Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόντρα για την πανδημία - Πακέτο στήριξης για αδύναμα νοικοκυριά και «φρένο» σε πλειστηριασμούς ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - Τσίπρας: Εγκληματικός εφησυχασμός

Κόντρα για την πανδημία -  Πακέτο στήριξης για αδύναμα νοικοκυριά και «φρένο» σε πλειστηριασμούς ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - Τσίπρας: Εγκληματικός εφησυχασμός
Σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης στον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση
(upd) Οικονομική ενίσχυση για τα αδύναμα νοικοκυριά και παράλληλα ρύθμιση για την αναστολή των πλειστηριασμών προανήγγειλε στην τριτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κρίσιμο δεκαήμερο, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, εξήγησε γιατί οδηγήθηκε στην απόφαση για την επιβολή δεύτερου lockdown, ενώ σημείωσε ότι όσες ΜΕΘ και αν υπήρχαν δεν θα ήταν αρκετές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν βαδίζει στα τυφλά, ενώ εκτίμησε ότι θα έχουμε εμβόλια από τον Ιανουάριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μησοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον προκλητικό, διχαστικό και ασυνάρτητο, ενώ έκανε λόγο για εγκληματικό εφησυχασμό της κυβέρνησης το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου. 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την καθηγήτρια Αθηνά Λινού για τη θέση της υπουργού Υγείας, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για αντικατάσταση του Βασίλη Κικίλια από ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Επίθεση στην κυβέρνηση για τον χερισμό της πανδημίας, τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση.


Μητσοτάκης: Κρίσιμο 10ήμερο, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας - Έρχονται μέτρα ενίσχυσης

Οικονομική ενίσχυση για τα αδύναμα νοικοκυριά και παράλληλα ρύθμιση για την αναστολή των πλειστηριασμών προανήγγειλε στην τριτολογία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα, είπε:
Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι η ευθύνη βαραίνει όλους πρώτα την κυβέρνηση.
«Πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας.
Πέσαμε έξω στην εκτίμηση για τη Θεσσαλονίκη.
Όχι μόνο εμείς αλλά και οι ειδικοί επιδημιολογοι.
Δεν γυρνά πίσω ο χρόνος και τώρα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό με την σύμπραξη και του ιδιωτικού τομέα για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση.
Απαντώ στον κ. Τσίπρα ότι το Διαβαλκανικό μπήκε ήδη στο σύστημα.
Σε ό,τι αφορά την επίταξη, «θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι αν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινών τον Μάρτιο Απρίλιο θα είχαμε δαπανήσει αχρείαστα χρήματα γιατί δεν μας χρειάστηκαν.
Αυτό σημαίνει επίταξη.
Παίρνω και πληρώνω.
Αυτό που κάναμε είναι να χρησιμοποιούμε κλίνες ιδιωτικού τομέα μόνο όταν είναι απαραίτητο.
Και αυτό κάνουμε όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται».
Κατόπιν, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Είναι σωστή η πρόταση του κ.Βελόπουλου για αναστολή των πλειστηριασμών και θα υπάρξει σχετική πρόταση με διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ για τα σχολεία έχουμε στόχο 90 χιλ. λαπτοπ να πάνε έως Φεβρουάριο και θα ζητήσω από το υπουργείο επιτάχυνση»
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι θα γίνουν μαζικά μεν, έξυπνα δε τεστ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου για να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε τα γυμνάσια και λύκεια, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών.
«Ο κ. Τσίπρας πρότεινε οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών. Θα υπάρξει ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα .
Το πώς θα τα δώσουμε και πόσα είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την οικονομική δυνατότητα της χώρας και θα εξειδικευτεί από το υπουργείο.
Η κυβέρνηση θα σταθεί όπως το έχει κάνει έως σήμερα κοντά στους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη».
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για δύσκολο και κρίσιμο δεκαήμερο. 
«Οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, οι πολίτες που ασθενούν, το τελευταίο που θα περίμεναν να ακούσουν είναι έναν ακόμα ανούσιο καυγά.
Από όλους μας εξαρτάται αν θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Πιστεύω τα όσα έχουν μεσολαβήσει από τον Μάρτιο είναι γνωστά, αξίζει όμως να γίνει σύντομη ανασκόπηση για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας «για να μην κυνηγάμε ανυπόστατες φήμες, δραματοποιημένες εικόνες που στοχεύουν συχνά σε πρόσκαιρες μικροκομματικές στοχεύσεις».
«Η χωρά πέτυχε ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Kαι το έκανε γιατί ειδικοί, πολιτικοί και πρωτίστως πολίτες συστρατευτήκαμε. Ουδέποτε η κυβέρνηση διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας.
Σε κάθε παρέμβασή μου ευχαριστούσα τους πολίτες», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
 «Εγώ προειδοποιούσα να μην εφησυχάσουμε.
Το τι έγινε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι γνωστό» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Να συμφωνήσουμε στους αριθμούς.
Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, ότι είναι λιγότερα τα κρεβάτια, οι προσλήψεις.
Κουβέντα, την οποία δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες».
«Αντί να παραθέσω όλα τα στοιχεία, θα αρκεστώ στο να διαβάσω αυτό το οποίο είπε η καθηγήτρια εντατικολογίας και πνευμονολογίας κα Κοτανίδου» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν την γνώριζα, την γνώρισα στα πλαίσια της τακτικής μας συνεργασίας.
Είναι εξαιρετικά καταξιωμένη επιστήμων και γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα.
Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε το μεσοδιάστημα από το πρώτο κύμα μέχρι σήμερα να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ.
Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται».

Αποτελεσματικός ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας - Κατακόρυφη αύξηση των τεστ

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, τόνισε πως «Σήμερα η χώρα μας διαθέτει αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
Και έναν ΕΟΔΥ που δεν έχει σχέση με αυτόν που παραλάβαμε.
Η χώρα αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των τεστ που διεξάγει.
Είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των τεστ που κάνουμε.
Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test.
Όλα αυτά έγιναν από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα».
«Ο στόχος όλων μας ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου δρακόντειου lockdown» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «Έπρεπε εμείς, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να ισορροπήσουμε σε δύο παράλληλες και συχνά αντίθετες ανάγκες. την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας.
Επιλέξαμε όλο αυτό το διάστημα τις τοπικές παρεμβάσεις.
Εξηγήσαμε ότι αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύουν οι ειδικοί θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα οριζόντιο 2ο lockdown.
Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».
«Είδαμε τις τελευταίες 10 ημέρες μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός για να καταλήξει στο συμπέρασμα.
«Αν συνεχίζαμε με αυτούς τους ρυθμούς το σύστημα υγείας θα δεχόταν κάθε μέρα πάνω από 1.000 ασθενείς και μπορεί πάνω από 100 να χρειαζόντουσαν ΜΕΘ».
Ωστόσο, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητες.
Δυστυχώς κάποιοι θα οδηγηθούν στις ΜΕΘ και κάποιοι θα καταλήξουν.
Δεν έχει βρεθεί ένας υπουργός υγείας στην Ευρώπη ο οποίος να μην έχει καταλήξει στην ίδια διαπίστωση.
Όσες μονάδες κι αν έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας».

Γιατί οδηγηθήκαμε στο δεύτερο lockdown

«Όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Να πάρουμε τοπικά, προσωρινά στοχευμένα μέτρα.
Δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις εστίες γρήγορης έξαρσης του ιου.
Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων».
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός για το οριζόντιο lockdown, «δεν δίστασα, επειδή τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μου οι ειδικοί δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Επειδή ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε όλη τη χώρα και όχι μόνο την έξαρση εκεί που βλέπουμε πολλά κρούσματα. Σε αντίθεση με Μάρτιο -Απρίλιο η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και τα δημοτικά είναι ανοικτά».
«Και αυτή την απόφαση την πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες.
Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές το Φθινοπώρου.
Για δύο μήνες βλέπαμε αύξηση των κρουσμάτων που ήταν λελογισμένη και ελεγχόμενη. Δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:
«Χώρες οι οποίες έμειναν τελείως κλειστές όπως το Ισραήλ είδε δεύτερη έξαρση του κορονοϊού το Σεπτέμβριο.
Η Κύπρος είχε πιο αυστηρές διαδικασίες και χτυπιέται εξίσου σκληρά.
Αν η έξαρση του 2ου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα του τουρισμού θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο».
«Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση.
Διότι εκτός από την εφαρμογή τα μέτρα χρειάζονται και προσαρμογή» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Άλλα ισχύουν σε αναταραχή, άλλα σε τρικυμία, άλλα σε τσουνάμι.
Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη.
Δοκιμάσαμε πολλά σχέδια αλλά προδόθηκαν από συμπεριφορά κάποιων» είπε και συμπλήρωσε.
«Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού.
Το λέμε για να εξηγήσουμε στην κοινωνία ότι αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλους.
Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων».
«Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και αμείλικτα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
Και δεν υπάρχει μία λύση.
Είμαι έτοιμος να συζητήσω για το πώς πολεμήσαμε και όχι αν πολεμήσαμε» συμπλήρωσε.

Για τον τουρισμό

Αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος του τουρισμού το Καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως: «Να θυμίσω ότι η αντιπολίτευση μας ζητούσε το Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας κατηγορούσατε, κε Τσίπρα, γιατί δεν το έχουμε κάνει ακόμα. Και στον τουρισμό, είπατε αυτά και μετά τα ακριβώς ανάποδα»…
Αντίθετα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα με αυστηρή μεθοδολογία και τεστ σε ένα ποσοστό των επισκεπτών.
Αν κάναμε αυτό που μας είχατε πει εσείς, δηλαδή υποχρεωτικά τεστ σε όσους έρχονταν, θα είχαμε το 10% αυτού που τελικά είχαμε. Θα ισοδυναμούσε η απόφαση με το κλείσιμο του τουρισμού και όχι το άνοιγμα του».

Για τα Χριστούγεννα

«Πρώτος σταθμός μας θα είναι οι γιορτές. Αν πετύχουμε θα τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες» ανέφερε ο πρωθυπουργός για τα Χριστούγεννα.
«Ξέρω ότι η κοινωνία είναι φοβισμένη, κουρασμένη, αγχωμένη, αγανακτισμένη. Η διαπίστωση που κάνουμε είναι ότι δεν πείθουμε τους πολίτες με την ίδια αποτελεσματικότητα, ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά τα βασικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα που θα εκπέμπεται από πολιτικές δυνάμεις να είναι ενιαίο, ομοιόμορφο και να μην αμφισβητείται».
«Θα παρακαλούσα αυτά τα μέτρα να τα στηρίξουν όλοι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν. Ενδεχομένως να χρειαστούμε μια εβδομάδα, 10 ημέρες αλλά θα δούμε πτώση μετά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες.
Όπως είναι ήδη δύσκολες για τους εργαζόμενους που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της οριζόντιας παρέμβασης».

Aυτοκριτική

«Ερχόμαστε να δούμε και να συζητήσουμε τι κάναμε και τι δεν κάναμε σωστά, με ειλικρίνεια και πραγματική διάθεση αυτοκριτικής» είπε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει με νόημα: «Δεν υπάρχει ένα βράδυ που θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα».
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα, ανέφερε: «Θα παρακαλούσα ειλικρινά, μην μπείτε σήμερα στον πειρασμό κ. Τσίπρα να επαναλάβατε τα στοιχεία που δείξατε, σχετικά με τους θανάτους. Μην το κάνετε.
Μην παίξετε αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι πάνω στις πλάτες οικογενειών που έχασαν ανθρώπους τους για να αποδείξετε τι; Δεν θέλω να μιλάω με στατιστικές νεκρών.
Μη με αναγκάσετε να μπούμε σε αυτή τη άχαρη σύγκριση.
Αν επιλέξετε να κάνετε σπέκουλα πάνω σε αυτά τα στοιχεία, είναι προσβολή στη μνήμη των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους και σε εκείνους που κάνουν προσπάθεια».
«Θα μπορούσαμε να είχαμε επιβάλει τη χρήση μασκών παντού νωρίτερα, να περιορίσουμε τη βραδινή διασκέδαση νωρίτερα, στη Θεσσαλονίκη να πάρουμε μέτρα νωρίτερα. Δεν είδα έναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν είδα έναν να εισηγείται "κλείστε την οικονομία νωρίτερα".
Γιατί το μονά ζυγά δικά μας είναι εύκολη τακτική».

«Στον τόπο μας συμβαίνει ένα παράδοξο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν ενοχοποιείται ο covid-19, αλλά η κυβέρνηση.
Μας είπατε "αν ήμουν εγώ δεν θα άφηνα την κατάσταση με τον κορονοιό να εξελιχθεί έτσι".
Πράγματι, με ένα νόμο και ένα άρθρο.
Πάλι καλά που δεν κηρύξατε το νέο υγειονομικό αντιμνημόνιο».

Τσίπρας: Προκλητικός και διχαστικός ο Μητσοτάκης - Αυτοανακηρύχθηκε Μεσσίας

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή.
«Είχε μια ευκαιρία σήμερα ο κ. Μητσοτάκης να δείξει ότι κατανοεί την πίεση που δέχεται η μέση ελληνική οικογένεια, ότι κατανοεί ότι οφείλει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.
Θα περίμενα σήμερα να μην ακούσω μια ομιλία προκλητική και διχαστική.
Ήταν ασυνάρτητος ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε ο Α. Τσίπρας.
Όπως τόνισε, σε μια έκρηξη ειλικρίνειας ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι πέσαμε έξω.
«Πόσο δύσκολο είναι να το πείτε;
Πέσαμε έξω με τον τουρισμό, με την έξαρση της επιδημίας
Τι ήρθατε να μας πείτε σήμερα;
Ότι δεν έχετε καμία ευθύνη για τον τουρισμό;
Σας έλεγα ότι δεν έχετε σχέδιο για να ανοίξει ο τουρισμός.
Δεν σας είπαμε να μην ανοίξετε, σας είχαμε πει να έχετε ένα τεστ 72 ώρες πριν.
Τότε δεν το κάνατε, σήμερα το κάνετε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας

«Εσείς δεν λέγατε κε. Μητσοτάκη ευτυχώς που είμαι εγώ και δεν είναι ο Τσίπρας;
Να αφήσετε την αυταρέσκεια.
Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας
Λέτε ότι εσείς δεν κάνατε κανένα λάθος, και ότι φταίνε οι νέοι
Μόνο εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα;
Στους εργασιακούς χώρους δεν υπάρχει θέμα; - Δεν έχετε επίγνωση κε.Μητσοτάκη του πώς ζουν οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες
Δεν εντοπίζεται το πρόβλημα στο συνωστισμό των πολιτών στις αστικές συγκοινωνίες;
Καμία ευθύνη για το άνοιγμα των σχολείων;
Νομοθετήσατε μέσα στο καλοκαίρι για την αύξηση των μαθητών στα δημοτικά.
Καμία ευθύνη και για αυτό;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εγκληματικός εφησυχασμός

Η ουσία είναι ότι υπήρξε ένας εγκληματικός εφησυχασμός από την κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, υποστήριξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Όλο αυτό το διάστημα δεν ενισχύσατε ουσιαστικά το ΕΣΥ.
 Αφήσατε τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στην τύχη τους.
Η πραγματική αύξηση των κλινών ΜΕΘ μετά την έναρξη της πανδημίας είναι 200 κλίνες.
Πόσες από τις 50 κλίνες ΜΕΘ που δώρισε η Βουλή στο Σωτηρία λειτουργούν σήμερα;
Το πρόβλημα είναι η ελλιπής στελέχωση του ΕΣΥ», τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είναι εξαφανισμένος εδώ και 8 μήνες και εμφανίστηκε προχθές, εν μέσω υγειονομικής κρίσης.
«Είναι προβληματικό να μην καταλαβαίνει ο πρωθυπουργός ποια χώρα κυβερνά.
Μας είπατε ότι όσες μονάδες εντατικής και να είχαμε, πάλι μέτρα θα παίρναμε.
 Είναι επιχείρημα αυτό;».

Γεννηματά: Ζούμε ιστορικές στιγμές – Το μόνο που δεν αλλάζει είναι οι κοκορομαχίες ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Τη θέση ότι εδώ και 9 μήνες ζούμε ιστορικές στιγμές διατύπωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κατά την παρέμβαση της στη Βουλή, τονίζοντας ότι το μόνο που δεν αλλάζει είναι οι κοκορομαχίες ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.
«Τους τελευταίες περίπου εννέα μήνες, την ζωή μας την ορίζει ο κορωνοϊός.
Μας επιβάλει να ζούμε και να δουλεύουμε διαφορετικά.
Να σκεφτόμαστε και να αγαπάμε διαφορετικά.
Δυστυχώς είναι ολοφάνερο, ότι ένα πράγμα δεν αλλάζει, η εμμονή της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αχρείαστες κοκορομαχίες και το κλίμα έντασης, πόλωσης και διχασμού» τόνισε η κα. Γεννηματά.

Μήνυμα αλληλεγγύης

«Στέλνω μήνυμα αλληλεγγύης σε όσους δίνουν μάχη για τη ζωή τους, στις ΜΕΘ, αλλά στο ΕΣΥ.
Το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν μια συνάντηση με το άγνωστο και βάλαμε όλοι πλάτη.
Μείναμε όλοι σπίτι ακούσαμε τους ειδικούς.
Δώσαμε το χρόνο στη κυβέρνηση να οργανωθεί, σε όλα τα επίπεδα, με προτεραιότητα την ενίσχυση και στήριξη του ΕΣΥ. Προτείναμε πως μπορεί να στηριχτεί το ΕΣΥ, πώς να σταθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία» είπε η κα.Γεννηματά, η οποία αναφέρθηκε σε σειρά προτάσεων που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ όλο αυτό το διάστημα.

Είχατε χρόνο και στήριξη για να μην καταλήξουμε εδώ που είμαστε σήμερα

«Κύριε πρωθυπουργέ, είχατε προτάσεις, χρόνο, απεριόριστη κοινωνική και πολιτική στήριξη και χρήματα για να κινηθείτε ώστε να μην καταλήξουμε εδώ.
Εάν οι επιστήμονες σας είπαν να πάρετε μέτρα νωρίτερα και δεν το κάνατε, κακώς.
Ευθύνη της κυβέρνησης είναι το πότε θα αποφασίσει περιορισμούς που πλήττουν τόσο την οικονομία.
Ξέρατε τι έπρεπε να κάνετε για να μην απογοητεύσετε τον ελληνικό λαό που έβαλε πλάτη και έκανε θυσίες.
Μην γελιέστε, δεν έχει καμία σχέση η ψυχολογία των Ελλήνων σήμερα με αυτή της περασμένης άνοιξης» τόνισε η κα.Γεννηματά, αναφέροντας πως «η κυβέρνηση φοβάται και να πει τη λέξη Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Κουτσούμπας: Ένα βήμα πριν την κατάρρευση το ΕΣΥ – Απαιτούνται έκτακτα μέτρα

Τη θέση ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε έκτακτες στιγμές» και ότι αυτές απαιτούν έκτακτα μέτρα διατύπωσε κατά την παρέμβαση του στη Βουλή ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος κάλεσε για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε έκτακτες, στιγμές.
Με ορατό τον κίνδυνο η εξάπλωση της πανδημίας να πάρει μεγάλες διαστάσεις και το ΕΣΥ να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση» υποστήριξε ο κ.Κουτσούμπας, ο οποίος χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση «γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στα όριά τους» και πως πλέον δεν μετράμε κρούσματα, αλλά «πλέον στεκόμαστε στους δεκάδες νεκρούς καθημερινά».
«Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτα μέτρα.
Μέτρα, που η κυβέρνησή σας θα έπρεπε να είχε πάρει από την πρώτη στιγμή.
Μπορούσατε αλλά δεν τα πήρατε από συνειδητή επιλογή.
Η κριτική μας δεν αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά τις δικές σας πολιτικές επιλογές.
Μπορούσατε να θωρακίσετε το ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, όπως σας φώναζαν οι γιατροί και οι υγειονομικοί.
Αντί για αυτό βαφτίσατε θωράκιση τα μπαλώματα και την ανακύκλωση του προσωπικού.
Μπορούσατε να πάρετε μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με βάση τις προτάσεις των σωματείων.
Δεν το κάνατε γιατί την προστασία την θεωρείτε κόστος.
Και το κόστος απειλεί την καπιταλιστική κερδοφορία.
Μπορούσατε να προχωρήσετε σε προσλήψεις εκπαιδευτικών, αντί αυτού αυξήσατε τους μαθητές στους 27 ανά τάξη.
Μπορούσατε να πάρετε μέτρα για τα ΜΜΜ.
Αλλά εσείς απαντήσατε με κυνισμό: τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είπατε κ. πρωθυπουργέ και ο κόσμος είναι στιβαγμένος σαν την σαρδέλα σε αυτά.
Αντί να πάρετε τα αναγκαία μέτρα εννιά μήνες τώρα, επιλέγετε να πορεύεστε με σημαία την ατομική ευθύνη» υπογράμμισε ο κ.Κουτσούμπας.

Βελόπουλος: Το μόνο ΕΣΥ που ενίσχυσε η κυβέρνηση είναι το...«Εσύ φταις»

Με μια παρατήρηση ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την πανδημία, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αναφέροντας ότι δεν είναι ευγενικό, την ώρα που μιλάει κάποιος πολιτικός αρχηγός, οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί να αποχωρούν.
«Έχω πάει σε τρία κοινοβούλια του εξωτερικού και είδα ότι εκεί οι αντίπαλοι πολιτικοί αρχηγοί κάθονται και ακούνε τις ομιλίες».
Αν δεν το κάνουν, είπε, προσβάλουν τους ψηφοφόρους των κομμάτων αυτών.
Ευχαριστώντας – στη συνέχεια - τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό, «γιατί αυτοί εργάζονται για το καλό όλων μας», ο κ. Βελόπουλος σημείωσε πως η σημερινή συζήτηση εξελίσσεται σε μια στείρα αντιπαράθεση γιατί δεν ακούγονται ουσιαστικές προτάσεις που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις» όπως εξήγησε.
To μόνο ΕΣΥ που ενίσχυσε η κυβέρνηση είναι το «Εσύ φταις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Βελόπουλος.
«Κύριε πρωθυπουργέ μας ζητήσατε σήμερα να σας πούμε αν θέλουμε ή όχι lockdown.
Είναι ψευτοδίλλημα» είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και συμπλήρωσε: «Δεν μπορείς να ζητάς από τα πολιτικά κόμματα, αν θέλουν lockdown όταν στην διαδρομή μέχρι το lockdown δεν μας ακούσατε ποτέ».
Κατηγόρησε επίσης των πρωθυπουργό ότι «δεν ακούει κανέναν» και σημείωσε πως όπως αποδεικνύεται στην πράξη, δεν είμαστε έτοιμοι να αντικρούσουμε το δεύτερο κύμα, εκφράζοντας τον φόβο ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας.
Χαρακτήρισε επίσης υποκριτική την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, «να κουνά το δάχτυλο» τώρα, όταν «πέντε χρόνια δεν έκανε τίποτα» ως κυβέρνηση.
Και όταν κουνάμε το δάκτυλο σε έναν πρωθυπουργό, πρέπει να έχουμε και τις δικές μας προτάσεις, συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι στην δευτερολογία του θα καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Βαρουφάκης για επέτειο του Πολυτεχνείου: Θα δείξουμε «υπεύθυνη ανυπακοή»

Πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι θα παραδώσει μαθήματα «υπεύθυνης ανυπακοής» στο λαό καθώς όπως είπε μπορεί να διαμαρτυρηθεί φορώντας μάσκες.
«Με όλες τις αποστάσεις και με ολιγομελή ομάδα θα καταθέσουμε στεφάνι αλλά απαιτούμε να ασκήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα να κάνουμε πορεία.
Θα είμαστε εκεί και σας προκαλώ να μας χτυπήσετε.
Θα είμαστε με τις μάσκες μας και τις αποστάσεις μας λίγα μέλη από την κοινοβουλευτική ομάδα και την νομαρχιακή ενώ θα καλέσουμε τα μέλη του κόμματος να μείνουν στο σπίτι τους.
Σας προκαλώ λοιπόν να πείτε στον Χρυσοχοΐδη να μας χτυπήσει.
Το ακροδεξιό σας DNA δεν μπορείτε να το αποβάλλετε.
Να μας χτυπήσετε λοιπόν όπως μας χτυπήσατε έξω από το εφετείο.
Εμείς δείχνουμε στο λαό και σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν τι σημαίνει υπεύθυνη ανυπακοή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι η πορεία για το Πολυτεχνείο θα απαγορευτεί όπως απαγορεύτηκαν και οι εορτασμοί για την 28ης Οκτωβρίου και κάλεσε τα κόμματα να σεβαστούν την απόφαση αυτή και να δείξουν υπευθυνότητα.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Την ίδια στιγμή, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε την άμεση ανάγκη «επίταξης των ιδιωτικών Μονάδων Υγείας της Θεσσαλονίκης», για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση εκεί.
«Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, ειδικά στη Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει σήμερα, πριν τελειώσει αυτή η συζήτηση» είπε και αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη του καθηγητή Δερμιτζάκη, ο οποίος -όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης- αναρωτιόταν, αν η Θεσσαλονίκη θα γίνει νέα Ιταλία με εκατόμβες νεκρών.
«Είναι απαράδεκτο ότι παρακαλάτε τον ιδιωτικό τομέα.
Επίταξη αυτή τη στιγμή» είπε με έμφαση ο γραμματέας του ΜεΡΑ25.
«Δεν είναι ώρα να διαφωνούμε για τους αριθμούς.
Έχουμε μια εκθετική εκδήλωση της πανδημίας.
Δεν είμαστε εδώ για κοκορομαχίες» επισήμανε και συμπλήρωσε πως «Τον Μάρτιο σας στηρίξαμε γιατί αντίθετα με άλλους συντηρητικούς πρωθυπουργούς στην Ευρώπη, εσείς κινηθήκατε γρήγορα.
Σας είχα πει όμως χρησιμοποιήσετε τους μήνες του πρώτου lockdown για να βελτιώσετε το σύστημα υγείας.
Και δεν το κάνατε», συμπλήρωσε.

Σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα, Βαρουφάκη, Κουτσούμπα (δευτερολογία)

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε στις επιθέσεις που δέχθηκε κυρίως από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα.
«Δεν είστε πλέον φέρελπις πρωθυπουργός, αλλά πρώην αποτυχημένος πρωθυπουργός.
Δεν έχετε δικαίωμα να αμφισβητείτε τα επίσημα δεδομένα του ECDC για τα κρούσματα του κορωνοϊού και τη διενέργεια τεστ», τόνισε απευθυνόμενος στον λέξη Τσίπρα.
«Μέσα στην κρίση έγινε μία σημαντική πρόοδος.
Δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε, αλλά γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό.
Υπήρχε πάντα έλλειμμα ΜΕΘ στην Ελλάδα
Δεν υπάρχει μία ευρωπαϊκή χώρα που να μην έχει αναστείλει έκτακτα χειρουργεία
Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που δεν διασωληνώνονται, σε συνεννόηση με τις οικογένειες.
Συνέβαινε και πριν την πανδημία», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:
Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να προσθέσουμε λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε έναν ΟΑΣΘ διαλυμένο».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα ΜΜΜ δεν παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού, σύμφωνα με μελέτες.
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε ότι «είναι ενδιαφέρον ότι στην πρώτη σελίδα ξεκινάτε για το πόσο αυτάρεσκος ήμουν στην ομιλία μου. Τα γράψατε πριν με ακούσετε.
Δεν εκφώνησα την ομιλία που θα πω, και εσείς είχατε μοιράσατε την ομιλία σας στους δημοσιογράφους. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά κ.Τσίπρα;».
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση για τις κλίνες ΜΕΘ ,δωρεά της Βουλής στο νοσοκομείο "Σωτηρία" και στάθηκε στην ανάρτηση του κ.Πολάκη σε βάρος του κ. Τασούλα για το θέμα, ενώ επιτέθηκε στον κ.Τσιπρα κατηγορώντας τον για "Πολακισμό" όπως είπε.
"Δεν μπορω να αφήσω ασχολίαστο το ότι υπήρξε αντιπαράθεση για το πόσες ΜΕΘ λειτουργούν στο "Σωτηρία".
Είπατε κ.Τσίπρα ότι λειτουργούν 9 ενώ εμείς ξέρουμε από την ενημέρωση που είχαμε από τον διοικητή του νοσοκομείου, ότι λειτουργούν όλες.
Αυτό μετέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.
Μετά ο κ. Πολάκης με ένα χυδαίο υβρεολόγιο επιτέθηκε κατά του ΠτΒ ότι είναι ψεύτης.
Ή η πληροφόρηση που έχουμε δεν είναι ακριβής οπότε θα απομακρυνθεί ο διοικητής ή ο Πολακης λέει ψέματα και πρέπει να τον απομακρύνετε για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται".
Ο κ. Μητσοτάκης είπε αναφερόμενος στον τρόπο έκφρασης του κ.Πολάκη ότι "το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Πολάκης.
Το πρόβλημα είναι ο "Πολακισμός" ο οποίος είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό "ένα μείγμα ειρωνείας αλαζονείας, ψευτομαγκιάς ψεμάτων και ανορθολογισμού".
Και απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα είπε: "Αυτό σημαίνει "Πολακισμός" μόνο που ούτε εσείς μπορείτε να αποστείτε, γιατί κι εσείς έχετε τέτοια χαρακτηριστικά. Ο Πολακης ήταν απών αλλά το πνεύμα του ήταν εδώ".
Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του απάντησε στην επίθεση που του εξαπέλυσε ο γραμματέας του Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης.
«Δεν είδα την ίδια ευαισθησία όταν κλείσατε τις ελληνικές τράπεζες.
Σας βαραίνουν πολλές ευθύνες», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά τους εορτασμούς για το Πολυτεχνείο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σαχλαμάρες τις αναφορές Βαρουφάκη περί ακροδεξιάς, ενώ απευθυνόμενος στον ίδιο και τον γενικό γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ξεκαθάρισε ότι δεν εξαιρούνται από την εφαρμογή των νόμων.

Δευτερολογία Τσίπρα: Κ. Μητσοτάκη δεν συναισθάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών

 
«Δεν συναισθάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του, απαντώντας στον πρωθυπουργό και του άσκησε κριτική για την άρνησή του να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.
Επιχειρηματολογώντας ότι δεν «συναισθάνεται την πραγματικότητα» ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Τι έχετε να απαντήσετε στους συγγενείς εκείνων που έχασαν την ζωή τους από τον κορωνοϊό; Ήλθατε σε αυτή την αίθουσα για να μας πείτε ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι... Δεν μας είπατε τι θα κάνετε για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Για άλλη μία φορά επιτεθήκατε στην Αριστερά».
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν εποικοδομητικές προτάσεις. Εσείς αυτάρεσκα υπερηφανεύεστε ότι τα έχετε κάνει όλα καλά και αντιπολιτεύεστε την αντιπολίτευση.
Μία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών θα ήταν χρήσιμη για να καταλάβετε κι εσείς ότι πρέπει να σωθεί ότι μπορεί να σωθεί. Εσείς όμως το αρνείστε».
Απάντησε στην μομφή του κ. Μητσοτάκη ότι μοιράζει την ομιλία του στους δημοσιογράφους που περιλαμβάνει και χαρακτηρισμούς προς τον πρωθυπουργό πριν ακούσει την δική ομιλία λέγοντας: «Στέλνω σχέδιο ομιλίας στους δημοσιογράφους, εσείς στέλνετε φιρμάνι στους δημοσιογράφους τι θα παίξουν, όπως την περασμένη εβδομάδα που στείλατε φιρμάνι παίξτε ότι "ο Τσίπρας χτυπάει τον Τσιόδρα".
Αυτή είναι η αντίληψή σας για την δημοκρατία και την ενημέρωση των πολιτών», συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης