Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Εφιάλτης η επόμενη ημέρα για την απασχόληση – Τα επιδόματα δεν θα διαρκέσουν αιώνια

Fitch Ratings:  Εφιάλτης η επόμενη ημέρα για την απασχόληση – Τα επιδόματα δεν θα διαρκέσουν αιώνια

Από το οίκο αξιολόγησης επισημαίνεται η ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης με αναδιαμόρφωση του αναπτυξιακού μοντέλου – Οι πολιτικές στήριξης της απασχόλησης συναντούν τα δημοσιονομικά όρια
Τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης (ή «Furlough» όπως αποκαλούνται τα σχετικά προγράμματα στο πλαίσιο της κρίσης της πανδημίας) έχουν αποδειχθεί ιδιαιτέρα αποτελεσματικά στην αποτροπή της κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, σύμφωνα με το report της Fitch Ratings.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ανεργία στην Ευρωζώνης και τη Βρετανία φέτος αναμένεται να αυξηθεί στο 13% -14% δεδομένης της σημαντικής συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε όλες τις οικονομίες.
Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν σταθερά σε υψηλό επίπεδο.

Στην κορύφωση της κρίσης της πανδημίας Covid-19 τον Απρίλιο, 30 εκατομμύρια εργαζόμενοι (20% του εργατικού δυναμικού) στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία εντάχθηκαν σε προγράμματα αναστολής εργασίας.
Πρόσφατα εξαιτίας του νέου κύματος της πανδημίας τα εν λόγω προγράμματα διευρυνθήκαν, αλλά αμφισβητείται έντονα ότι οι αγορές εργασίας μπορούν να αψηφούν τη βαρύτητα της εν λόγω κατάστασης για πολύ περισσότερο.
Μια σειρά από άλλους δευτερεύοντες δείκτες, όπως οι κενές θέσεις εργασίας είτε οι χαμένες ώρες εργασίας τονίζουν την πραγματική έκταση στην οποία έχουν διαταραχθεί οι ευρωπαϊκές αγορές εργασίας εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
Επίσης τα ποσοστά της ανεργίας παρέμειναν τεχνητά χαμηλά μεσούσης της κρίσης της πανδημίας καθώς πολλοί τομείς οικονομικής δραστηριότητας παρέμειναν ανενεργοί μειώνοντας τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό καθώς το κλείσιμο των σχολείων και άλλοι περιορισμοί απέτρεψαν από την αναζήτηση εργασίας σημαντικό μέρος του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
Μετά το πέρας των lockdowns αυτά τα άτομα θα οδηγηθούν από την αδράνεια στην σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας.
Image
Image

Η διάρθρωση της απασχόλησης


Εν γένει οι υπηρεσίες που εκπροσωπούν ποσοστό 70% της απασχόλησης στην Ευρωζώνη αλλά κυρίως οι τομείς της ψυχαγωγίας και των μεταφορών οι οποίοι βρέθηκαν στην δίνη του κυκλώνα της υγειονομικής κρίσης έχουν καταρρεύσει και η ανάκαμψη της απασχόλησης σε αυτούς τους κλάδούς αναμένεται να γίνει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Τα μέτρα κατά της πανδημίας του Codid-19 και τα νέα lookdowns θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό αυτόν τον τομέα, ο οποίος εκπροσωπεί το 12% έως 14% του συνόλου των θέσεων εργασίας.
Ορισμένες παρεμβάσεις σε μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία άρχισαν να διαμορφώνονται για την ανάταξη των τομέων αυτών αλλά τα νέα lockdowns κατά πάσα πιθανότητα τα οδηγούν σε ματαίωση μέχρι νεωτέρας τα σχέδια αυτά.
Μέχρι τον Αύγουστο, 8 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης είχαν ενταχθεί στα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης – και να σημειωθεί ότι πρόκειται για το 5% του συνολικού του εργατικού δυναμικού.
Με τον δεύτερο κύκλο της πανδημίας η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω – εξαρτώντας επικίνδυνα ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού από την παροχή κρατικής ενίσχυσης για να επιβιώσει.
Image
Διάρθρωση της απασχόλησης και παραγωγικό μοντέλο

Συμφώνα με τον οίκο αξιολόγησης η συζήτηση πρέπει να μετατοπισθεί από την προστασία της απασχόλησης στη διεύρυνση του συνολικού μεγέθους της.
Επισημαίνονται στη μελέτη τα δημοσιονομικά όρια των παρεμβάσεων που διατηρούν τεχνητά την απασχόληση – τα ελλείμματα και το χρέος δεν μπορούν να υπερβληθούν κατά την άσκηση πολιτικής.
Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων έχει κοντά πόδια - όσο και τα «κοινωνικά ομόλογα» να προσφέρουν αυτή την στιγμή μια ανάσα στην ΕΚΤ εν όψει των αναμενόμενων παρεμβάσεων του Δεκεμβρίου.
Το νέο διαρθρωτικό στοιχείο αφορά την προώθηση της ανακατανομής των πόρων εντός της οικονομίας η οποία οδηγήσει σε αλλαγές στην ίδια τη δομής της απασχόλησης.
Όσο βαθύτερα προχωρεί η κρίση τόσο εντονότερη είναι ανάγκη διαφοροποίησης του παραγωγικού μοντέλου με κατεύθυνση την περαιτέρω ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων αλλά και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος συνολικά («πράσινη ανάπτυξη).
Με την πρόσφατη επέκταση των προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης αποφεύχθηκε η κορύφωση των ποσοστών της ανεργίας στο τέλος του 2020, γεγονός όμως που δεν θα αποτρέψει την απότομη αύξησή τους στο πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης