Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λιβύη: Ο δρόμος προς την ειρήνη επισκιάζεται από εντάσεις

Λιβύη: Ο δρόμος προς την ειρήνη επισκιάζεται από εντάσεις
Η Λιβύη έχει πληγεί από χάος και βία από την εκδίωξη του 2011 και τη δολοφονία του μακροχρόνιου ηγέτη Moammar Gaddafi
Εμπόδια στον δρόμο για την επίτευξη εκεχειρίας συναντά η Λιβύη.
Οι αντίπαλες πλευρές της Λιβύης σε συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στην Τυνησία ξεκίνησαν την Πέμπτη 12/11 για να διαπραγματευτούν τις εξουσίες μιας προτεινόμενης μεταβατικής κυβέρνησης εν μέσω ελπίδων για τερματισμό μιας βάναυσης δεκαετίας συγρκούσεων.
Ωστόσο, ο νόμιμος κυβερνητικός στρατός είπε την ίδια ημέρα ότι δεν θα δεχτεί περαιτέρω συνομιλίες υπό την παρουσία ξένων μισθοφόρων και των αντιαεροπορικών συστημάτων τους στη βόρεια επαρχία Sirte.

Η ανάμειξη των Ρώσων

Η κυβέρνηση ενότητας με έδρα την Τρίπολη προειδοποίησε ότι η κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα (Οκτ. 2020) θα μπορούσε να βρίσκεται σε κίνδυνο, λέγοντας ότι οι αντίπαλοί τους στη Μόσχα είχαν ξεκινήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Κατηγόρησε επίσης τους Ρώσους μισθοφόρους ότι εμπόδισαν την αποστολή τους να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο κοντά στο Sirte.
"Δεν θέλουμε αυτές οι κινήσεις να προκαλέσουν την αποτυχία του ειρηνικού διαλόγου", ανέφερε σε tweet η στρατιωτική διοίκηση της κυβέρνησης της Λιβύης.
"Αλλά δεν θα δεχτούμε να διαπραγματευτούμε υπό την πίεση των μισθοφόρων και της αεροπορικής άμυνας", πρόσθεσε.

Οι συρράξεις

Η Λιβύη έχει πληγεί από χάος και βία από την εκδίωξη του 2011 και τη δολοφονία του μακροχρόνιου ηγέτη Moammar Gaddafi σε μια λαϊκή εξέγερση που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ.
Ανταγωνιστικές διοικήσεις στην Ανατολή και τη Δύση έχουν από τότε μπει στην μάχη για τον έλεγχο της μεσογειακής χώρας.
Ο έκτος γύρος των συνεδριάσεων της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5 + 5 μεταξύ εκπροσώπων του Λιβυκού Στρατού που είναι συνδεδεμένοι με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και δυνάμεων που ευθυγραμμίζονται με τον γενικό στρατηγό Khalifa Haftar, ξεκίνησε την Τρίτη 10/11 στη στρατηγική πόλη Σερτ για να προωθήσει την εφαρμογή της πρόσφατης εκεχειρίας.
Οι συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή της αποστολής υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), θα ολοκληρωθούν στις 13 Νοεμβρίου, ανέφερε σε ανακοίνωση της, η αποστολή.
Τα μέρη συζήτησαν επίσης τη σύσταση υποεπιτροπών για την εποπτεία της απόσυρσης ξένων πολιτοφυλακών.

Η συμφωνία για εκεχειρία

Στις 23 Οκτωβρίου, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο κύριων αντιμαχόμενων πλευρών της χώρας ως αποτέλεσμα των συνομιλιών της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5 + 5 που ξεκίνησαν στις 19 Οκτωβρίου.
Την περασμένη εβδομάδα, η Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5 συμφώνησε για την εφαρμογή μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.
Η συμφωνία συνήφθη σε μια συνάντηση στην πόλη Ghadames στα νοτιοδυτικά, στην οποία επίσης δημιουργήθηκε μια στρατιωτική υποεπιτροπή.
Οι συνεδριάσεις της στρατιωτικής επιτροπής στο Ghadames "συμφώνησαν για συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εφαρμογή της μόνιμης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός", σύμφωνα με δήλωση της UNSMIL.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης