Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρμενία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Pashinian για τη συμφωνία στο Nagorno Karabakh

Αρμενία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Pashinian για τη συμφωνία στο Nagorno Karabakh
Η διαδήλωση που διοργάνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Ερεβάν φέρεται να προσέλκυσε 10.000 άτομα
Χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στην πρωτεύουσα της Αρμενίας την Τετάρτη 11/11, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού μετά την υπογραφή συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο Nagorno Karabakh, ζητώντας εδαφικές παραχωρήσεις υπέρ του Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με την Daily Sabah.
Η διαδήλωση που διοργάνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Ερεβάν φέρεται να προσέλκυσε 10.000 άτομα.
Κάποιοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία και πολλοί συνελήφθησαν και απελευθερώθηκαν αργότερα την ίδια μέρα.
Οι διαδηλωτές φώναξαν «Nikol, φύγε» και «Nikol, ο προδότης», αναφερόμενος στον Αρμένιο πρωθυπουργό Nikol Pashinian .
Η αναταραχή πυροδοτήθηκε από την ανακωχή μεσολάβησης της Μόσχας Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε νωρίς την Τρίτη 10/11 μετά από περισσότερες από έξι εβδομάδες θανατηφόρων συγκρούσεων στο Nagorno Karabakh, μια περιοχή που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά έχει καταληφθεί από τις εθνικές αρμενικές δυνάμεις..
Τα δύο πρώην σοβιετικά έθνη έχουν κλειδωθεί σε μια σύγκρουση για το έδαφος εδώ και δεκαετίες.

Η εκεχειρία 

Έντονες μάχες ξέσπασαν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 και έχουν αφήσει εκατοντάδες, πιθανώς χιλιάδες, νεκρούς στη μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης.
Αρκετές εκεχειρίες που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες έξι εβδομάδες δεν κατάφεραν να σταματήσουν τη βία, αλλά η τρέχουσα συμφωνία φάνηκε να ισχύει, και καμία πλευρά δεν ανέφερε περισσότερες μάχες από την έναρξη ισχύος της.
Το σύμφωνο, το οποίο γιορτάζεται στο Αζερμπαϊτζάν και έχει εξοργίσει τους Αρμένιους, καλεί την Αρμενία να ανατρέψει τον έλεγχο ορισμένων περιοχών που κατέχει εκτός των συνόρων του Nagorno Karabakh.
Περιλαμβάνει την περιοχή Lachin, από την οποία περνά ο κύριος δρόμος που οδηγεί από το Nagorno Karabakh προς την Αρμενία.
Η συμφωνία απαιτεί ο δρόμος, ο λεγόμενος διάδρομος Lachin, να παραμείνει ανοιχτός και να προστατεύεται από τους Ρώσους.
Η συμφωνία ζητά επίσης να δημιουργηθούν συγκοινωνιακές συνδέσεις μέσω της Αρμενίας.
Συνολικά 1.960 Ρώσοι, μερικοί από τους οποίους έχουν ήδη φτάσει στο Nagorno Karabakh, πρόκειται να αναπτυχθούν στην περιοχή με πενταετή εντολή για την εξασφάλιση της εκεχειρίας.

Cavusoglu (Τούρκος ΥΠΕΞ): Η Αρμενία θα πληρώσει το τίμημα αν δεν τηρήσει τους όρους ειρήνης στο Nagorno Karabakh

Ευθείες απειλές κατά της Αρμενίας εξαπέλυσε ο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu, προειδοποιώντας την πως θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες εάν δεν τηρήσει τους όρους κατάπαυσης του πυρός στο Nagorno Karabakh σύμφωνα με την Daily Sabah.
Επισημαίνοντας ότι ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Pashinian υπέγραψε τη συμφωνία, ο Çavuşoğlu είπε σε δημοσιογράφους στο Μπακού ότι είναι δεσμευτικό έγγραφο και ότι η Αρμενία θα πληρώσει το τίμημα εάν παραβιάσει τη συμφωνία.
"Το Αζερμπαϊτζάν τάσσεται υπέρ μιας ειρηνικής λύσης, αλλά εάν η Αρμενία επιμένει να παραβιάζει τη συμφωνία, τότε θα πρέπει να υπο0στεί τις συνέπειες", είπε, σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι το Μπακού υπέγραψε τη συμφωνία παρά τις στρατιωτικές του νίκες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι το Αζερμπαϊτζάν τάσσεται υπέρ της ειρήνης και ότι θέλει μόνο να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη της.
Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για να καθορίσουν τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας στο Nagorno Karabakh δήλωσε ο Çavuşoğlu.
Ο Çavuşoğlu είπε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα θα συζητήσουν σύντομα λεπτομέρειες για το κέντρο παρατήρησης που θα δημιουργηθεί για την παρακολούθηση των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός στο Nagorno Karabakh.
Σημείωσε ότι τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και τα επανδρωμένα αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν αποστολές επιτήρησης στην περιοχή για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν παραβιάσεις.
"Θα σταθούμε δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν και θα τους υποστηρίξουμε", δήλωσε ο Çavuşoğlu.

Επίθεση κατά της ομάδας Μινσκ και Γαλλίας

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία ελπίζει ότι η Αρμενία έχει πάρει το μάθημά της ώστε να μην επιτεθεί στο έδαφος άλλων χωρών.
"Το τρίο του Μινσκ πρέπει επίσης να μάθει ένα μάθημα σε αυτήν τη διαδικασία", πρόσθεσε.
Επικρίνοντας τη Γαλλία για να πάρει μέρος κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο Çavuşoğlu είπε ότι το Παρίσι έχει δείξει γιατί οι συμπρόεδροι δεν μπόρεσαν να λύσουν τη σύγκρουση εδώ και τρεις δεκαετίες.
"Η Γαλλία δεν έχει επιδείξει μια αντικειμενική, ισορροπημένη στάση.
Παρά τη θετική στάση του Αζερμπαϊτζάν, η Γαλλία συνέχισε πάντα να υποστηρίζει την Αρμενία και συνεχίζει να διατηρεί την αρνητική της στάση μετά την κατάπαυση του πυρός", είπε.

Εντάσεις τριών δεκαετιών

Οι σχέσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν είναι τεταμένες από το 1991 όταν ο Αρμενικός στρατός κατέλαβε το Nagorno Karabakh, μια περιοχή που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 και ο Αρμενικός Στρατός συνέχισε τις επιθέσεις του εναντίον αμάχων και δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, παραβιάζοντας ακόμη και τις ανθρωπιστικές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, για 44 ημέρες.
Το Μπακού απελευθέρωσε αρκετές πόλεις και σχεδόν 300 από τους οικισμούς και τα χωριά του από την αρμενική κατοχή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Στις 10 Νοεμβρίου, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία μεσολάβησης της Ρωσίας για τον τερματισμό των μαχών και την προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη λύση για τη σύγκρουση.
Η Τουρκία χαιρέτισε την ανακωχή, η οποία είναι αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιτυχιών του Μπακού και της έδωσε το προβάδισμα επί του Ερεβάν για την επίλυση της διαφοράς των τριών δεκαετιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης