Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η παραίτηση Τζωρτζακάκη με… βάθος το επενδυτικό Ταμείο Φαιστός για δίκτυα 5G... με κεφάλαια 120 εκατ

tags :
Η παραίτηση Τζωρτζακάκη με… βάθος το επενδυτικό Ταμείο Φαιστός για δίκτυα 5G... με κεφάλαια 120 εκατ
Το μούδιασμα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και τα… διαπιστευτήρια που πρέπει να δώσει ο νέος Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών
Η αποχώρηση του μπορεί να έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία αλλά ο κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης μέχρι χθες 9 Νεμβρίου 2020 Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων δεν έφυγε για να… φύγει.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι θα αναλάβει κρίσιμη θέση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με πιθανότερο προορισμό το Ταμείο Φαιστός.

Άλλωστε βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για την επιλογή του ΔΣ της εταιρείας 5G Ventures της θυγατρικής του υπερταμείου, που θα αναλάβει να διαχειριστεί το «Ταμείο Φαιστός».

Με «προίκα» 90 εκ ευρώ

Το «Ταμείο Φαιστός» που θα ξεκινήσει με «προίκα» 90 εκ ευρώ από τη δημοπρασία του 5G και 30 εκ ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια θα έχει ως αντικείμενο τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή/και ανάπτυξη προϊόντων ή/και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G (ή σχετικές με αυτές) στην Ελλάδα
Το Ταμείο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2021 αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας  δημοπρασίας για την παραχώρηση του φάσματος στους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (OTE-VODAFONE-WIND) ενώ έχει ληφθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τη δημοπρασία 5G τα οποία κανονικά θα πήγαιναν στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.
Γι αυτό άλλωστε και το Ταμείο Φαιστός εντάχθηκε στην ομπρέλα του Υπερταμείου.

Επιφυλακτικότητα

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η αποχώρηση Τζωρτζακάκη από τη θέση του ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων δεν φαίνεται να αποτέλεσε ευχάριστη εξέλιξη για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στο οποίο άλλωστε ο κ. Τζωρτζακάκης έχει μακροχρόνια θητεία. Ο νέος Γενικός Γραμματέας κ. Αθανάσιος Στάβερης μπορεί να έχει βαρύ βιογραφικό αλλά η αγορά τον αντιμετωπίζει σε πρώτη φάση με σκεπτικισμό καθώς θεωρεί ότι θα πρέπει να δώσει τα διαπιστευτήριά του ότι είναι ικανός να κινηθεί και πολιτικά ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις των νέων του καθηκόντων.
Σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται ότι θα έχει την στήριξη του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη του οποίου μέχρι χθες ήταν σύμβουλος και στενός συνεργάτης.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης