Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαζική παραίτηση βουλευτών στο Χονγκ Κονγκ

Μαζική παραίτηση βουλευτών στο Χονγκ Κονγκ
Παραίτηση 15 βουλευτών στο Χονγκ Κονγκ
Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν οι 15 εναπομείναντες βουλευτές της φιλοδημοκρατικής αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση τεσσάρων συναδέλφων τους από το δημοτικό συμβούλιο.
Η κυβέρνηση του Πεκίνου πέρασε ένα ψήφισμα που επιτρέπει στις Αρχές του Χονγκ Κονγκ να απομακρύνουν πολιτικούς που θεωρούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Λίγο αργότερα, η τοπική αυτοδιοίκηση ανακοίνωσε τον αποκλεισμό τεσσάρων μελών της συνέλευσης που είχαν προηγουμένως απαγορευτεί να επανεκλεγούν, καθώς οι αρχές θεώρησαν ότι η δέσμευσή τους για πίστη στο Χονγκ Κονγκ δεν ήταν ειλικρινής.
Η απόφαση προβλέπει ότι πρέπει να αποβάλλονται από το κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ όσοι υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ και αρνούνται να αναγνωρίσουν την επικυριαρχία της Κίνας στην πόλη.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Χονγκ Κονγκ που ξεκίνησε με όλους τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να κρατούν τα χέρια, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος είπε:
«Είμαστε στο πλευρό του λαού του Χονγκ Κονγκ.
Δίνουμε μάχη για τη δημοκρατία μας.
Και σήμερα παραιτούμαστε από τις θέσεις μας, γιατί οι συνάδελφοί μας, οι εταίροι μας αποβάλλονται από μία αδίστακτη κίνηση της κεντρικής κυβέρνησης».
Το ψήφισμα αυτό εγείρει περαιτέρω την ανησυχία στη Δύση για το επίπεδο της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, που θεωρείται ως «μία χώρα, δύο συστήματα» όταν η Βρετανία τερμάτισε την αποικιακή της κυριαρχία και το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα το 1997.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Dominic Raab δήλωσε ότι η απομάκρυνση των τεσσάρων νομοθετών συνιστούσε επίθεση στις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, όπως ορίζεται στην Κοινή Διακήρυξη Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας.
«Αυτή η εκστρατεία για παρενόχληση, καταστολή και αποκλεισμό της δημοκρατικής αντιπολίτευσης αμαυρώνει τη διεθνή φήμη της Κίνας και υπονομεύει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης