Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump έδωσε ώθηση στην οικονομία, αλλά οι πλούσιοι ψήφισαν Biden - Η ευημερία δεν καθόρισε την εκλογική συμπεριφορά

Ο Trump έδωσε ώθηση στην οικονομία, αλλά οι πλούσιοι ψήφισαν Biden  -  Η ευημερία δεν καθόρισε την εκλογική συμπεριφορά
Τι καταγράφει οικονομική ανάλυση του εκλογικού χάρτη στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου από το Brookings Institution
Δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται σε αυτές τις αμερικανικές εκλογές η χιλιοειπωμένη φράση «it’s the economy stupid», σύμφωνα με ανάλυση του Brookings Institution.
Μελετώντας τα δημογραφικά και τα οικονομικά στοιχεία των εκλογικών αποτελεσμάτων της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ εμφανίζεται το εξής παράδοξο:
Την ώρα που οι επιδόσεις στην οικονομία ήταν από τα βασικά επιχειρήματα του Ρεπουμπλικανού προέδρου Trump κατά την προεκλογική του εκστρατεία, οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ευημερούντων πολιτών ψήφισαν τον Δημοκρατικό Joe Biden.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden κέρδισε σε κομητείες οποίες αντιστοιχεί το 70% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, καθώς και σε περιοχές που είχαν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από ό,τι η αποκαλούμενη «χώρα του Trump», σύμφωνα με ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 3ης Νοεμβρίου που δημοσίευσε το Brookings Institution την Τρίτη.
Η μελέτη έδειξε ότι το σταθμισμένο Aκαθάριστο Eγχώριο προϊόν των περιοχών που ψήφισαν τoν Biden ήταν υψηλότερο ακόμη και από το 64% της υποψηφιότητας της Hilary Clinton το 2016, αφού ανέτρεψε τα εκλογικά αποτελέσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η κομητεία Maricopa στην Αριζόνα και η κομητεία Tarrant στο Τέξας που είχαν ψηφίσει Trump πριν από τέσσερα χρόνια.
Τα ποσοστά του Trump μειώθηκαν αντίστοιχα.
Image

Δημογραφικά δεδομένα

Από μία άποψη, το αποτέλεσμα δεν προκαλεί έκπληξη: το ΑΕΠ είναι ανάλογο με τον όγκο του πληθυσμού και, όπως ακριβώς και η βάση των Ρεπουμπλικανών συγκεντρώνεται σε χιλιάδες αραιοκατοικημένες κομητείες στο μεσαίο τμήμα της χώρας, η βάση των Δημοκρατικών είναι συγκεντρωμένη στις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις και ιδιαίτερα στην ανατολική και τη δυτική ακτή και σε μητροπόλεις όπως το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη και η Ατλάντα, που αποτέλεσαν το «κλειδί» για την νίκη του Biden στην πολιτεία της Τζόρτζια.
Αυτές οι πόλεις είναι όπου δραστηριοποιούνται οι πιο παραγωγικοί εργαζόμενοι και εταιρείες της χώρας, ακόμα και εάν ο Trump, παρά την εστίασή του στην οικονομία, τις έχει χαρακτηρίσει εξίσου προβληματικές και όχι θεμέλια της ευημερίας των ΗΠΑ.
Image


Πολιτική διαίρεση

Ο Mark Muro, ανώτερος στέλεχος του Προγράμματος Μητροπολιτικής Πολιτικής του Brookings, δήλωσε ότι ακόμη και όταν τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τις δημογραφικές τάσεις οι οποίες εξελίσσονται εδώ και δεκαετίες, ο πολιτικός διχασμός που αναδεικνύεται δεν φαίνεται να αμβλύνεται - ακόμη και υπό την πίεση ζητημάτων όπως παροχή οικονομικής βοήθειας στις πόλεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της πανδημίας.
Η εκλογική βάση του ρεπουμπλικανικού κόμματος ως προς τις οικονομικές της δραστηριότητες «βρίσκεται στις μικρές πόλεις και τις προβληματικές αγροτικές περιοχές, παραμένει απογοητευμένη και δεν βλέπει κανένα λόγο να λάβει υπόψη της τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των μητροπολιτικών κέντρων», επισήμανε ο Muro. «Αυτό δεν βοηθά ούτε τη συναίνεση επί των οικονομικών ζητημάτων ούτε την αναπτυξιακή διαδικασία».
Φυσικά, ακόμη και σε δημοκρατικά «οχυρά», ο Trump πήρε ψήφους.
Ενώ το Βερμόντ παραμένει βαθύ «μπλε» από την άποψη των εκλογικών ποσοστών και του Ουαϊόμινγκ βαθύ «κόκκινο», μεγάλο μέρος της χώρας οδηγείται περισσότερο προς τη μέση, και οι εκλογές του 2020 έδειξαν ότι η ομάδα των πολιτειών όπου έχουμε οριακά εκλογικά αποτελέσματα διευρύνεται από τα παραδοσιακά πεδία μάχης όπως η Φλόριντα και οι μεσοδυτικές πολιτείες ώστε να συμπεριληφθούν πολιτείες όπως η Τζόρτζια και η Αριζόνα.

Δεν επιβραβεύθηκε

Ωστόσο, στην περίπτωση του Trump τα αποτελέσματα ενδέχεται να ακολουθούν άλλη λογική.
Η ανάλυσή τους έδειξε ότι αντιμετώπισε μικρή απώλεια ψηφοφόρων σε κομητείες που τον υποστήριξαν το 2016 και επλήγησαν σημαντικά από την κρίση της πανδημίας.
Πράγματι, συχνά σε αυτές τις περιοχές τα ποσοστά των ψήφων του αυξήθηκαν.
Δεν φάνηκε να επιβραβεύεται από την οικονομική ανάπτυξη πριν ενσκήψει η κρίση της πανδημίας
Σύμφωνα με το Brookings Institution, οι κομητείες που ψήφισαν τον Biden απολάμβαναν επίσης αύξηση των μισθών και θέσεων εργασίας και καθώς και της επιχειρηματικής δραστηριότητας από το 2016 περισσότερο από τις κομητείες που ψήφισαν τον Trump.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης