Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηττημένη η Αρμενία, χάνει εδάφη από τη συμφωνία με Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό των συρράξεων στο Nagorno Karabakh

tags :
Ηττημένη η Αρμενία, χάνει εδάφη από τη συμφωνία με Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό των συρράξεων στο Nagorno Karabakh
Για οδυνηρή συμφωνία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Αρμενίας – Αναπτύσσονται ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα
(upd5) Σε συμφωνία που προβλέπει τον πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Nagorno Karabakh κατέληξαν οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, βάζοντας τέλος στις πιο αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή.
Την εξέλιξη αυτή ανακοίνωσε το Κρεμλίνο και κατόπιν την επιβεβαίωσαν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Nikol Pasinian.
«Το κείμενο υπεγράφη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pasinian και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin.
Προβλέπει πλήρη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στην περιοχή το Nagorno Karabakh» αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Image
Επιπλέον, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως για την επίτευξη της συμφωνίας συνομίλησαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η συμφωνία προβλέπει ότι το Αζερμπαϊτζάν θα διατηρήσει τα εδάφη που κέρδισε κατά τις πρόσφατες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης Shusha που αποτελεί και την δεύτερη πιο μεγάλη πληθυσμιακά πόλη του Nagorno Karabakh.
Βάσει αυτού του όρου, οι αρμενικές δυνάμεις θα πρέπει να παραδώσουν πολλά ακόμα εδάφη, από σήμερα 10/11 έως και την 1η Δεκεμβρίου, μια και αυτό που προβλέπεται είναι ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα μείνουν στις θέσεις που βρίσκονται, γεγονός που παγιώνει τις μεγάλες στρατιωτικές νίκες που πέτυχε το Αζερμπαϊτζάν.
Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει ότι το Αζερμπαϊτζάν θα αποκτήσει μια οδική σύνδεση με τον θύλακα του στα τουρκο-ιρανικά σύνορα, κάτι που εκτιμάται ότι θα δώσει μια χερσαία "γέφυρα" της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν.
Παράλληλα έγινε γνωστό, ότι ο τουρκικός στρατός θα συνδράμει τις ρωσικές δυνάμεις με τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου επιχειρήσεων για την επιτήρηση της συμφωνίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συμφωνία έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, όπου δεκάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους με αζέρικες σημαίες, σε αντίθεση με την Αρμενία όπου διαδηλωτές εισέβαλλαν στο Κοινοβούλιο και σε άλλα κυβερνητικά κτήρια, προκαλώντας καταστροφές και κάνοντας λόγο για προδοσία.
Μάλιστα πολλοί απαίτησαν και την παραίτηση του πρωθυπουργού Nikol Pashinyan.

Putin: Θα αναπτυχθεί ρωσική ειρηνευτική δύναμη - 2.000 στρατιώτες

Σε δηλώσεις του ο Putin υποστήριξε ότι ρωσική ειρηνευτική δύναμη θα αναπτυχθεί κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στον θύλακα Nagorno Karabakh για να επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.
«Ελπίζω πως η συμφωνία που υπεγράφη θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για να υπάρξει μακρόχρονη και πλήρης επίλυση της κρίσης στο Nagorno Karabakh» υποστήριξε ο Putin.
Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ χθες Δευτέρα 9/11 στις 23:00 (ώρα Ελλάδας).
Ήδη όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύμα αναπτύσσονται στην περιοχή του Nagorno Karabakh, όπου εδώ και 6 εβδομάδες μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.
Η συμφωνία θεωρείται ως ένδειξη ότι η Ρωσία, η οποία έχει συνάψει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία και διατηρεί στρατιωτική βάση, είναι αυτή που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην περιοχή παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει λόγο και ρόλο.
Όπως είπε ο Putin, η συμφωνία προβλέπει ότι οι περιοχές υπό αρμενικό έλεγχο θα μείνουν ως έχουν και θα τις συνδέει ένας διάδρομος με την Αρμενία.
Παράλληλα, είπε ότι τα δύο μέρη συμφώνησαν να ανταλλάξουν αιχμαλώτους πολέμου, αλλά και τα πτώματα των πεσόντων, ενώ οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στα εδάφη τους, με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Οι ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσίας θα μείνουν στην περιοχή για τουλάχιστον 5 χρόνια, επεκτείνοντας έτσι το ρωσικό στρατιωτικό αποτύπωμα στην περιοχή του Nagorno Karabakh.
Σύμφωνα με τον Putin, τα ρωσικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν στην πρώτη γραμμή στο Nagorno Karabakh και στο διάδρομο που συνδέει τον θύλακα με την υπόλοιπη Αρμενία.
Ήδη 10 ρωσικά αεροπλάνα μετέφεραν 2.000 στρατιώτες, 90 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλα οχήματα στην περιοχή ενώ ρωσικές δυνάμεις κινούνται από την Αρμενία στο Nagorno Karabakh.
Image
Aliyev: Ιστορική συμφωνία, παρόντα και τουρκικά στρατεύματα

Από την πλευρά του ο Aliyev αφού επιβεβαίωσε την υπογραφή της συμφωνίας, υποστήριξε ότι αυτή αποτελεί «ορόσημο για την επίλυση της σύγκρουσης».
«Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα δίνεται τέλος, που επιλύεται η μακρόχρονη σύρραξη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δίνεται τέλος στην κατοχή αζερικών εδαφών» τόνισε ο Aliyev, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική, διαβεβαιώνοντας πως θα τερματίσει την αιματοχυσία και θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.
Μάλιστα ο Aliyev είπε πως στην περιοχή θα αναπτυχθούν και τουρκικά στρατεύματα για την επιτήρηση της συμφωνίας.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν έκανε λόγο περί συνθηκολόγησης του εχθρού, αν και οι αζέρικες δυνάμεις δεν ανακτούν τον έλεγχο όλου του Nagorno Karabakh.
«Eίχα πει ότι θα τους διώχναμε από τα εδάφη μας (τους Αρμένιους) σαν τα σκυλιά, και το κάναμε» είπε ο Aliyev, αναφέροντας πως ανακτήθηκε ο έλεγχος περιοχών γύρω από το Nagorno Karabakh, στην περίμετρο ασφαλείας που είχαν δημιουργήσει οι Αρμένιοι στην αυτοανακηρυγμένη δημοκρατία τους πριν από 30 χρόνια.
Επιπλέον, το Αζερμπαϊτζάν απέσπασε επίσης εδάφη μέσα στην περιοχή των αυτονομιστών.
Image
Image
Pashinian: Οδυνηρή συμφωνία – Εισβολή διαδηλωτών στο αρμενικό Κοινοβούλιο και σε κυβερνητικά κτήρια

Για οδυνηρή συμφωνία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinian, ο οποίος επιβεβαίωσε και αυτός ότι υπέγραψε συμφωνία για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στον θύλακα Nagorno Karabakh
Σε ανακοίνωσή του στο Facebook, ο Pashinian χαρακτήρισε το κείμενο αυτό «απίστευτα οδυνηρό για εμένα» όσο «και για τον λαό μας».
Όπως είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, υπέγραψε τη συμφωνία αυτή λαμβάνοντας υπόψη και την σε βάθος ανάλυση της στρατιωτικής κατάστασης, η οποία επί της ουσία αναφέρεται στην προέλαση των αζέρικων δυνάμεων.
Η είδηση ωστόσο της συμφωνίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Πλήθος έξαλλων διαδηλωτών εισέβαλε στην έδρα του κοινοβουλίου της Αρμενίας στο Eρεβάν και σε άλλα κυβερνητικά κτήρια, καταγγέλλοντας τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Nagorno Karabakh και χαρακτηρίζοντας την προδοσία.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από τη Βουλή της Αρμενίας από τη στιγμή που μεταδόθηκε η είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας και εκατοντάδες εξ αυτών εισέβαλαν στο κτίριο, έσπασαν παράθυρα και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο εσωτερικό του κοινοβουλίου.
Μάλιστα πολλοί ζήτησαν και την παραίτηση του πρωθυπουργού Pashinian, ο οποίος έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες ότι έχει εγκαταλείψει την Αρμενία.
«Βρίσκομαι στην Αρμενία και συνεχίζω να κάνω το καθήκον μου» τόνισε ο Pashinian, το μέλλον του οποίου αμφισβητείται πλέον ανοικτά ύστερα από τη στρατιωτική ήττα στο Nagorno Karabakh.

Demonstrators wave an Armenian flag in protest against a peace deal over the Nagorno-Karabakh region, at the national parliament building in Yerevan, Armenia, Tuesday, Nov. 10, 2020. (AP Photo)
Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της περιοχής του Nagorno Karabakh, Arayik Harutyunyan υποστήριξε ότι η εκεχειρεία ήταν αναπόφευκτη ύστερα από τη συμφωνία Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας.
Όπως είπε, κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων των μαχών, οι αρμενικές δυνάμεις έχασαν εδάφη ενώ οι Αζέροι έφτασαν κοντά στο Stepankert, το κέντρο της περιοχής.

Macron: Να υπάρξει βιώσιμη πολιτική διευθέτηση, να μπει τέλος στις προκλήσεις της Τουρκίας

Να υπάρξει μια βιώσιμη πολιτική διευθέτηση που να διαφυλάσσει τα συμφέροντα της Αρμενίας ζητά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν – Ρωσίας που βάζει τέλος στις πολεμικές συρράξεις στο Nagorno Karabakh.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση του o Macron ζητά κατηγορηματικά από την Τουρκία να βάλει τέλος στις προκλήσεις της στην περιοχή αυτή.
«Πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση δουλειά για να καθορισθούν οι παράμετροι μιας βιώσιμης πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης, η οποία να μπορεί να εξασφαλίσει τη διατήρηση σε καλές συνθήκες των αρμενικών πληθυσμών στο Nagorno Karabakh και την επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Αρμενίας» αναφέρει ο Macron.

Οι πιο σκληρές συγκρούσεις των τελευταίων ετών - Πάνω από 5.000 οι νεκροί


Το Nagorno Karabakh είναι μια περιοχή του Αζερμπαϊτζάν που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αρμενικών δυνάμεων από τον πόλεμο που άρχισε το 1991 και έληξε το 1994.
Η τρέχουσα σύγκρουση, η οποία άρχισε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, σηματοδότησε τη χειρότερη κλιμάκωση της σύγκρουσης από το τέλος του πολέμου.
Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν πως κατάφεραν κατά τις συρράξεις αυτών των έξι εβδομάδων να επανακτήσουν μεγάλο μέρος των εδαφών γύρω και μέσα στην περιοχή του Nagorno Karabakh που είχαν χάσει στον πόλεμο του 1991 - 1994.
Σημειώνεται ότι μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας, υπήρξαν άλλες τρεις συμφωνίες εκεχειρίας του πυρός, οι οποίες όμως πολύ γρήγορα κατέρρευσαν.
Εκτιμάται ότι τα θύματα από τις πρόσφατες πολεμικές συρράξεις είναι περισσότερα από 5.000 και από τις δύο πλευρές.
Σημειώνεται πως το 1992 συγκροτήθηκε η Ομάδα Μινσκ με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ προκειμένου να λυθεί το ζήτημα του Nagorno Karabakh.
Το Nagorno Karabakh, όπου ζουν κυρίως χριστιανοί Αρμένιοι, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν σιίτες τουρκόφωνοι, λίγο πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος που στοίχισε τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους.
Εκεχειρία, η οποία διακόπτεται από σποραδικές συγκρούσεις, συμφωνήθηκε και εφαρμόζεται γενικά από το 1994.
Ο ΟΗΕ έχει υιοθετήσει 4 αποφάσεις για τη σύγκρουση αυτή από την αρχή της δεκαετίας του 1990.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης