Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Φρένο στην ανάπτυξη έργων real estate βάζει στην Κύπρο το σκάνδαλο με τη χρυσή βίζα

Φρένο στην ανάπτυξη έργων real estate βάζει στην Κύπρο το σκάνδαλο με τη χρυσή βίζα
Παγώνει μέχρι νεωτέρας το έργο στην Αγία Νάπα
Φρένο στην ανάπτυξη έργων real estate, στην κατασκευή των οποίων συμμετέχουν και ελληνικοί κατασκευαστικοί Όμιλοι βάζει στην Κύπρο, το σκάνδαλο που αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, σύμφωνα με το οποίο πολιτικοί αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί φέρονται να διευκόλυναν εγκληματίες του εξωτερικού να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο, ακόμη και με αλλαγή ονόματος, εφόσον επένδυαν σημαντικά χρηματικά ποσά στην κυπριακή οικονομία.
Στο βίντεο του Al Jazeera, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάννη εμφανίζονται πρόθυμοι να διευκολύνουν Κινέζο, που παρουσιαζόταν ως καταζητούμενος για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος, να λάβει κυπριακό διαβατήριο, μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.
Πολιτικοί αξιωματούχοι και συνεργάτες τους, δημόσιοι λειτουργοί αλλά και σε ιδιωτικές εταιρίες, φέρονται να διευκόλυναν καταδικασμένους για εγκλήματα στο εξωτερικό να αποκτήσουν το κυπριακό διαβατήριο, ακόμη και με αλλαγή ταυτότητας, εφόσον επένδυαν τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια δολάρια στην κυπριακή οικονομία. Αυτά αναφέρονται στο ντοκιμαντέρ του Αλ Τζαζίρα, το οποίο ολοκληρώθηκε με δύο δημοσιογράφους του που κατέγραψαν τα πάντα με τη χρήση κρυφών καμερών.
Είναι ενδεικτικό τα όσα ανάφερε προ ημερών σε κυπριακό μέσο ενημέρωσης ιδρυτής του ομίλου Cyfield, Κυριάκος Χρυσοχόος, ότι το τέλος του προγράμματος πολιτογραφήσεων θα επηρεάσει τις πόλεις, όπου οι αναπτύξεις πολυτελών κατοικιών είχαν ως στόχο τους επενδυτές που διεκδικούσαν κυπριακά διαβατήρια. Πιθανότατα, τόνισε, κάποια έργα να μην ξεκινήσουν καν και αυτό που μας ανησυχεί είναι τα προβλήματα που θα προκληθούν στις πληρωμές προμηθευτών και υπεργολάβων.
«Όσοι ασχολούνται και με πωλήσεις πολυτελών ακινήτων που δεν έχουν σχέση με το κυπριακό διαβατήριο, δεν θα έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα στις εργασίες τους» πρόσθεσε.

Πάγωμα

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aristo Developers, Θεόδωρος Αριστοδήμου, ο οποίος τόνισε ότι έπρεπε να γίνει εξορθολογισμός του προγράμματος και όχι να καταργηθεί, προβλέποντας μεγάλη ζημιά για την οικονομία. Κάποιοι developers που προγραμμάτιζαν αναπτύξεις για πωλήσεις ακινήτων λόγω πολιτογραφήσεων θα διακόψουν τις προετοιμασίες, επεσήμανε, και όσοι δεν έχουν αρχίσει θα αναγκαστούν να αναβάλουν. Μεγάλος αριθμός επαγγελματιών και άλλων εργαζομένων που απασχολούνται στις κατασκευές θα πληγούν ανεπανόρθωτα, πρόσθεσε, λόγω του τερματισμού των έργων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πάγωμα έχει προκαλέσει λόγω των εξελίξεων και το project της Αγίας Νάπας, που εκτελεί η Τέρνα, θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Όπως μαθαίνουμε έχει δοθεί από την εταιρεία προθεσμία έως τις 20 Νοεμβρίου για πληρωμή των συμβατικών του υποχρεώσεων και μέχρι τότε σταματάει το έργο.
Πρόκειται για την δεύτερης φάσης κατασκευής της μαρίνας Αγίας Νάπας στην Κύπρο, προϋπολογισμού 164 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή δίδυμων πύργων, συγκρότημα πολυτελών κατοικιών και εμπορικά καταστήματα.
Συγκεκριμένα προβλέπεται να κατασκευαστούν δύο πύργοι 27-28 ορόφων ύψους περίπου 115 μέτρων, συνολικής επιφάνειας 28.000 τ.μ. και 30.000 τ.μ. αντίστοιχα που θα στεγάσουν πολυτελή διαμερίσματα, συγκρότημα κατοικιών που θα αποτελείται από 29 επαύλεις συνολικής επιφάνειας 16.500 τ.μ. περίπου, καθώς και εμπορικό κέντρο συνολικής έκτασης πλέον των 8.000 τ.μ., το οποίο θα βρίσκεται στην καρδιά της μαρίνας και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολυτελή εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, πάρκινγκ και χώρο εκδηλώσεων.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης