2.912.253. Δηλαδή, μόλις 537 ψήφοι διαφορά!
Ο Gore παραδέχτηκε επίσημα την ήττα του, στις 13 Δεκεμβρίου 2000 και δήλωσε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση,
«Ενώ διαφωνώ έντονα με την απόφαση του δικαστηρίου, την αποδέχομαι»
Ήταν η μόνη φορά στην ιστορία που το Ανώτατο Δικαστήριο καθόρισε το αποτέλεσμα μιας προεδρικής αναμέτρησης.
Ο αντιπρόεδρος Al Gore έχασε από τον George Bush, αν και είχε συγκεντρώσει 544.000 ψήφους περισσότερο, στο κατά τ' άλλα ομολογουμένως περίπλοκο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ.
Η αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ, από τους Δημοκρατικούς και τον Bill Clinton, στους Ρεπουμπλικανούς και τον George Bush τον νεώτερο ήταν πλέον γεγονός με τη βούλα και του Δικαστηρίου.

Οι εκλογές του 2020

Πρώτα - πρώτα, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου 35 μέρες μετά τις αμφίρροπες εκλογές του 2000, δεν είναι κατ' ανάγκην πρόκριμα για το 2020.
Ο αγώνας κρίθηκε σε κοντινή αντιπαράθεση για τους 25 εκλέκτορες της Φλόριντα, δεν είναι και τόσο πιθανό να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο και φέτος.
Ο Trump απείλησε πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, αμφισβητώντας την ακεραιότητα του εκλογικού συστήματος.
Μια στρατιά δικηγόρων είναι πάντως επί ποδός πολέμου.
Δύο είναι βέβαια μέχρι στιγμής:
Α) Για πρώτη φορά από το 2000, οι Αμερικανοί δεν γνώριζαν το όνομα του επόμενου προέδρου τους, μία ημέρα μετά τις εκλογές.
Β) Ο Donald Trump δεν θα τα παρατήσει τόσο εύκολα, με ότι αυτό συνεπάγεται... Εξάλλου το είχε ήδη προαναγγείλει τον Σεπτέμβριο δίνοντας μια γεύση για τον δρόμο που θα ακολουθήσει στα δικαστήρια
 
Θα μπορούσε ο Trump να διευθετήσει πραγματικά το εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ στο ανώτατο δικαστήριο;

Μπορεί ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Trump να έχει γεμίσει το δικαστήριο με συντηρητικούς μετά και τον πρόσφατο διορισμό της Δικαστή Amy Barrett, να έχει μια στρατιά δικηγόρων που είναι έτοιμοι να αμφισβητήσουν την εκλογική διαδικασία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνά πως μια δικαστική προσφυγή μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι.
Ο Guardian αναλύει, πως το ανώτατο δικαστήριο είναι το τελικό εφετείο στις ΗΠΑ και έχει τη διακριτική ευχέρεια σχετικά με το ποιες υποθέσεις πρέπει να εκδικάσει, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με προκλήσεις από υποθέσεις που εκδικάζονται σε κατώτερα δικαστήρια σχετικά με σημεία του ομοσπονδιακού νόμου και του Συντάγματος.
Έτσι, πολλές ενέργειες θα πραγματοποιηθούν αρχικά στα δικαστήρια σε επίπεδο πολιτείας - οι εκλογές προκάλεσαν μια σειρά νέων υποθέσεων στην εκρηκτικά αμφισβητούμενη πολιτεία της Πενσυλβανίας.
Αυτό που κρατάμε είναι πως, η συμμετοχή, κυρίως με την επιστολική ψήφο, έσπασε κάθε ρεκόρ και οι εξελίξεις θα δείξουν ποιος τελικά θα ορκιστεί, ως ο νέος πλανητάρχης στις 20 Ιανουαρίου 2021.
Ένα γεγονός που επηρεάζει όχι μόνο το αμερικανικό τοπίο αλλά καθορίζει την παγκόσμια κοινότητα.

Ελένη Τσιάβο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης