Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ο Trump νίκησε στην Αλάσκα - Στους 217 οι εκλέκτορές του, στις 50 έδρες στη Γερουσία

ΗΠΑ: Ο Trump νίκησε στην Αλάσκα - Στους 217 οι εκλέκτορές του, στις 50 έδρες στη Γερουσία
Νίκη του Trump στην Αλάσκα
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Donald Trump, νίκησε στην πολιτεία της Αλάσκας και έλαβε επιπλέον τρεις εκλογικές ψήφους, καθώς αύξησε τον αριθμό των εκλεκτόρων του στους 217.
Επισημαίνεται πως ο αντίπαλός του και υποψήφιος των Δημοκρατικών, Joe Biden, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στις 7 Νοεμβρίου, μετά την ανατροπή που σημείωσε στην Πενσιλβάνια, στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν.
Ο Trump είχε κερδίσει αυτές τις πολιτείες το 2016.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν 50 έδρες στη Γερουσία - Απαιτείται 51 για πλειοψηφία

Το ρεπουμπλικανικό κόμμα του απερχόμενου προέδρου Donald Trump κέρδισε άλλη μία έδρα στη Γερουσία, στην Αλάσκα, και πλέον χρειάζεται μόνο άλλη μια για να διατηρήσει την πλειοψηφία σε αυτό το Σώμα του Κογκρέσου.
Ο απερχόμενος γερουσιαστής Dan Sullivan επανεξελέγη άνετα, όπως ήταν αναμενόμενο, με ποσοστό 58%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των τηλεοπτικών δικτύων CNN και NBC.
Η νίκη του επιβεβαιώνει τις καλές επιδόσεις των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου, που διενεργήθηκαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές.
Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πλέον 50 έδρες έναντι 48 των Δημοκρατικών.
Οι δύο έδρες που απομένουν θα κριθούν στις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια, στις 5 Ιανουαρίου.
Προκειμένου οι Δημοκρατικοί να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Γερουσία θα πρέπει να τις κερδίσουν και τις δύο.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα ισοψηφούν με τους Ρεπουμπλικάνους και την καθοριστική ψήφο θα καλείται να δώσει η Δημοκρατική εκλεγμένη αντιπρόεδρος Kamala Harris.
Χωρίς την έγκριση της Γερουσίας δεν μπορεί να περάσει κανένας νόμος στις ΗΠΑ.
Οι γερουσιαστές εγκρίνουν επίσης τους υποψήφιους που προτείνει ο πρόεδρος για διάφορα υψηλά αξιώματα: υπουργούς, πρεσβευτές, δικαστές.
Αν η Γερουσία παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden, που υπήρξε μέλος της επί 36 χρόνια, θα έχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών και θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται μαζί της κάθε φορά που θα θέλει να περάσει κάποιο νομοσχέδιο.

Η ανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων αρχίζει με την Τζόρτζια

Από την Τζόρτζια αναμένεται να ξεκινήσει η ανακαταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της πολιτείας, Brad Raffensperger, σχετικώς, «με τη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων να είναι τόσο κοντά, θα απαιτηθεί πλήρης ανακαταμέτρηση σε κάθε πολιτεία.
Αυτό θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας σχέση εμπιστοσύνης με το εκλογικό σώμα.
Θα γίνει επανέλεγχος, μια νέα αρίθμηση και μια νέα εκτίμηση - όλα ταυτόχρονα.
Θα είναι ένα βαρύ φορτίο».
Η απόφαση δεν είναι απροσδόκητη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τζορτζια είχε προειδοποιήσει τους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι η πολιτεία πιθανότατα θα πραγματοποιήσει ανακαταμέτρηση, δεδομένου του μικρού περιθωρίου μεταξύ του πρώην αντιπροέδρου Joe Biden και του προέδρου Trump.
Κατά τον τελευταίο έλεγχο, ο Joe Biden μόλις που ξεπερνούσει τον Πρόεδρο Trump στο κομητεία Peach.

Νέα αγωγή Trump στην πολιτεία του Μίσιγκαν για ανακαταμέτρηση των ψήφων

Η νομική ομάδα του Αμερικανού Προέδρου Trump κατέθεσε αγωγή για ανακαταμέτρηση των ψήφων στο Μίσιγκαν την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου ως μέρος της στρατηγικής νομικής αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters..
Κατατέθηκε αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για να αποκλείστει η έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων στο Μίτσιγκαν, μια μεσοδυτική πολιτεία την οποία κέρδισε το 2016, αλλά έχασε από τον Δημοκρατικό σε προβολές των ποσοστών απά ΜΜΕ με βάση τις έγκυρες ψήφους.
Ο Trump υπολείπεται περίπου 148.000 ψήφους, ή 2,6% έναντι του Biden με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα στο Μίσιγκαν.
Στην αγωγή στην πολιτεία του Μίσιγκαν προβάλλονται επίσης ισχυρισμοί για παράβαση των κανονισμών στην ψηφοφορία, με έμφαση στο δημοκρατικό προπύργιο της κομητείας Wayne, το οποίο περιλαμβάνει το Ντιτρόιτ.
Επισημαίνονται παρατυπίες για την καταμέτρηση των ψήφων και απουσία εκλογικών αντιπροσώπων σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ο Jake Rollow, εκπρόσωπος της πολιτείας, δήλωσε ότι το επιτελείο Trump προάγει ψευδείς ισχυρισμούς που στόχο έχουν τη διάβρωση της εμπιστοσύνης του κοινού στις εκλογές στο Μίσιγκαν.
«Δεν αλλάζει την αλήθεια: οι εκλογές του Μίσιγκαν διεξήχθησαν δίκαια, με ασφάλεια, διαφάνεια και τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τη βούληση του λαού», δήλωσε ο Rollow.
Οι δικαστές έχουν απορρίψει πολλές από τις αγωγές του Trump και νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι οι διαφορές έχουν ελάχιστες πιθανότητες να αλλάξουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Από την πλευρά τους αρκετοί Ρεπουμλικανοί υπερασπίζονται το δικαίωμα του νυν προέδρου να ελέγξει την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης