Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στα όρια οι αντοχές του ΕΣΥ με φόντο το εμβόλιο της Pfizer - Μητσοτάκης: Κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες - Δραματική κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ, διαψεύδει η διοίκηση

tags :
Στα όρια οι αντοχές του ΕΣΥ με φόντο το εμβόλιο της Pfizer - Μητσοτάκης: Κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες - Δραματική κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ, διαψεύδει η διοίκηση
Ραγδαία αύξηση διασωληνωμένων και εισαγωγών στα νοσοκομείαv - Στους 837 οι νεκροί, 12 τις τελευταίες ώρες
(upd3) Παρά την αισιοδοξία που δημιουργεί το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού, κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, διάστημα εξαιρετικά κρίσιμο που θα δείξει εάν θα καταφέρει το ΕΣΥ να αντέξει και να διαχειριστεί τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα της επιδημίας.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του ρυθμού και της έντασης της επιδημίας, με την κατάσταση ειδικά στη Θεσσαλονίκη να είναι οριακή.
Ειδικά στο ΑΧΕΠΑ, οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν ότι οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, την ώρα πάντως που η διοίκηση διαψεύδει τα περί επιλογής ασθενών με κορωνοϊό.
Χθες Δευτέρα 9/11 καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων (41) από την έναρξη της επιδημίας και μόνο στις 10 πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, έχουν αναφερθεί ήδη 199 θύματα.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία υπολογίζονται σε περίπου 2.400, εκ των οποίων οι 280 είναι σε ΜΕΘ και οι 265 εξ αυτών είναι διασωληνωμένοι (σημειώνεται ότι στις 8 Οκτωβρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 91).
Όλα αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την οριακή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας.
Όλα θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Τότε θα φανεί αν το ΕΣΥ άντεξε και τότε θα φανεί αν το lockdown έχει αποδώσει ή εάν θα χρειαστεί να παραταθεί και τον Δεκέμβριο.
Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν και οι ειδικοί, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer αναμένονται - και εφόσον δεν υπάρξει κάποιο δραματικό απρόοπτο - στην Ελλάδα τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο με τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, να εκτιμάται πως θα είναι το νοσηλευτικό προσωπικό και οι ευπαθείς ομάδες.

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Κρίσιμες οι επόμενες 10 ήμερες, στόχος να αποδώσουν τα μέτρα

Τη θέση ότι οι επόμενες 10 ημέρες είναι κρίσιμες όσον αφορά την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι να αποδώσουν τα μέτρα.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των χωρών του Covid Management Group, δηλαδή των χωρών που είχαν διαχειριστεί το πρώτο κύμα του κορονοϊού με επιτυχία, ο κ.Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού στη διανομή του εμβολίου και τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται για αυτό, ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός το συντομότερο δυνατόν.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις και υπογράμμισε ότι απαιτείται συνέπεια, ώστε η προσμονή του εμβολίου να μην οδηγήσει τους πολίτες σε χαλάρωση όσον αφορά την τήρηση των μέτρων και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη χώρα μας «και για την επιδημιολογική πορεία καθώς και για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα και την πίεση στο σύστημα υγείας, που οδήγησε στην επιβολή lockdown για τρεις εβδομάδες».
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι ηγέτες που συμμετείχαν, αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους και συζήτησαν για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται, ιδιαίτερα στην Ευρώπη «με αποτέλεσμα πολλές από τις χώρες να έχουν επιβάλει είτε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, είτε lockdown που αφήνει μέρος της οικονομικής δραστηριότητας και τα σχολεία σε λειτουργία».
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, η Πρωθυπουργός της Δανίας Μette Frederiksen, η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Erna Solberg, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babis, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.

Γέμισαν οι ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ - Άρχισε η επιλογή μεταξύ των ασθενών με κορωνοϊό - Διασπορά στη Θεσσαλονίκη δείχνουν τα ευρήματα στα λύματα

Απελπιστική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που έχουν γεμίσει από ασθενείς με κορωνοϊό.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των γιατρών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, η εφημερία αρχίζει χωρίς κανένα κρεβάτι στη ΜΕΘ.
Κατά τη συνέντευξή του στο OPEN TV, ρωτήθηκε για το εάν η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο οριακό σημείο ώστε να πρέπει να γίνεται επιλογή ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν.
Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: «Είμαστε πραγματικά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση.
Δεν υπάρχουν περιθώρια.
Αναγκαστικά, πλέον, θα πρέπει γίνει με πολύ αυστηρότερα κριτήρια η επιλογή.
Ηλικιακά, βαρύτητα νοσημάτων και άλλα κριτήρια.
Δεν υπάρχει χώρος.
Υπάρχει κορεσμός».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, την Δευτέρα (9/11/2020), εντοπίζεται έντονη πίεση στις ΜΕΘ καθώς οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει πλέον τους 239, με την πλειοψηφία τους, (75,3%) να είναι άνδρες.
Το απόγευμα στις 6:00, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για την κρίσιμη κατάσταση του Συστήματος Υγείας, μαζί με την υπεύθυνη ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ και καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 311 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, με τις 203 από αυτές σε δέκα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας.

Διαψεύδει η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ

Πάντως, η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ διαψεύδει τα περί έλλειψης κλινών ΜΕΘ.
«Η  Διοίκηση του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο  Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Συμεών Μεταλλίδης, Ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, υπεύθυνος διαχείρισης των περιστατικών Covid-19 καθώς και η κα Ελένη Γκέκα, Διευθύντρια Αναισθησιολογίας υπεύθυνη της Κλινικής ΜΕΘΑ, διαψεύδουν ρητά τις δηλώσεις του  Πρόεδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, κ. Σιούλη, περί έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας λόγω κάλυψής τους, γεγονός που όπως αναφέρει οδηγεί σε επιλογές ασθενών!
Δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι ΜΕΘ δεν μπορούν να δεχθούν άλλους ασθενείς

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται οι ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δεχτούν άλλα περιστατικά κορωνοϊού.
Όπως είπε ο ίδιος, το νοσοκομείο σήμερα εφημερεύει και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.
Και αυτό γιατί οι γιατροί δεν θα μπορούν να εισάγουν σε ΜΕΘ ασθενείς που θα πρέπει να διασωληνωθούν.

Μεγάλη διασπορά στη Θεσσαλονίκη δείχνουν τα ευρήματα στα λύματα

Η Θεσσαλονίκη απέχει ακόμη σημαντικά από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, δείχνουν οι μετρήσεις του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ για τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των δειγμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα των κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν.
Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία.
Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
«Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, βοηθούμε το δημόσιο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει στη καλύτερη φροντίδα εκείνων που νοσούν και ταυτόχρονα αποδεικνύουμε πως θέλουμε να επιστρέψουμε σύντομα στις ζωές μας.
Είναι ευθύνη προσωπική καθενός μας και υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, η αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν υποδείξει οι ειδικοί», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Ερωτηθείς για την προοπτική επιπεδοποίησης της επιδημιολογικής καμπύλης σε σχέση και με τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες για τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, απάντησε: «Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων».

«Εταιρείες ελέγχουν το προσωπικό για ασυμπτωματικούς στέλνοντας στο ΑΠΘ δείγματα από λύματα»

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ομάδα του ΑΠΘ ανίχνευσε ιικό φορτίο στα λύματα εμπορικών εταιρειών με εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
«Η ομάδα του ΑΠΘ παρακολουθεί τα λύματα αυτών των εταιρειών εδώ και αρκετές εβδομάδες. Είναι σημαντικό ότι σε μια περίπτωση ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο στα λύματα εταιρείας, στην οποία δεν είχε αναφερθεί κανένα κρούσμα και μετά την ανίχνευση στα λύματα εντοπίστηκε ασυμπτωματικός εργαζόμενος», δήλωσε ο κ. Καραπάντσιος.
Η μεθοδολογία που εφαρμόζει η ομάδα του ΑΠΘ έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει με μεγάλη ακρίβεια τον αριθμό γονιδιωματικών αντιγράφων του SARS-CoV-2 ακόμη και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις στα δείγματα λύματος της πόλης.
«Αυτό επιτυγχάνεται ελέγχοντας το ίδιο δείγμα με πολλές επαναλήψεις και αξιολογώντας με αναλυτικές διαδικασίες την απόδοση σε κάθε στάδιο του εργαστηριακού ελέγχου, όπως π.χ. κατά τη συμπύκνωση του δείγματος, την απομόνωση του γενετικού υλικού του ιού αλλά και την εξασφάλιση της απομάκρυνσης των χημικών ουσιών που δυστυχώς εντοπίζονται στα λύματα και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην απόδοση του μοριακού τεστ που εφαρμόζεται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Διαγνωστικό Εργαστήριο Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Δόβας.

Γώγος: Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα έρθουν Ιανουάριο με Φεβρουάριο στην Ελλάδα

Την εκτίμηση πως οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να αναμένονται Ιανουάριο με Φεβρουάριο στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Γώγος έκανε λόγο για απρόσμενα και πολύ θετικά νέα.
«Πρόκειται για πολύ θετικά τα νέα επειδή έχουμε πολύ υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος ερωτηθείς για το πότε θα έρθουν οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα, τόνισε πως όλα θα εξαρτηθούν από την αδειοδότηση.
«Ιανουάριο – Φεβρουάριο  ελπίζουμε να έρθουν οι πρώτες δόσεις, ωστόσο ας περιμένουμε λίγο ακόμη» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτοί που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα είναι οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και μετά οι υπόλοιποι.
«Ελπίζουμε να υπάρχει επάρκεια δόσεων και προθυμία του πληθυσμού να εμβολιαστεί» υποστήριξε ο κ.Γώγος, τονίζοντας ότι μέχρι να επιτύχουμε την ανοσία, η μάσκα και τα μέτρα προφύλαξης θα υπάρχουν για μεγάλο διάστημα.

Λαζανάς: Μπορεί να παραταθεί και τον Δεκέμβριο το lockdown – Πολύ ενθαρρυντικά τα νέα από το εμβόλιο

Την εκτίμηση πως το lockdown στην Ελλάδα θα μπορούσε να παραταθεί έως και τις αρχές Δεκεμβρίου διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος, Μ. Λαζανάς, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα του εμβολίου της Pfizer.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Λαζανάς εξέφρασε την ανησυχία του για το δεύτερο lockdown.
«Έχω εντύπωση ότι δεν είμαστε πολύ τυπικοί στην τήρηση του.
Νομίζω ότι κυκλοφορούν πολύ περισσότερα αυτοκίνητα από το πρώτο κύμα.
Όλοι γίναμε ξαφνικά στην Ελλάδα ελαιοπαραγωγοί;
Κατά τη γνώμη μου μπορεί να μπούμε σε lockdown και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου» είπε ο κ.Λαζανάς, ο οποίος υποστήριξε πως θα ήταν πολύ ευχαριστημένος αν στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα μπορούσαν να εμβολιαστεί το νοσηλευτικό προσωπικό και οι ευπαθείς ομάδες και μετά οι υπόλοιποι.
«Χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να υπάρχει ανοσία της αγέλης…
Μακάρι να έχουμε τελειώσει μέσα στο 2021» τόνισε ο κ.Λαζανάς.
Σχετικά με το εμβόλιο ο κ.Λαζανάς έκανε λόγο για πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία.
«Η Pfizer αναφέρει για αποτελεσματικότητα 90%, είναι πολύ μεγάλη επιτυχία.
Το εμβόλιο γρίπης έχει 60% αποτελεσματικότητα, και πάλι μας προστατεύει.
Και στις ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να πηγαίνει καλά.
Είναι εξίσου σημαντικό ότι το εμβόλιο φαίνεται πως καλύπτει και άτομα τρίτης ηλικίας ή ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν καλή ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων» τόνισε ο λοιμωξιολόγος αναφέροντας πως «το μειονέκτημα του νέου εμβολίου είναι ότι συντηρείται σε -70 ή -80 βαθμούς Κελσίου, καθώς χρειάζεται ειδικά ψυγεία».
«Προφανώς αυτό το εμβόλιο δεν μπορεί να έρθει σε φαρμακεία.
Θα πρέπει να πάρει έγκριση από το FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ)και στη συνεχεία θα γίνει εντατική παραγωγή.
Το εμβόλιο αυτό είναι σε δύο δόσεις, και χρειάζεται επανάληψη σε τρεις εβδομάδες.
Ένα εμβόλιο σε καλύπτει για να μη νοσήσεις.
Υπάρχει περίπτωση να μην κανείς πολύ καλά αντισώματα και να νοσήσεις με πολύ πιο ήπια συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να μεταδώσεις και τον ιό» υποστήριξε ο κ.Λαζανάς, τονίζοντας ότι τα παιδιά θα είναι τα τελευταία  που χρειάζονται εμβολιασμό καθώς δεν νοσούν βάρια.
Όπως υπογράμμισε ακόμα ο κ. Λαζανάς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να έχεις κάνει τόσο το εμβόλιο για COVID όσο και το εμβόλιο για τον ιό της γρίπης.

Κρίσιμες οι επόμενες 10 με 15 ημέρες

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της επιδημίας και ουσιαστικά έχουν στραμμένο το βλέμμα στο επόμενο διάστημα των 10-15 ημερών, οπότε εκτιμούν πως θα σημειωθεί η κορύφωση του επιδημικού κύματος.
Όπως εξήγησαν κατά την χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, η κορύφωση των κρουσμάτων πιθανολογείται τις επόμενες δύο εβδομάδες, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μια εκτίμηση, η οποία γίνεται πρώιμα και πως θα εξαρτηθεί πολύ από τη συμπεριφορά των πολιτών, δηλαδή τη συμμόρφωσή τους στα μέτρα και τους υγειονομικούς κανόνες.
Διευκρίνισαν επίσης οι δύο ειδικοί πως η κορύφωση των κρουσμάτων δεν ταυτίζεται χρονικά με την κορύφωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Αντιθέτως, από τη μια κορύφωση των κρουσμάτων ως την άλλη κορύφωση των εισαγωγών θα μεσολαβήσει χρονικό διάστημα περίπου 10 με 15 ημερών.
Είναι το διάστημα μέσα στο οποίο οι νέες μολύνσεις θα οδηγήσουν σε εκδήλωση συμπτωμάτων και νόσου, με τη νόσηση να γίνεται σοβαρή και να απαιτεί νοσηλεία για περίπου το 15% των θετικών στον κορωνοϊό.
«Σήμερα γίνονται 240 έως 250 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 σε ημερήσια βάση στα νοσοκομεία.
Εκτιμούμε πως αυτός ο αριθμός θα ανεβεί όσο ανεβαίνουν τα κρούσματα, και θα αρχίσει να μειώνεται στη συνέχεια, μετά και την εφαρμογή των μέτρων» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Πάντως, τόνισε πως τις επόμενες 2-3 εβδομάδες οι ΜΕΘ θα πιεστούν πολύ λόγω της εισαγωγής ασθενών.
 
Μαγιορκίνης: Η επάνοδος στην κανονικότητα δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη - Έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκίνησε τις δηλώσεις του παρουσιάζοντας τα θετικά νέα σχετικά με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer, το οποίο όπως είπε «φαίνεται ότι έχει δώσει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% μετά από δύο δόσεις».
Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης οι δύο δόσεις του εμβολίου έγιναν με διαφορά τριών εβδομάδων σε περισσότερες από 43 χιλιάδες πολίτες σε 6 χώρες χωρίς θέματα ασφάλειας.
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της Pfizer  είπε ότι τα νέα είναι ενθαρρυντικά αλλά οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστιες καθώς η επιδημία επιδεινώνεται.
«Η επιδημία είναι  σε πολύ υψηλό σημείο στην Ευρώπη καθώς κάθε ημέρα καταλήγουν πάνω από 3.000 άτομα.
Έχει εκρηκτικές δυνατότητες και είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσουμε με μεγάλη υπομονή μέχρι τον εμβολιασμό. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε» σημείωσε συγκεκριμένα ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ, είπε:
1. Η πανδημία covid-19 επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, εξακολουθώντας να καταγράφονται περισσότερες από 600 χιλιάδες διαγνώσεις σε μια μέρα.
2. Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν παραμένει σε ανοδική πορεία και διατηρείται σε περισσότερα από 9 χιλιάδες την ημέρα, δηλαδή επεκτείνεται στα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας
3. Στην Ευρώπη η πανδημία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της, έχοντας ξεπεράσει τις 12 εκατομμύρια διαγνώσεις, με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα από 300 χιλιάδες ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν στην Ευρώπη είναι περισσότεροι από 3 χιλιάδες ανά ημέρα.
Οι περισσότερες καταγραφές των νέων διαγνώσεων εχθές έγιναν ενδεικτικά στη Γαλλία - 39 χιλιάδες διαγνώσεις, στην Ιταλία - 33 χιλιάδες διαγνώσεις, στην Πολωνία - 25 χιλιάδες διαγνώσεις και στο Ηνωμένο Βασίλειο - 21 χιλιάδες διαγνώσεις, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ακόμα αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν περάσει σε ειδικές μορφές lockdown ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Τσεχία εφαρμόζουν τέτοια μέτρα.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο καθηγητής του ΕΚΠΑ είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις μείωσης της μετάδοσης του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη ενώ η κα Παπαυεγγάλου είπε ότι η μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών έπεται της μείωσης των κρουσμάτων. «Θα την δούμε μέσα στο επόμενο δεκαπανθήμερο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χαρδαλιάς: Να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, όλες είναι κατ' εξαίρεση

Έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους απηύθυνε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την χθεσινή 9/11 ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι οι μετακινήσεις, υπό το καθεστώς του lockdown, γίνονται μόνο για συγκεκριμένους εξαιρετικούς λόγους και όλες οι μετακινήσεις είναι κατ εξαίρεση.
Κάθε παράβαση μας φέρνει πιο μακριά από την επίτευξη του στόχου μας, πρόσθεσε, που είναι η σταδιακή άρση των περιορισμών και η επιστροφή στην κανονικότητα.
Την επέκταση της άδειας των κυνηγών για έναν χρόνο προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς πριν από λίγο στην ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας αποκλείοντας το ενδεχόμενο τόσο οι κυνηγοί όσο και οι ερασιτέχνες ψαράδες να εξαιρεθούν από τις καθολικές απαγορεύσεις.
Όπως επανέλαβε «η μετακίνηση για ψάρεμα ή κυνήγι δεν επιτρέπεται» και πρόσθεσε ότι σύντομα θα υπάρξει σχετική ρύθμιση για επέκταση της κυνηγετικής άδειας για έναν ακόμα χρόνο.
Αναφορικά με τους ελέγχους που διενεργούνται από τις αρχές από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, οπότε και τέθηκε σε ισχύ το lockdown, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι έχουν διενεργηθεί 181.138 έλεγχοι, έχουν διαπιστωθεί 2.975 παραβάσεις κι έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 779.650 ευρώ και διοικητικές πράξεις για αναστολή λειτουργίας 15 ημέρων σε 29 καταστήματα.
Οι σημαντικότερες παραβάσεις αφορούν σε μη χρήση μάσκας, μη αποστολή SMS ή έλλειψη βεβαίωσης μετακίνησης.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι πρέπει «να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας και να μην ξεχνάμε ότι όλες είναι κατ’ εξαίρεση και μόνο».
Τέλος, επανέλαβε τα έγγραφα που απαιτείται να έχουν μαζί τους μάρτυτες, δικηγόροι ή κατηγορούμενοι για μετάβαση σε δικαστήριο.
Αναλυτικά:
1. Μετάβαση σε δικαστήριο ως μάρτυρας, δικηγόρος, κατηγορούμενος, αποδεικνύεται από τη σχετική κλήση ή βεβαίωση δικηγόρου.
2. Μετάβαση σε συμβολαιογράφο ή δικαστήριο για ένορκη βεβαίωση αποδεικνύεται από βεβαίωση δικηγόρου ή κλήση, εάν υπάρχει.
3. Κάθε άλλη μετακίνηση σε δικαστική Αρχή ή δικηγόρο ή συμβολαιογράφο αποδεικνύεται από κλήση της υπηρεσίας ή βεβαίωση δικηγόρου/συμβολαιογράφου που πιστοποιεί με αποστολή έγχαρτου εγγράφου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την κλήση/πρόσκληση του μάρτυρα ή πελάτη του.
4. Οι μετακινήσεις δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών συνοδεύονται από τη σχετική φόρμα που καλύπτει τις μετακινήσεις ελεύθερων επαγγελματιών με την επισήμανση ότι για λόγους εργασίας αυτές οι τρεις κατηγορίες, δηλαδή δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, μπορούν να κινούνται και εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους για λόγους εργασίας. Αυτό ισχύει και για τους μάρτυρες, εάν πρέπει να καταθέσουν εκτός της περιφερειακής ενότητας της κατοικίας τους.
Επισημαίνεται, ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, της μετάβασης πρέπει να προηγείται αποστολή SMS στο 13033 με Κωδικό 3.

Στους 837 οι νεκροί

Στους 837 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες ώρες ανακοινώθηκαν άλλοι 12 θάνατοι ασθενών.
Στα 1.490 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την χθεσινή 9/11 ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Στην Αθήνα είχαμε 390 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 412.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 239, ενώ 41 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 09 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.490, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 58.187 (ημερήσια μεταβολή +2,6%), εκ των οποίων 54,2% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 41, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 825 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 239 (75,3% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image
Από το σύνολο των 58187 κρουσμάτων, 4.456 (7,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 15.977 (27,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. Kρούσματα / 100.000 πληθυσμού (τελευταίων δέκα ημερών)
Image
 Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Στους 239 οι διασωληνωμένοι ασθενείς - 390 κρούσματα στην Αττική και 412 στην Θεσσαλονίκη - Στους 825 ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη χώρα
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.952.343 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 92623 δείγματα.

Πως θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία και δημοτικά από Δευτέρα 9/11


Ανοιχτά παραμένουν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά  και τα ειδικά σχολεία, ενώ με καθεστώς τηλεκπαίδευσης θα λειτουργούν από Δευτέρα 9/11 τα γυμνάσια και τα λύκεια.   
Εξαίρεση στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης αποτελούν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, τα οποία θα συνεχίσουν κανονικά τη δια ζώσης λειτουργία τους, ενώ υπάρχει πρόβλεψη έγκρισης μετακίνησης για τους γονείς που θα συνοδεύουν τα μικρά παιδιά τους στις δομές της πρωτοβάθμιας, μέσω αποστολής SMS στο 13033, με τον αριθμό 4
Ειδικότερα:
- Γυμνάσια και λύκεια: Θα λειτουργήσουν με  τηλεκπαίδευση.
Ήδη, οι διευθυντές των σχολείων έχουν επιφορτιστεί με την εκπόνηση των προγραμμάτων του σχολείου και έτσι, τη Δευτέρα 9/11 αναμένεται να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της τηλεκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας.
Θα υπάρχει συνεργασία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) και CISCO Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, αν και αυτή τη φορά, σύμφωνα με το υπουργείο, τα δημόσια δίκτυα και οι πλατφόρμες του ΠΣΔ είναι αναβαθμισμένες.
Ακόμη, θα είναι μηδενική η χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind και Forthnet, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο (αστική κλήση) στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης του Webex.
Μάλιστα, αναμένεται οι εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίσουν με περισσότερη ετοιμότητα τον δεύτερο κύκλο τηλεκπαίδευσης του 2020, καθώς έχουν γίνει ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει παράσχει συγκεκριμένες οδηγίες για την κατάρτιση των εξ αποστάσεως προγραμμάτων.
Σημειώνεται ότι τα σχολεία έχουν ενισχυθεί με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές (53.000 από ΕΣΠΑ, πάνω από 10.000 από διαγωνισμούς ΠΕΠ και άνω των 20.000 από δωρεές).
- Λειτουργία των ΑΕΙ
Με τηλεκπαίδευση θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους όλα τα πανεπιστήμια της επικράτειας.
Εξαίρεση αποτελούν τα εργαστήρια και οι κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων, τα οποία θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται δια ζώσης.
Η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων του χειμερινού εξαμήνου θα γίνει με κατ' οίκον παράδοση.
Μέχρι τις 22/11 οι δικαιούχοι φοιτητές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων για την επιλογή διδακτικών συγγραμμάτων, για να μπορέσουν να τα προμηθευτούν.
Κάθε φοιτητής θα πρέπει να δηλώσει μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» τον τόπο παράδοσης στον οποίο επιθυμεί να του παραδοθούν τα διδακτικά συγγράμματα που έχει επιλέξει (οποιαδήποτε περιοχή εντός της ελληνικής επικράτεια και την Κύπρο).
Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα εάν η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ θα γίνεται εξ αποστάσεως ή με φυσική παρουσία.
Η κατ' οίκον παράδοση θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη των εκδοτικών οίκων μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών (courier).
- Κλειστά τα φροντιστήρια
Σε αναστολή λειτουργίας έως τις 30/11 θα βρίσκονται τα φροντιστήρια, οι δομές μελέτης και κέντρα ξένων γλωσσών.
Ωστόσο, θα μπορούν να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης.
-Λοιπές δομές
Μέσω τηλεκπαίδευσης θα συνεχίσουν επίσης τα ΙΕΚ, το μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας, τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και τα κολέγια.
Για τα κολέγια, θα επιτρέπονται δια ζώσης μόνο τα εργαστήρια και οι κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων.

Ποια μέτρα ισχύουν μέχρι 30/11

Από τις 06:00 Σάββατο 7/11 το πρωί η Ελλάδα εισήλθε στο δεύτερο εθνικό lockdown, το οποίο έρχεται 7 μήνες μετά την προηγούμενη, γενική καραντίνα.
Σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο υπάρχουν δύο μεγάλες διαφορές.
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
-Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία ανεξαρτήτως βαθμίδας θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα οποία θα λειτουργούν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης.
Επιπλέον:
- Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
- Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery.
- Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.
- Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
- Αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.
- Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.
- Για την τηλεργασία ισχύει ο κανόνας του 50% για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Όσον αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες, θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα της Superleague 1 και της Basket League και θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί οι αγώνες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του ποδοσφαίρου (Champions League - Europa League) και του μπάσκετ (Euroleague – BCL) σύμφωνα με τα μέχρι τώρα πρωτόκολλα.
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η ατομική άθληση επιτρέπεται σε ανοιχτούς χώρους με μέγιστο αριθμό τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και του προπονητή.

Τι λειτουργεί

Των μέτρων της απαγόρευσης εξαιρούνται και θα λειτουργούν:
- Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κλπ) παραμένουν ανοιχτά
Την Κυριακή 15/11 μπορούν να λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.
- Καθαριστήρια
- Περίπτερα (24ώρο)
- Φαρμακεία
- Πρατήρια καυσίμων, με εφικτή τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον
- Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
- Ξενοδοχεία, στα οποία, ωστόσο, δίνεται δυνατότητα αναστολής
- Pet shops
- Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης, που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
- Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
- Ακόμη, επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), ενώ
- Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να βγει από το σπίτι μόνο για να παραλάβει έτοιμο φαγητό. Κλειστή, ωστόσο, παραμένει συνολικά η εστίαση.
- Λαϊκές αγορές, με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων  και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.

Περί μετακινήσεων

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου ισχύει ο περιορισμός κυκλοφορίας.
Μέχρι τις 30/11 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ' εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα) για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:
 1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
 3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή.
Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
 4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
 5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.
Όσον αφορά το βράδυ, η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για:
1) εργασία,
2) για έκτακτη ανάγκη και
3) για βόλτα κατοικιδίου.
Για τον εργαζόμενο, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο με έγγραφο από την Εργάνη, είτε με βεβαίωση κυκλοφορίας από επιχείρηση.
Ειδικότερα, η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.
Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.
Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.
Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον Διευθυντή του σχολείου.
Σημειώνεται ότι τα σχετικά έντυπα και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.
Ακόμη, οι νεοσύλλεκτοι μπορούν να συνοδεύονται και από τους δύο γονείς, με φύλλο πορείες.
Για την επιστροφή, οι γονείς θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από το κέντρο εκπαίδευσης.
Το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπεται σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.
Για την περιοχή της Σάμου δεν θα ισχύει το SMS για την κυκλοφορία των πολιτών, ενώ στην Καρδίτσα,  θα ισχύει το SMS, κανονικά, ενώ θα λειτουργούν τα καταστήματα λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου.
Για την ενημέρωση του κοινού και τις επιχειρήσεις, πρέπει να απευθύνονται στον αριθμό 1520».

Αεροπορικές μετακινήσεις - Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών

Όσοι θέλουν να εισέρχονται στη χώρα, αυτό θα γίνεται μόνο με αρνητικό τεστ PCR.
Ειδικότερα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού, όπως και όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα,  πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν.
Σημειώνεται ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος και τα παραπάνω μέτρα ξεκινούν να εφαρμόζονται από την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου.
Επίσης, υποχρεωτική παραμένει η συμπλήρωση της φόρμας PLF και η επίδε&

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης