Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Nagorno Karabakh, την Shusha

Το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Nagorno Karabakh, την Shusha
Η απόκτηση του ελέγχου της Σούσα είναι μια σημαντική νίκη για τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν
Το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε την πόλη Shusha (Σούσα) στο Nagorno Karabakh μετά από 28 χρόνια αρμενικής κατοχής, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος Ilham Aliyev.
Η απόκτηση του ελέγχου της Σούσα είναι μια σημαντική νίκη για τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες κερδίζουν έδαφος εναντίον των αρμενικών αυτονομιστών μαχητών από τότε που ξέσπασαν νέες μάχες στο Nagorno Karabakh πριν από ένα μήνα.
Η πόλη βρίσκεται σε στρατηγικά ύψη πάνω από το Khankendi (Stepanakert) και στον δρόμο που συνδέει την πόλη με την αρμενική επικράτεια.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός των αρμενικών αυτονομιστών στο Nagorno Kraabakh δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πλησίαζαν στην πόλη Σούσα και η κατάληψη της θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής μετά από ένα μήνα μάχης.
Σε ένα βίντεο που καταγράφηκε έξω από τον περίφημο καθεδρικό ναό της πόλης, ο αυτονομιστής ηγέτης Arayik Harutyunyan προειδοποίησε ότι η προώθηση των δυνάμεων του «εχθρού» ήταν 5 χιλιόμετρα (3 μίλια) «το πολύ» από την πόλη.
«Ο κύριος στόχος του εχθρού είναι να καταλάβει την πόλη Σούσα ... όποιος ελέγξει την Σούσα θα ελέγξει την Artsakh".
Κάλεσε τους Αρμένιους να έρθουν να στηρίξουν την άμυνα στην δεύτερη σημαντικότερη πόλη, του Nagorno Karabakh μετά τον Stepanakert.
Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία έχουν εγκλωβιστεί σε μια αιματηρή σύγκρουση στο Nagorno Karabakh από τότε που οι αρμένιοι αυτονομιστές με την υποστήριξη του Ερεβάν κατέλαβαν τον έλεγχο της ορεινής επαρχίας σε έναν πόλεμο της δεκαετίας του 1990 που άφησε 30.000 ανθρώπους νεκρούς.
Η ανεξαρτησία του Nagorno Karabakh δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ακόμη και από την Αρμενία, και παραμένει μέρος του Αζερμπαϊτζάν βάσει του διεθνούς δικαίου.
Οι νέες μάχες από την κατάπαυση του πυρός το 1994 ξέσπασαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 και συνεχίστηκαν παρά τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες να υπάρξει ειρήνη.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τρεις φορές για κατάπαυση του πυρός αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν τήρησε την συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης