Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cavusoglu (Τούρκος ΥΠΕΞ): Έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση στις ΗΠΑ - Πυρά κατά ΕΕ

Cavusoglu (Τούρκος ΥΠΕΞ): Έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση στις ΗΠΑ - Πυρά κατά ΕΕ
Ο Cavusoglu διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση στις ΗΠΑ, αν και παραδέχτηκε ότι με όλες τις κυβερνήσεις υπήρξαν σκαμπανεβάσματα, ακόμη και με την κυβέρνηση Trump
Την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνεργαστεί με όποιον αναδείξει η κάλπη στις ΗΠΑ στις εκλογές του 2020, ακόμη και με τον Δημοκρατικό υποψήφιο, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Cavusoglu σύμφωνα με την Daily Sabah.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Άτυπης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) στην Αττάλεια, ήταν αρκετά επιφυλακτικός και προσεκτικός στις διατυπώσεις του, αποφεύγοντας να σχολιάσει την εκλογική διαδικασία και χαρακτηρίζοντας το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα «αμφίρροπο» ακόμη.

Για τις σχέσεις με ΗΠΑ

Ειδικότερα, ο Cavusoglu διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση στις ΗΠΑ, αν και παραδέχτηκε ότι με όλες τις κυβερνήσεις υπήρξαν σκαμπανεβάσματα, ακόμη και με την κυβέρνηση Trump.
Ωστόσο, η ειλικρινής φιλία μεταξύ Erdogan με τον Trump κατάφερε αρκετά δύσκολα ζητήματα να προσπεραστούν, ακόμη και το θέμα των S-400 και F-35 αναλύει η DS.

Για τις αμερικανικές εκλογές

«Όπως αναμενόταν οι εκλογές στις ΗΠΑ αποδεικνύονται αρκετά αμφίρροπες.
Είδαμε να επικρατεί ένταση στο εκλογικό περιβάλλον. Αλλά και διχασμός.
Εξαιτίας κάποιων γεγονότων πριν, επικράτησε στην κοινωνία ένταση και διχασμός.
Και ανησυχούμε για αυτό. Καμία χώρα δεν θέλουμε να είναι έτσι διχασμένη ή τόσο βαθιά διαιρεμένη.
Δεν θέλω να σχολιάσω περισσότερα, γιατί πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Αμερικής.
Από την άλλη, λίγες πολιτείες έμειναν που δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι.
Η καταμέτρηση από τη μία των επιστολικών ψήφων και από την άλλη των ηλεκτρονικών συνεχίζεται. Φαίνεται ότι θα πάρει 1-2 ημέρες ακόμη. Ελπίζουμε η διαδικασία της καταμέτρησης να γίνεται με τρόπο δημοκρατικό και διαφανή. Υπάρχουν κάποιες ενστάσεις από τα μέρη, να δούμε πώς θα ξεκαθαρίσει. Όλοι, και κυρίως οι Αμερικανοί πολιτικοί, αλλά κι εμείς πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

O ρατσισμός και η ισλαμοφοβία διάβρωσαν τις αξίες που εκπροσωπεί η ΕΕ

Τάσεις όπως ο λαϊκισμός, ο ρατσισμός και η Ισλαμοφοβία που είναι σε έξαρση στην Ευρώπη διαβρώνουν τις αξίες που εκπροσωπεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, της Τουρκίας σύμφωνα με την Daily Sabah.
Η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ήταν πρωτοποριακή για την αλλαγή και την ανάπτυξη πολλών περιφερειακών χωρών ιδίως την δεκαετία του '90 και τις αρχές της νέας χιλιετίας, ανέφερε ο υπουργός και σημείωσε ότι η Τουρκία ως μια χώρα που έχει υλοποιήσει ολοκλήρωση με την ΕΕ σε πολλούς τομείς, επιθυμεί η Ένωση να είναι επιτυχής στην κατεύθυνση των ιδεωδών ίδρυσης της, να είναι ενοποιητική και όχι να εισάγει διακρίσεις.
«Ύστερα, τάσεις όπως ο λαϊκισμός, ο ρατσισμός και η Ισλαμοφοβία που είναι σε έξαρση στην Ευρώπη διάβρωσαν τις αξίες που εκπροσωπεί η ίδια η ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών,Cavosoglu.

Ο διαχωρισμός της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων δεν είναι σωστός

Χαιρετίζοντας την απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει "καθυστερημένες" ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θεωρεί σωστό τον διαχωρισμό των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας καθώς "αγνοεί το καθεστώς της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ".
Σημείωσε ότι η στρατηγική προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να αποκτήσει πλήρη ένταξη στην ΕΕ και κάλεσε το μπλοκ να «οραματιστεί και να τηρήσει τις αρχές και τις δεσμεύσεις του».
Ο ανώτερος διπλωμάτης είπε ότι για περίπου 25 χρόνια, η Τουρκία έχει λάβει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας και αλληλεγγύης μέσω της SEECP και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε αυτήν τη συνεργασία κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας που έχουμε αναλάβει για τρίτη φορά».

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης