Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο χάος οι ΗΠΑ μετά τις εκλογές (3/11) και την σκληρή αντίσταση Trump να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα

Στο χάος οι ΗΠΑ μετά τις εκλογές (3/11) και την σκληρή αντίσταση Trump να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo δεν αναγνωρίζει τον Biden ως εκλεγμένο πρόεδρο
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Trump και οι Ρεπουμπλικανοί θα κάνουν τη μετάβαση του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden όσο πιο δύσκολη γίνεται εν μέσω εθνικών κρίσεων οικονομικής και υγείας γράφει η Daily Sabah.

Η αντίσταση του Προέδρου Trump να αποδεχτεί τα αποτελέσματα των εκλογών των ΗΠΑ, υποστηριζόμενΟς από ανώτερους Ρεπουμπλικάνους στην Ουάσιγκτον, οδηγεί τη χώρα σε χάος, ενώ οι παρατηρήσεις του υπουργού Εξωτερικών που υπονοούν ότι ο Trump ενδέχεται να επανεκλεγεί ήρθε σε μια τεταμένη στιγμή για το έθνος.
Ο Pompeo, ένα από τα πιο πιστά μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Trump, δεν ανέφερε ότι ο Biden κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές.
Υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ακόμη εκδοθεί τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ που θα αναδείξουν τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo αρνήθηκε στις 10/11 να αναγνωρίσει την ήττα του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και να αποδεχθεί τον Joe Biden ως εκλεγμένο πρόεδρο.
Αντιθέτως, έκανε λόγο για μία «ομαλή μετάβαση» εξουσίας, υποσχόμενος ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά μέχρι την έναρξη της «δεύτερης» θητείας του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Θα καταμετρήσουμε όλες τις ψήφους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου, διαβεβαιώνοντας ότι οι ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν επίγνωση ότι πρόκειται για μία «νομική διαδικασία εν εξελίξει» που «απαιτεί χρόνο».

Η σκληρή στάση Trump

Επικαλούμενος ισχυρισμούς για νοθεία στις εκλογές, ο Trump απέκλεισε τον εισερχόμενο πρόεδρο Biden, από τη λήψη ενημερωτικών πληροφοριών και απέκρυψε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση με σκοπό να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασης εξουσίας.
Η αντίσταση του Trump, υποστηριζόμενη από ανώτερους Ρεπουμπλικάνους στην Ουάσινγκτον και σε ολόκληρη τη χώρα, θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει τις έρευνες και τις εκκαθαρίσεις ασφαλείας για το μελλοντικό προσωπικό και την πρόσβαση σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες για να συζητήσουν τον προγραμματισμό της μετάβασης.
Ο Trump διόρισε πιστούς του ακολούθους σε κορυφαίες θέσεις στο Πεντάγωνο, μία ημέρα μετά την απολύση του υπουργού Άμυνας Esper, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να διευκολύνει τη χρήση αμερικανικών στρατευμάτων για να αποτρέψει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πολιτείεςτων ΗΠΑ.

Ο Biden προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις

Την ίδια ώρα ο Biden υποβάθμισε την έντονη άρνηση του Trump να δεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντας την ως «ασήμαντη», ακόμη και όταν οι Δημοκρατικοί προειδοποίησαν ότι οι ενέργειες του Ρεπουμπλικανικού προέδρου ήταν επικίνδυνες.
Καθώς ορισμένοι δημοκράτες και πρώην Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για σοβαρές συνέπειες, ο Biden προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους στις 10/11 κοντά στο Γουίλμινγκτον.
Περιέγραψε τη στάση του Trump ως κάτι περισσότερο από ένα «ενοχλητικό» σημάδι στην κληρονομιά του απερχόμενου προέδρου, ενώ προβλέπει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κάπιτολ Χιλ θα αποδεχτούν τελικά την πραγματικότητα της νίκης του.
Η αντίσταση των Ρεπουμπλικανών, είπε ο Biden, «δεν αλλάζει καθόλου τη δυναμική σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε».

Η πανδημία θέτει σε απειλή τις ΗΠΑ

Τα μετρημένα σχόλια έρχονται καθώς ο Biden προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις εθνικές κρίσεις που μοιάζουν με ωρολογιακή βόμβα για την υγεία, την ασφάλεια και την οικονομική ασφάλεια εκατομμυρίων Αμερικανών ανεξάρτητα από την πολιτική συζήτηση.
Οι μολύνσεις από κορωνοϊό οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται, η οικονομία αντιμετωπίζει την προοπτική μακροπρόθεσμων ζημιών και οι πολιτικές και πολιτιστικές διαφορές του έθνους μπορεί να επιδεινωθούν.
Οι ελπίδες του Biden για τη θέσπιση σημαντικών δημοκρατικών προτεραιοτήτων όπως η επέκταση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και η παροχή περισσότερης βοήθειας για Covid19 θα βασιστεί τώρα σε μεγάλο αριθμό αγώνων της Γερουσίας των ΗΠΑ στη Γεωργία τον Ιανουάριο 2021.
Οι Δημοκρατικοί απέτυχαν να πάρουν την πλειοψηφία της Γερουσίας ενώ εξασφάλισαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με μια πιο αδύναμη πλειοψηφία αφού κέρδισαν τουλάχιστον 218 έδρες, ανέφερε το Associated Press (AP) αργά την Τρίτη 10/11.
Η αίθουσα των 435 μελών θα ελέγχεται τώρα από το Δημοκρατικό Κόμμα για άλλα δύο χρόνια, αλλά με μικρότερο περιθώριο.
Οι Δημοκρατικοί πήγαν στην Ημέρα των Εκλογών με πλεονέκτημα στο Σώμα 232-197, μαζί με μία ανεξάρτητη και πέντε ανοιχτές έδρες.
Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά από το 1995 που θα ελέγχουν τον θάλαμο για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης