Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ύφεση -4% στην Ευρωζώνη το δ' τρίμηνο του 2020 και ανάκαμψη σχήματος W

Fitch: Ύφεση -4% στην Ευρωζώνη το δ' τρίμηνο του 2020 και ανάκαμψη σχήματος W
Aνάκαμψη σχήματος W και ύφεση -4,6% εκτιμά για την οικονομία της Ευρωζώνης η Fitch Ratings

'Υφεση -4% για το δ' τρίμηνο του 2020 και, κατόπιν, ανάκαμψη σχήματος W εκτιμά για την οικονομία της Ευρωζώνης ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Ειδικότερα, το παγκόσμιο ΑΕΠ ανέκαμψε ταχύτερα από το αναμενόμενο το τρίμηνο του 2020, αλλά τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που έρχονται λόγω του δεύτερου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού θα προκαλέσουν νέα επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών των κρατών ανά τον κόσμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ευρωπαϊκή ανάκαμψη θα είναι ασθενέστερη, καθώς, μοιραία, θα επηρεαστεί από την παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος.
Σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις της Fitch Ratings για τις ΗΠΑ και Κίνα το έτος 2021 θα παραμείνουν αμετάβλητες.
Παρότι, λοιπόν, το γ’ τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη επεκτάθηκε γρηγορότερα του αναμενομένου, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναμένει ότι το δ’ τρίμηνο του 2020 θα συρρικνωθεί κατά 4%, ενώ αναθεωρείται η εκτίμηση για ανάκαμψη το 2021 (στο 4,5% έναντι εκτίμησης για ανάκαμψη 4,6%).
Τα lockdowns σε Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Ιταλία και την Ισπανία, ενδέχεται να ασκήσουν ισχυρή πίεση στα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.
Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ στη Γαλλία η κατασκευαστική δραστηριότητα θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως καραντίνας.
Αν μη τι άλλο, ο αντίκτυπος της πανδημικής κρίσης αναμένεται να είναι λιγότερο σοβαρός από ό,τι την άνοιξη του 2020, αναφέρει ο Brian Coulton, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Ratings.
Τα πρόσφατα lockdown στη Γηραιά Ήπειρο αναμένεται να διαρκέσουν περίπου τέσσερις εβδομάδες, αλλά, όπως είναι εύλογο, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα αίρονται σταδιακά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης