Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ έχει προεξοφληθεί η μετατροπή των Cocos 2,040 δισ. σε μετοχές της Πειραιώς, τι θα συνέβαινε εάν πλήρωνε με μετρητά; - Θα ήταν μεγάλο λάθος

Ενώ έχει προεξοφληθεί η μετατροπή των Cocos 2,040 δισ. σε μετοχές της Πειραιώς, τι θα συνέβαινε εάν πλήρωνε με μετρητά; - Θα ήταν μεγάλο λάθος
Γιατί θα ήταν μεγαλο λάθος η Πειραιώς να πληρώσει τους τόκους των Cocos τα 165 εκατ σε μετρητά;
Η επενδυτική κοινότητα, το τραπεζικό σύστημα, η ίδια η τράπεζα έμμεσα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 26,4% έχουν προεξοφλήσει ότι το Cocos των 2,040 δισεκ. ευρώ θα μετατραπεί σε μετοχές.
Ο SSM απέρριψε το αίτημα να πληρωθούν οι τόκοι του Cocos τα 165 εκατ ευρώ σε μετρητά και η απόφαση αυτή ήταν σωστή και πλήρως προεξοφλημένη. 

Το αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς να πληρώσει τους τόκους του Cocos τα 165 εκατ που προέρχονται από το 8% ετήσιο επιτόκιο, με μετρητά υποβλήθηκε και ο SSM το εξέτασε στις 12 Νοεμβρίου 2020 και το απέρριψε και πλέον εισηγείται στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ – SSM το οποίο θα συνεδριάσει στις 25 ή 26 Νοεμβρίου 2020 να μην πληρωθούν οι τόκοι του Cocos.
Η ημερομηνία καταβολής των τόκων είχε οριστεί η 2 Δεκεμβρίου 2020.
Να αποσαφηνιστεί ότι έχει πλήρως προεξοφληθεί η μετατροπή του Cocos σε μετοχές στα 6 ευρώ εξέλιξη που θα συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 26,4% σε 61,3%.
Το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων όπως Paulson π.χ. από 6,64% θα μειωθεί στο 3,5% και του επιχειρηματία ελληνικής καταγωγής Mistakidis από 5,14% σε 2,5% περίπου.
Όλα αυτά έχουν προεξοφληθεί, έχουν αποτιμηθεί και όλα αυτά στηρίζονται στην απλή αλλά ξεκάθαρη παραδοχή ότι λόγω της συγκυρίας με τον κορωνοιό, της ύφεσης και της οδηγίας του SSM της εποπτικής αρχής των τραπεζών για μη διανομή μερισμάτων και κεφαλαίων, οι τράπεζες δεν πρέπει να δαπανούν τα κεφάλαια τους.
Ξεκινάμε την παραδοχή ότι το Cocos θα μετατραπεί σε μετοχές, αυτό δηλαδή που έχει προεξοφλήσει η τραπεζική αγορά.

Τι θα συνέβαινε εάν πλήρωνε τους τόκους με μετρητά η Πειραιώς;

Θα αναλύσουμε τι θα συνέβαινε εάν η Πειραιώς έπαιρνε το πράσινο φως να πληρώσει τους τόκους σε μετρητά δηλαδή να αφαιρέσει τα 165 εκατ από τα κεφάλαια μειώνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από 16,1% σε 15,7%.
Πρωτίστως η Πειραιώς έχει τα 165 εκατ ευρώ;
Ναι η απάντηση είναι ξεκάθαρη, προφανώς και τα έχει.
Το ερώτημα είναι τι θα συνέβαινε εάν πλήρωνε τους τόκους σε μετρητά.

1)Θα ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για την τράπεζα όχι μόνο με όρους κεφαλαιακούς, καθώς τα κεφάλαια θα μειώνονταν.
Θα ήταν απόφαση που θα αύξανε το ρίσκο στην Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς διαθέτει 7 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 2,040 δισεκ. Cocos μετατρέψιμο ομόλογο.
Με όρους πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 13,7% που θα υποχωρούσε στο 13,3%.
Πλην Βασιλείας ΙΙΙ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 16,1%
Ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας SREP μπορεί να έχει μειωθεί στο 11,25% αλλά στην πράξη για την Πειραιώς στην φάση της κανονικότητας στην οικονομία ισχύει το 14,25%

2)Η Πειραιώς για τις τιτλοποιήσεις που σχεδιάζει 7 δισεκ. θα δαπανήσει 1,3 δισεκ. κεφάλαια που σημαίνει σημαντική περαιτέρω μείωση κεφαλαίων όταν τα NPEs συνολικά είναι 23 δισεκ. χωρίς τα νέα NPEs που θα δημιουργηθούν.
Συν τοις άλλοις το coverage ratio δηλαδή ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις βρίσκεται στο 45% όταν άλλες τράπεζες βρίσκονται στο 60%.
Θα απαιτηθούν περισσότερες προβλέψεις κατά την φάση της εξυγίανσης, οπότε πρέπει να υπάρχουν κεφάλαια.

3)Το Cocos το αργότερο τέλη Δεκεμβρίου 2022 πρέπει υποχρεωτικά να αποπληρωθεί, ειδάλλως θα μετατραπεί τότε σε μετοχές.
Ας υποθέσουμε ότι η Πειραιώς πληρώνει τους τόκους των 165 εκατ του 2020, του 2021 και 2022.
Αυτό σημαίνει ότι θα έχει πληρώσει σε τόκους 495 εκατ σχεδόν 500 εκατ ενώ θα πρέπει να αποπληρώσει και τα 2,040 δισεκ. του ομολόγου δηλαδή 2,535 δισεκ. ευρώ.
Δεν θα είχε κανένα νόημα για την τράπεζα ειδικά όταν πρέπει να πληρώσει 2,040 δισεκ. για το Cocos.

4)Εάν πλήρωνε τους τόκους σε μετρητά θα επιβράδυνε τον ευρύτερο σχεδιασμό για την τράπεζα Πειραιώς, τις μελλοντικές εξελίξεις και βεβαίως τις μελλοντικές κινήσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση.

5)Η μετατροπή του Cocos έχει το πλεονέκτημα ότι ένα μελλοντικό και υπαρκτό πρόβλημα θα πάψει να αποτελεί πρόβλημα για τους μετόχους, θα υποστούν dilution κατά την μετατροπή αλλά δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν άλλους μελλοντικούς κινδύνους, πλην της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Η πληρωμή των τόκων σε μετρητά θα ήταν αρνητική είδηση

6)Χρηματιστηριακά η πληρωμή των τόκων σε μετρητά είναι πιο αρνητικό νέο, ποιο κακή είδηση από το να μετατραπεί το Cocos σε μετοχές.
Σημειώνεται δε… ότι η μετατροπή του Cocos σε μετοχές στα 6 ευρώ δεν είναι προς όφελος του βασικού μετόχου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με 6 ευρώ τα 2,040 δισεκ. αυξάνουν το ποσοστό του δημοσίου – ΤΧΣ από 26,4% σε 61,3% δηλαδή αύξηση 34,9%.
Εάν η τιμή μετατροπής ήταν η τρέχουσα το 26,4% θα εκτινασσόταν το ποσοστό του ΤΧΣ στο 94%.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα ήταν λάθος η καταβολή των τόκων του Cocos σε μετρητά, θα ήταν μια αρνητική είδηση για την μετοχή και τις προοπτικές της τράπεζας.
Άλλοτε θα ήταν καλό νέο, την τρέχουσα περίοδο θα είναι αρνητικό νέο.

Το συμπέρασμα είναι ότι ορθώς ο SSM δεν επέτρεψε την πληρωμή των τόκων σε μετρητά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης