Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Biden λαμβάνει από 290 έως 306 εκλέκτορες μετά τις νίκες σε κρίσιμες Πολιτείες - Trump: Δεν αποδέχομαι το αποτέλεσμα

Νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Biden λαμβάνει από 290 έως 306 εκλέκτορες μετά τις νίκες σε κρίσιμες Πολιτείες - Trump: Δεν αποδέχομαι το αποτέλεσμα
Με βάση την μέχρι τώρα καταμέτρηση ο Biden προηγείται 3 μονάδες με 50,7% και με τουλάχιστον 290 εκλέκτορες είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ - Ο Trump επιμένει ότι δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα, έγιναν παρατυπίες
(Συνεχές upd) Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι τελικά ο Joe Biden των δημοκρατικών, μετά από μια σκληρή εκλογική μάχη, που την σκίασαν οι κατηγορίες για νοθεία, οι κοινωνικές αναταραχές και ο φόβος ενός γενικευμένου διχασμού στις ΗΠΑ, ωστόσο ο Donald Trump δεν αποδέχεται την ήττα και επιμένει ότι θα αμφισβητήσει την εκλογική διαδικασία με κάθε νόμιμο τρόπο.
Το προβάδισμα Biden είναι 3% λαμβάνοντας 50,7% έναντι 47,7% του Trump. 
Μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Πενσιλβάνια και τη Νεβάδα, ο Joe Biden λαμβάνει μέχρι στιγμής 290 εκλέκτορες - πιθανότατα θα λάβει 306 εάν κερδίσει και την Πολιτεία της Τζόρτζια - και γίνεται ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ενώ η Kamala Harris η πρώτη γυναίκα και αφροαμερικανή αντιπρόεδρος.
Ο Biden λαμβάνει 290 εκλέκτορες έως τώρα με συνολικούς ψήφους 75,260 εκατ ή ποσοστό 50,7%, πιθανότατα θα κερδίσει και την Τζόρτζια και θα φθάσει συνολικά τους 306 εκλέκτορες.
Ο Trump λαμβάνει 214 εκλέκτορες και θα κερδίσει Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες) και Αλάσκα 3 εκλέκτορες συνολικά 232 εκλέκτορες.
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Trump ψήφισαν 70,84 εκατ ή ποσοστό 47,7%.

Πάντως ο Donald Trump ξεκαθαρίζει, πως δεν θα αποδεχθεί την ήττα και θα συνεχίσει τη δικαστική μάχη, παρά το γεγονός ότι ήδη όλοι οι ξένοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δώσει τα συγχαρητήρια τους στον Biden.
Ο Πρόεδρος Trump και η ομάδα της εκστρατείας του υπενθύμισαν στους Αμερικανούς ότι "οι νόμιμες ψήφοι αποφασίζουν ποιος θα είναι ο πρόεδρος και όχι τα μέσα ενημέρωσης" και προανήγγειλε δικαστικό αγώνα.
-8 Δεκεμβρίου: Οι Πολιτείες αναμένεται να επιλύσουν τις αντιπαραθέσεις τουλάχιστον έξι ημέρες πριν από τη συνάντηση των εκλογέων.
-14 Δεκεμβρίου: Οι εκλέκτορες συναντιούνται στις αντίστοιχες πολιτείες για να πιστοποιήσουν τις ψήφους τους για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο.
Μάλιστα ο Giuliani εκ των νομικών εισηγητών να μην εγκαταληφθεί η νομική μάχη κατά των εκλογών επιμένει ότι υπάρχουν στοιχεία νοθείας στην Πενσιλβάνια.

Με ελάχιστες ψήφους να απομένουν να ενσωματωθούν στο εκλογικό αποτέλεσμα της Πενσιλβάνια που εκλέγει 20 εκλέκτορες, το αποτέλεσμα είναι: Biden 49,8% και Trump 49,1% με ενσωμάτωση 99%.
Η Νεβάδα που εκλέγει 6 εκλέκτορες, αν και με το 92% καταμετρημένο, «πιστώνεται» στον Biden με 50% έναντι  47,80% του Trump.
Στην Τζόρτιζα με 16 εκλέκτορες με καταμετρημένο το 99% των ψήφων ο Biden λαμβάνει 49,5% με τον Trump 49,3%.

Στην Γερουσία με ελάχιστη πλειοψηφία τους 51 Γερουσιαστές ο Biden εκλέγει 48 και ο Trump 48 Γερουσιαστές.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα φθάσουν τις 50 έδρες π.χ. στην Τζόρτζια θα κερδίσει την έδρα στην Γερουσία ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος που προηγείται σχεδόν 90 χιλιάδες ψήφους με ενσωμάτωση 99% καθώς και στην Βόρεια Καρολίνα θα εκλέξει Γερουσιαστή το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Στην Βουλή των Αντιπροσώπων με ελάχιστη πλειοψηφία 218 έδρες ο Biden λαμβάνει 215 και ο Trump 196.
Image

Image
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/BIDEN11.jpg?itok=v_BciQuY
Έτσι έπειτα από τέσσερις ημέρες πραγματικού θρίλερ, ο Δημοκρατικός υποψήφιος και πρώην αντιπρόεδρος του Barack Obama αναδείχθηκε νικητής με τουλάχιστον 290 μεγάλους εκλέκτορες, χάρη σε μια επιτυχία στην πολιτεία-κλειδί της Πενσιλβάνια και θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Trump θα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία μετά τον George Bush τον πρεσβύτερο το 1992.
Ό,τι κι αν δηλώσει ο Trump, η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου.
Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο 2020 για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.
Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε πως «ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τον θυμό και τη σκληρή ρητορική και να έρθουμε κοντά ως έθνος».

Τι ανέφερε ο Joe Biden σε δήλωση του:

«Είμαι ευγνώμων και ταπεινός.
Ευγνώμων και ταπεινός απέναντι στην εμπιστοσύνη που έδειξε ο Αμερικανικός λαός σε μένα και την Αντιπρόεδρο kamala Harris.
Αντιμετωπίζοντας πολλά εμπόδια πολλοί Αμερικανοί ψήφισαν αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η Δημοκρατία είναι ριζωμένη στην καρδιά των Αμερικανών.
Με την εκλογική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί είναι ώρα να αφήσουμε πίσω το θυμό και την σκληρή ρητορική και να ενωθούμε σαν έθνος.
Είναι η ώρα για τις ΗΠΑ να ενωθούν και να θεραπευτούν.
Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε να κάνουμε εάν το κάνουμε μαζί».
Image

Δήλωση του Προέδρου Donald J. Trump

"Όλοι ξέρουμε γιατί ο Joe Biden βιάζεται να προβληθεί ψευδώς ως νικητής και γιατί οι σύμμαχοί του στα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν τόσο σκληρά να τον βοηθήσουν:
δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Το απλό γεγονός είναι ότι αυτές οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει.
Ο Joe Biden δεν έχει πιστοποιηθεί ως ο νικητής οποιωνδήποτε πολιτειών, πόσο μάλλον κάποια από τις πολιτείες που αμφισβητήθηκαν οδήγησαν σε υποχρεωτικές αναμετρήσεις ή Πολιτείες όπου η εκστρατεία μας έχει έγκυρες και νόμιμες νομικές αιτιάσεις που θα μπορούσαν να καθορίσουν τον απόλυτο νικητή.
Για παράδειγμα, στην Πενσυλβάνια , δεν επιτρέπεται στους νόμιμους παρατηρητές μας να έχουν ουσιαστική πρόσβαση για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία καταμέτρησης.
"Από τη Δευτέρα, η εκστρατεία μας θα αρχίσει να διώκει την εκλογική διαδικασία στο δικαστήριο για να διασφαλίσει την πλήρη τήρηση των εκλογικών νόμων και να καθοριστεί  ο νόμιμος νικητής.
Ο Αμερικανός λαός δικαιούται έντιμες εκλογές: αυτό σημαίνει την καταμέτρηση όλων των νόμιμων ψήφων και όχι την καταμέτρηση παράνομων ψήφων.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το κοινό έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις εκλογές μας.
Παραμένει σοκαριστικό το γεγονός ότι η εκστρατεία του Biden αρνείται να συμφωνήσει με αυτήν τη βασική αρχή και θέλει τα ψηφοδέλτια να καταμετρηθούν ακόμη και αν είναι ψευδή, κατασκευάζονται ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και νεκροί ψηφοφόροι.
Λοιπόν, τι κρύβει ο Biden;
Δεν θα σταματήσω έως ότου ο Αμερικανός λαός έχει την έντιμη ψήφο που αξίζει και που απαιτεί η Δημοκρατία».

Ο Trump επιμένει δεν θα δεχθώ το αποτέλεσμα

Ο Αμερικανός απερχόμενος πρόεδρος ξεκαθαρίζει εκ νέου, πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εκλογική ήττα από τον Joe Biden και δεσμεύεται να προχωρήσει με μια νομική στρατηγική που ελπίζει ότι θα ανατρέψει τα  αποτελέσματα που έδωσαν στον Δημοκρατικό υποψήφιο τη νίκη.
Οι επιτελείς του Trump και Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοί, αν και στην αρχή δίστασαν, στη συνέχεια υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική του ή παρέμειναν σιωπηλοί.
«Το γεγονός είναι ότι αυτές οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει.
Ο Joe Biden δεν έχει ανακηρυχθεί επισήμως ως ο νικητής οποιουδήποτε Πολιτείας, πόσο μάλλον μίας  από τις αμφιλεγόμενες Πολιτείες που θα καθορίσει τον νικητή», τόνισε ο Trump σε νέα του δήλωση.
«Πρέπει να εξετάσουμε τις ψήφους.
Μόλις τώρα ξεκινήσαμε τη διαδικασία της επεξεργασίας των στοιχείων. Πρέπει να εξετάσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Βλέπουμε ορισμένες ενδείξεις ότι υπήρξε εκλογική νοθεία. Σε αυτή τη χώρα έχουμε ιστορία εκλογικών προβλημάτων», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.
Οι σύμμαχοι και οι σύμβουλοι του προέδρου παραδέχτηκαν ιδιωτικά ότι οι πιθανότητες του Trump να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών και να παραμείνει στον Λευκό Οίκο είναι λίγες.
 
Image
Melania Trump: Ο αμερικανικός λαός αξίζει δίκαιες εκλογές

Θέση για την εκλογική διαδικασία πήρε και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, η οποία επαναδιατύπωσε το αίτημα του Donald Trump επί της ουσίας.
Με μήνυμά της στο Twitter η Melania Trump τονίζει, πως ο αμερικανικός λαός αξίζει δίκαιες εκλογές και πρέπει να καταμετρηθεί κάθε νόμιμη ή παράτυπη ψήφος.
Πρέπει προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας με πλήρη διαφάνεια, επισήμανε η Melania Trump.
Image
Απορρίφθηκαν οι προσφυγές σε Τζόρτζια, Μίσιγκαν και Νεβάδα

Την ίδια ώρα όμως οι προσφυγές του απορρίπτονται η μια μετά την άλλη καθώς δικαστές ήδη έχουν απορρίψει τις προσφυγές του στις πολιτείες Τζόρτζια, Μίσιγκαν και Νεβάδα ενώ στην Πενσιλβάνια, δικαστές δέχθηκαν το αίτημα των Ρεπουμπλικάνων και ζήτησαν να τεθούν στην άκρη κάποιες κάλπες, δίνοντας τους μεγαλύτερη πρόσβαση στην καταμέτρηση. Νομικοί εκτιμούν πάντως, ότι οι προσφυγές του Trump δεν πρόκειται να έχουν επιπτώσεις στο αποτέλεσμα των εκλογών.
«Θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι κάθε ψήφος μετρήθηκε και ζητεί διαφάνεια», τόνισε πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Όταν ανακοινώθηκε η νίκη του Biden, ο Trump βρισκόταν στη Βιρτζίνια στο γήπεδο του γκολφ του, λίγο αργότερα εθεάθη να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο φορώντας ένα καπέλο «Κάντε την Αμερική Ξανά Μεγάλη», με βλοσυρό βλέμμα.

Εορτασμοί σε πολλές αμερικανικές πόλεις - Biden: Δεσμεύομαι να είμαι ένας πρόεδρος που ενώνει όχι ένας που διχάζει


«Δεσμεύομαι να είμαι ένας πρόεδρος που συσπειρώνει και όχι που διχάζει», δήλωσε ο Joe Biden μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του στο Γουίλμινγκτον στο Ντέλαγουερ, συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρό του Kamala Harris, κηρύσσοντας επισήμως την νίκη του στις προεδρικές εκλογές.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι «έχει έρθει η ώρα να θεραπευθεί» μια βαθιά διχασμένη Αμερική, μετά τη νίκη του και παρά το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος D. Trump δεν έχει παραδεχθεί την ήττα του και έχει προσφύγει δικαστικά αμφισβητώντας το αποτέλεσμα σε κάποιες πολιτείες.
O Biden από την πόλη όπου διαμένει, το Ουίλμινγκτον, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί να τον ακούσουν μέσα από τα αυτοκίνητά τους, είπε χαρακτηριστικά ότι «οι πολίτες αυτού του κράτους μίλησαν.
Μας έδωσαν μια ξεκάθαρη νίκη, μια πειστική νίκη».
Μάλιστα, κάλεσε τους Αμερικανούς να μην συμπεριφέρονται πλέον «στους αντιπάλους τους σαν σε εχθρούς» και δεσμεύτηκε να είναι ένας πρόεδρος που συσπειρώνει και όχι που διχάζει.
Ο ίδιος από τον προπύργιό του στο Ντέλαγουερ δεσμεύτηκε να ηγηθεί «των δυνάμεων της αξιοπρέπειας» ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, να επιστρέψει στην οικονομική ευημερία, να διασφαλίσει υγειονομική ασφάλεια για τις αμερικανικές οικογένειες και να εξαλείψει τον συστημικό ρατσισμό.
Ακόμη, χωρίς να απευθυνθεί στον Ρεπουνπλικάνο αντίπαλό του, απευθύνθηκε στους 70 εκατομμύρια Αμερικανούς που ψήφισαν τον Trump λέγοντας πως «κατανοώ την απογοήτευσή σας σήμερα.
Έχω χάσει κι εγώ κάνα δυο φορές.
Αλλά τώρα, ας δώσουμε ο ένας στον άλλο μια ευκαιρία.
Έχει έρθει η ώρα να βάλουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να ρίξουμε τη θερμοκρασία και να δούμε ξανά ο ένας τον άλλο, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον ξανά».
Επιπλέον, ο 77χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τους μαύρους ψηφοφόρους, τονίζοντας ότι ακόμη και στις χειρότερες στιγμές της προεκλογικής του εκστρατείας, η κοινότητα των Αφροαμερικανών τον στήριζε.

Πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ η Kamala Harris

Ο Joe Biden, φορώντας μαύρη μάσκα,  εμφανίστηκε στη σκηνή τρέχοντας.
Πάνω από 350 αυτοκίνητα είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στη σκηνή και χιλιάδες υποστηρικτές του βρίσκονταν έξω από τον μεγάλο χώρο στάθμευσης όπου είχε τοποθετηθεί η σκηνή.
Η Kamala Harris θα γίνει η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη Αμερικανίδα και η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής που αναλαμβάνει την αντιπροεδρία της χώρας.
Εμφανίστηκε ντυμένη στα λευκά, ένας φόρος τιμής στις σουφραζέτες και τόνισε ότι «δεν θα είμαι η τελευταία».
«Τι απόδειξη για τον χαρακτήρα του Joe, το γεγονός ότι είχε το θάρρος να σπάσει ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού που υπάρχει στη χώρα μας: να επιλέξει μια γυναίκα για αντιπρόεδρό του”, σχολίασε η Kamala Harris.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα σόου με πυροτεχνήματα, με το νούμερο “46” να γράφεται στον ουρανό του Ουίλιμνγκτον, καθώς ο Biden θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ποιοί είναι οι πιθανοί υπουργοί της κυβέρνησης Biden

Ένα μείγμα από προοδευτικούς, μετριοπαθείς, κάποιους ρεπουμπλικάνους και πολλές γυναίκες και Άφροαμερικανούς θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης Biden.
Σύμφωνα με το Politico, στους επόμενους 2,5 μήνες ο Joe Biden καλείται να επιλέξει τη νέα Αμερικανική κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να χειριστεί το δύσκολο ζήτημα του κορωνοΐού και της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία αλλά και να καταφέρει να ισορροπήσει την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία και να διατηρήσει την ενότητα στους Δημοκρατικούς.
Δεν αναμένεται ωστόσο να ανακοινώσει τα ονόματα που θα απαρτίσουν τη νέα κυβέρνηση όπως υποστήριξε άνθρωπος από το στενό του περιβάλλον καθώς θέλει να μελετήσει τις επιλογές του.
Τα συμφέροντα είναι πολλά και ακόμη περισσότερο οι πιέσεις που δέχεται για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις κλειδιά με την Wall Street και τη Silicon Valley, απ όπου προέρχονται οι μεγάλοι δωρητές της εκστρατείας του, να περιμένουν από αυτόν γενναία ανταπόδοση.

Meet the contenders for Biden's Cabinet - POLITICO
Όπως αναφέρει πάντως το Politico η σύνθεση της κυβέρνησης του θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα είναι σε μεγάλο βαθμό ανατρεπτική.
Στη θέση του υπουργού Οικονομικών και Άμυνας δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί γυναίκα ή Αφροαμερικανός, πόστα που πάντα αναλάμβαναν λευκοί άνδρες.
Υποψήφια για το Πεντάγωνο φέρεται η Michele Flournoy, η οποία έχει διατελέσει υφυπουργός Αμυντικής Πολιτικής στην κυβέρνηση Obama, ενώ για υπουργός Οικονομικών ίσως τοποθετηθεί η Lael Brainard που είχε διατελέσει μέλος του Δ.Σ της Fed και ο Roger Ferguson ενώ ανάμεσα στους ισχυρούς υποψηφίους είναι και η Γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Elizabeth Warren .  
Για το νευραλγικό υπουργείο Εξωτερικών πιθανή θεωρείται η επιλογή της Susan Rice, η οποία θεωρείται ειδικκή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής καθώς έχει διατελέσει διπλωμάτης του ΟΗΕ στην Αφρική.
Γυναίκες είναι υποψήφιες και για το υπουργείο Υγείας, η Γερουσιαστής Michelle LuJan Grisham, Εμπορίου η Meg Whitman, αγροτικής ανάπτυξης η Heidi HeitKamp, Εργασίας η Julie Su, Εκπαίδευσης η Lily Askelsen Garsia, Περιβάλλοντος και ενέργειας η Mary Nichkols, ενώ πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη αναμένεται να τοποθετηθεί η  διπλωμάτης Wendy Sherman, η οποία έχει μετέχει στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν ως μέλος του υπουργείου Εξωτερικών στην διακυβέρνηση Obama.

Οι πρώτες προτεραιότητες της προεδρίας Biden


Να επικαιροποιήσει και να αναθεωρήσει πολλές από τις αποφάσεις και πράξεις της διοίκησης Trump ως προς τη στάση του κράτους των ΗΠΑ απέναντι στους πολίτες του αλλά και στις υπόλοιπες χώρες είναι αποφασισμένος ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Πάντως το ντέρμπι στη γερουσία με το αποτέλεσμα να είναι 48 – 48 αναγκάζει τον Biden να τοποθετήσει την προεδρία του περισσότερο στο κέντρο του πολιτικού φάσματος και όχι απόλυτα συμβατή με το προεκλογικό του πρόγραμμα.
Η πρώτη απόφαση του Biden είναι να ανακοινώσει μία ομάδα εργασίας (task force) για την αντιμετώπιση του Covid -19 και μάλιστα πριν από την επιλογή του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Επίσης η νέα κυβέρνηση υπό τον Biden θα αποκαταστήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα εργαστεί για την παγκόσμια και εγχώρια διανομή εμβολίων - αναπτύσσοντας παράλληλα ομοσπονδιακά πρότυπα για πρωτόκολλα ενώ θα πιέσει για ένα πακέτο στήριξης για νοσοκομεία και κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις.
Ως προς τις δαπάνες η νέα κυβέρνηση θα αρχίσει την προετοιμασία για ένα νέο ισχυρό πακέτο στήριξης, κάτι που βέβαια θα κριθεί και από τους συσχετισμούς στο Κογκρέσο.
Για τους φόρους ο Biden έχει δεσμευτεί να πιέσει για αύξηση των εταιρικών φόρων και υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους, αλλά δεν αναμένεται πως μία νέα φορολογική μεταρρύθμιση θα έλθει την άνοιξη του 2021.
Στο μεταναστευτικό ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναμένεται να ακυρώσεις όλα τα διατάγματα και να θέσει σε εφαρμογή νέα.
Στην Κλιματική Αλλαγή αναμένεται επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού αλλά δεν υπάρχει ακόμη ειλημμένη απόφαση υπέρ των επενδύσεων τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην πράσινη ανάπτυξη ή στην άσκηση σημαντικότερων πιέσεων για την τιμή του άνθρακα.  
Ως προς το Ιράν θεωρείται βέβαιη η επιστροφή στην διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 και η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τεχεράνη ως ένδειξη  για να δείξει καλής πρόθεσης.
Με την Ευρώπη αλλάζουν όλα, καθώς πρόκειται να σταλεί το μήνυμα επιστροφής των ΗΠΑ σε μία καλύτερη διατλαντική σχέση και αναμένεται να επισημοποιηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου.
Ως προς τη Ρωσία, στόχος του Biden είναι να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για παράταση της συμφωνίας START II, η οποία λήγει στις 5 Φεβρουαρίου 2021.
Πάντως θα υπάρξει αυστηρή αντιμετώπιση της Μόσχας, εάν αποδειχθεί η ανάμιξή της στις αμερικανικές εκλογές.
Τέλος απέναντι στην Κίνα θα διατηρήσει ορισμένους από τους δασμούς προκειμένου να επιτύχει καλύτερες τιμές για τα αμερικανικά γεωργικά προιόντα.

Ο Trump δεν αποδέχεται την ήττα

Δεν αποδέχεται το επιτελείο του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump τη νίκη του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.
Νωρίτερα σύμφωνα με τα διεθνή και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο Biden κέρδισε τους 20 εκλέκτορες στην Πενσιλβάνια, που του δίνουν τον προεδρικό θώκο.
Το επιτελείο του Trump αναφέρει, πως αυτή η εκλογική διαδικασία απέχει πολύ από το να θεωρείται λήξασα.   
Οι νόμιμες ψήφοι θα κρίνουν ποιος θα είναι πρόεδρος των ΗΠΑ και όχι τα μέσα ενημέρωσης, προσθέτει.
«Όλοι ξέρουμε γιατί ο Biden βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια», αναφέρεται σε δήλωση του επιτελείου του .
«Το απλό γεγονός είναι πως αυτές οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».
Ο Trump έθεσε ζήτημα εγκυρότητας της διαδικασίας και πρόσθεσε ότι στην Πενσιλβάνια, οι νομικοί παρατηρητές των Ρεπουμπλικάνων, δεν έχουν πρόσβαση να δουν την καταμέτρηση.
«Οι νόμιμες ψήφοι αποφασίζουν ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος και όχι τα ειδησεογραφικά μέσα», προσθέτει.
Ο Trump προαναγγέλλει δικαστική μάχη από τη Δευτέρα (9/11/2020), με στόχο να διασφαλιστούν οι εκλογικοί νόμοι.

Mitt Romney: Ο πρώτος εξέχων Ρεπουμπλικάνος που συνεχάρη τον Biden

Ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Mitt Romney, ήταν ο πρώτος εξέχων Ρεπουμπλικάνος που συνεχάρη τον Joe Biden για τη νίκη του απέναντι στον Donald Trump, ο οποίος δεν έχει σε αυτό το στάδιο παραδεχθεί την ήττα του.
Η Anne, η σύζυγος του Mitt Romney «και εγώ απευθύνουμε τα συγχαρητήριά μας στον εκλεγέντα πρόεδρο Joe Biden και στην εκλεγείσα αντιπρόεδρο Kamala Harris», ανθρώπους «καλών προθέσεων και θαυμαστού χαρακτήρα» γράφει ο γερουσιαστής της Γιούτα, που ασκεί συχνά κριτική στον Trump.
 
Μητσοτάκης: Ο Joe Biden είναι  αληθινός φίλος της Ελλάδας

Συγχαρητήρια του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.
«Ο Joe Biden είναι  αληθινός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος ότι κάτω από την προεδρία του η σχέση μεταξύ των χωρών μας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Twitter.
Image

Ποιοι Αμερικανοί πρόεδροι δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν

John Adams (1797-1801) έχασε από τον Thomas Jefferson

John Quincy Adams (1825-1829) έχασε από τον Andrew Jackson
Martin Van Buren (1837-1841) έχασε από τον William Henry Harrison
Grover Cleveland (1885-1889) ηττήθηκε από τον Benjamin Harrison
Benjamin Harrison (1889-1893) έχασε από τον Grover Cleveland
William H. Taft (1909-1913) έχασε από τον Woodrow Wilson
Herbert Hoover (1929-1933) ηττήθηκε από τον Franklin D. Roosevelt
Jimmy Carter (1977-1981) έχασε από τον Ronald Reagan
George H.W. Bush (1989-1993) ηττήθηκε από τον Bill Clinton
Donald Trump (2016-2020) "έχασε" από τον Joe Biden
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης