Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βρούτσης: Κανονικά η πληρωμή των υπερωριών στους εργαζόμενους – Κανένας στην Ελλάδα δεν μένει ακάλυπτος

Βρούτσης: Κανονικά η πληρωμή των υπερωριών στους εργαζόμενους – Κανένας στην Ελλάδα δεν μένει ακάλυπτος
Oι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά τυχόν ώρες που θα εργαστούν υπερωριακά, τόνισε ο  Γ. Βρούτσης
Το 8ώρο παραμένει πυλώνας σε ότι αφορά τα εργασιακά στην Ελλάδα και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά τυχόν ώρες που θα εργαστούν υπερωριακά, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι δεν αλλάζει κάτι με το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή.
Ο κ. Βρούτσης μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε λόγο για ανυπόστατα δημοσιεύματα από μερίδα του Τύπου σε ότι αφορά την διευθέτηση του ωραρίου εργασίας, τονίζοντας ότι «κάποιοι προσπάθησαν να αλλοιώσουν την αλήθεια για μικροκομματικούς λόγους» και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στο πλαίσιο που ίσχυε και το οποίο διατήρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ανέφερε ότι «στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στην Βουλή, η πρώτη διάταξη θα αφορά την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες συνολικά (σημ: 0,9 από τον Ιούλιο του 2020 και κατά 3 μονάδες από την Πρωτοχρονιά του 2021), προκειμένου να ενισχυθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι και να υπάρξει καλύτερο περιβάλλον για την αύξηση της απασχόλησης».
Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει τεθεί σε ισχύ και η διάταξη που μετατρέπει σε σχέσεις σταθερής εργασίας το πλαίσιο εξαρτημένης εργασίας με το οποίο απασχολούνταν χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα, κυρίως ως delivery.
Περαιτέρω, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι «πάντα θα υπάρχει μια κοινωνική ομάδα που θα ζητά κάλυψη, όμως να ξέρουν όλοι ότι καμία ομάδα δεν θα μείνει ακάλυπτη».
Όπως είπε, «κανένας στην Ελλάδα δεν μένει ακάλυπτος.
Στην χώρα μας έχουμε ένα από τα πιο αξιόπιστα δίκτυα κοινωνικών παροχών και σήμερα όλοι οι πολίτες που είναι εκτός αγοράς εργασίας και δεν έχουν άλλα εισοδήματα καλύπτονται από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, από το επίδομα παιδιών και το ευρωπαϊκό ταμείο ΤΕΒΑ για την διανομή τροφίμων».
Σημείωσε ακόμη ότι «ο κόσμος του τουρισμού επλήγη φέτος περισσότερο από άλλες επαγγελματικές ομάδες», προσθέτοντας πως «καλύψαμε αυτόν τον κόσμο όσο μπορούσαμε, μάλιστα επεκτείναμε και για τον Οκτώβριο την κάλυψη και ασφαλιστικά και με το επίδομα των 534 ευρώ για να γίνει η «γέφυρα» και να περάσουν μετά στο επίδομα ανεργίας».
Σχετικά με καταγγελίες από τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό για μαζικές απολύσεις εργαζόμενων λίγο πριν την έναρξη του Lockdown2, ο υπουργός απάντησε ότι εφόσον υπάρχουν σχετικές καταγγελίες θα ελεγχθούν από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και εάν υπάρξουν παρανομίες θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στην Ελλάδα με όρους πραγματικής οικονομίας, βάσει μηχανισμού που θεσπίστηκε επί υπουργίας του το 2013 και ισχυροποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε, βάσει των αντοχών της οικονομίας και των ρεαλιστικών δεδομένων.
Κατά τον ίδιο, δεν υπήρξε μεταβολή του κατώτατου μισθού το 2020 και «τυχόν αύξηση ίσως είχε και αντίθετα αποτελέσματα, μέσα στο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε».
Τέλος, για τα αναδρομικά από ασφαλιστικές εισφορές ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που καλούνται να πληρώσουν 800.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι αφορά την μεταβολή του νόμου που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ για σχέση εισοδήματος – ασφαλιστικών εισφορών, η οποία άλλαξε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι αφορά εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 και προηγούμενων ετών.
Όπως είπε, υπάρχουν και 350.000 ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης αυτής, θα λάβει επιστροφή από τον e-ΕΦΚΑ, μεσοσταθμικά της τάξεως των 600 ευρώ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης