Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο; - Ποιοι οι όροι για αναβάθμιση από MSCI; - Με 60,3% το ΤΧΣ στην Πειραιώς τι σημαίνει για τους μετόχους;

Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο; - Ποιοι οι όροι για αναβάθμιση από MSCI; - Με 60,3% το ΤΧΣ στην Πειραιώς τι σημαίνει για τους μετόχους;
Οι τράπεζες επειδή θα οδηγηθούν νομοτελειακά σε αυξήσεις κεφαλαίου χρήζουν τεράστιας προσοχής, οι αυξήσεις θα υλοποιηθούν με discount 40% από τις εκάστοτε τρέχουσες τιμές
Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Ποιοι οι όροι για αναβάθμιση από την MSCI;
Το 60,3% το ΤΧΣ στην Πειραιώς τι σημαίνει για τους μετόχους;
Τα τρία αυτά ερωτήματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι επενδυτές θα ήθελαν ορισμένες απαντήσεις.
Το bankingnews για να είναι χρήσιμο εργαλείο για τους αναγνώστες του δεν θα πρέπει να ακολουθεί στρατηγικές μέσων όρων, τακτική που δυστυχώς την συνηθίζουν τα μέσα ενημέρωσης όταν δεν θέλουν να πάρουν ρίσκο, όταν δεν θέλουν να εκτεθούν, όταν είναι δυσδιάκριτα τα αποτελέσματα και οι προοπτικές.

Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Φθάσαμε αισίως στις 650 – 660 μονάδες αποτελεί το πάνω εύρος της πολύμηνης συσσώρευσης στην οποία είχε εγκλωβιστεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από τον Απρίλιο σημειώνοντας μια κίνηση και έως τις 685 μονάδες τον Ιούνιο αλλά στην πράξη αυτά είναι περίπου τα υψηλά της αγοράς των τελευταίων 7-8 μηνών.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα.
Τα μη τραπεζικά χαρτιά, οι μη τραπεζικές μετοχές έχουν υπεραγοραστεί και χρήζουν προσοχής, δημιουργούνται φούσκες.
Τα τραπεζικά χαρτιά ενώ ανήκουν στην υπερπουλημένη κατηγορία συνεχίζουν στρατηγικά να μην είναι επενδύσιμα, οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν το πρόσφατο ράλι +30% σε μια ημέρα αλλά τα ανοδικά τους περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα.
Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η χρηματιστηριακή αγορά για να διασπάσει ανοδικά τις 665 και 685 μονάδες ή και να προσεγγίσει τις 700 μονάδες θα δυσκολευτεί πολύ.
Επίσης το ρίσκο της συνέχισης της ανόδου είναι σχεδόν το ίδιο με το ρίσκο μιας διόρθωσης όπερ σημαίνει ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε μεταίχμιο.
Για το 2021 η κατάσταση κρίνεται πιο αισιόδοξη από ότι διαφαινόταν π.χ. δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο ρεαλιστικός στόχος είναι να καταγραφούν οι 750 μονάδες ενώ προσέγγιση των 800 μονάδων απαιτεί πολύ ισχυρά εφόδια.
Ενώ το σενάριο για το 2021 έχει γίνει πιο αισιόδοξο υπάρχει και ένας κίνδυνος όλο αυτό το show με το εμβόλιο να μην αποδώσει τους καρπούς που όλοι προβλέπουν και να ξεφουσκώσει η προσδοκία.
Εάν δεχθούμε ότι οι εκτιμήσεις για την Wall και τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 για το 2021 της J P Morgan και της Goldman Sachs θα επιβεβαιωθούν για 4400 με 4500 μονάδες ή άνοδος έως +25% αυτό θα οδηγήσει την ελληνική αγορά στο εύρος των  750 με 800 μονάδων.
Η σημερινή συνολική χρηματιστηριακή αξία του δείκτη S&P 500 στην Wall Street είναι 27,4 τρισεκ. δολάρια και με δείκτη στις 4.500 μονάδες θα φθάσει στα 35 τρισεκ. όπερ σημαίνει 175 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος, 1,7 φορές το ΑΕΠ των ΗΠΑ και σημαίνει επίσης πολλαπλασιαστή κερδών πάνω από 22,5 φορές που είναι ακραίο και υποδηλώνει επικίνδυνη φούσκα.
Η άποψη του bankingnews είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα κινηθεί από εδώ και στο εξής για το ορατό μέλλον μεταξύ 620-610 με 685 μονάδες, η εκτίμηση αυτή είναι σε ορίζοντα 5-8 εβδομάδων.
Επίσης οι τράπεζες επειδή θα οδηγηθούν νομοτελειακά σε αυξήσεις κεφαλαίου χρήζουν τεράστιας προσοχής, οι αυξήσεις θα υλοποιηθούν με discount 40% από τις εκάστοτε τρέχουσες τιμές.

Ποιοι οι όροι για αναβάθμιση από την MSCI;

Ως γνωστό το ελληνικό χρηματιστήριο το 2012 υποβαθμίστηκε σε αναδυόμενη αγορά emerging market από την Morgan Stanley Capital International ή MSCI.
Ως αναδυόμενη αγορά έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος αλλά τα κεφάλαια που εισρέουν στην Ελλάδα είναι λιγότερα επί της ουσίας.
Για να αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά δηλαδή development market θα πρέπει μεταξύ πολλών παραμέτρων να δούμε την συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών πάνω από τα 15 δισεκ. ευρώ εξέλιξη απίθανη για την επόμενη 2ετία.
Οπότε μια αναβάθμιση μάλλον θα αναμένεται το 2023 και σίγουρα όχι το 2021 ή 2022.

Το 60,3% το ΤΧΣ στην Πειραιώς τι σημαίνει για τους μετόχους;

Στις 12 Νοεμβρίου συνεδριάζει ο SSM για να αξιολογήσει την εισήγηση της τράπεζας να πληρώσει τους τόκους του Cocos των 2,040 δισεκ. μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές.
Η Πειραιώς έχει υποβάλλει αίτημα να πληρωθούν οι τόκοι τα 164 εκατ (επιτόκιο Cocos 8% στα 2,040 δισεκ) με μετρητά.
Το αίτημα θα απορριφθεί λόγω των αβεβαιοτήτων που γεννάει ο κορωνοιός.
Εν συνεχεία στις 26 Νοεμβρίου θα εγκριθεί από την ΕΚΤ και ουσιαστικά θα ζητηθεί από την Πειραιώς να μετατρέψει το Cocos σε μετοχές.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει αρχές Δεκεμβρίου 2020 για να ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου 2021.
Το ΤΧΣ θα αυξήσει το ποσοστό του από 26,4% σε 61,3% και ακολούθως θα αλλάξει και μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Η μετατροπή του Cocos σε μετοχές έχει θετικές και αρνητικές αναλύσεις για τους ιδιώτες μετόχους.
Στα θετικά στοιχεία για τους ιδιώτες μετόχους είναι ότι ο κίνδυνος μετατροπής οριστικά τελειώνει και μετά οι μέτοχοι θα έχουν να αναμένουν μόνο την αύξηση κεφαλαίου.
Επίσης η τιμή μετατροπής στα 6 ευρώ είναι δώρο για τους ιδιώτες μετόχους.
Εάν η μετατροπή του Cocos ήταν η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή τότε το ΤΧΣ και το ελληνικό δημόσιο θα αποκτούσαν το 96% των μετοχών της τράπεζας Πειραιώς.
Στα αρνητικά στοιχεία για τους ιδιώτες μετόχους είναι ότι το ΤΧΣ – Κράτος θα ελέγχει το 61,3%, η ανάγκη για κεφάλαια είναι υπαρκτή στην τράπεζα Πειραιώς και μια αύξηση σημαίνει discount έναντι της χρηματιστηριακής τιμής περίπου 40%.
Για τους μετόχους λοιπόν η μετατροπή του Cocos σε μετοχές είναι ουδέτερη έχει προεξοφληθεί, ωστόσο μια κίνηση λίγο υψηλότερα για την Πειραιώς δεν θα αποκλειόταν π.χ. στο 1 ευρώ - ίσως και λίγο υψηλότερα - μετά την μετατροπή.
Βραχυπρόθεσμα η συμπεριφορά της μετοχής της Πειραιώς δεν θα διαφοροποιηθεί από την γενική τάση πάντα όμως με διάθεση υποαπόδοσης σε σχέση με των άλλων τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης