Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ για Ισπανία: Απαιτούνται δημοσιονομικά μέτρα, στο -8,7% η ύφεση - Αδύναμος ο τραπεζικός τομέας

ΔΝΤ για Ισπανία: Απαιτούνται δημοσιονομικά μέτρα, στο -8,7% η ύφεση - Αδύναμος ο τραπεζικός τομέας
Το δ’ τρίμηνο η ανάπτυξη υπονομεύεται από το β’ κύμα κρουσμάτων, συν το ότι η αβεβαιότητα γνωρίζει νέα ύψη, σύμφωνα με το ΔΝΤ
Παραμένει αδύναμος ο ισπανικός τραπεζικός τομέας στην Ισπανία, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτοντας ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα ελάφρυνσης είναι εκ των ων ουκ άνευ, με την ύφεση το γ' τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στο -8,7%.
Ειδικότερα, λιγότερο σοβαρή από όσο αρχικά είχε προβλεφθεί αναμένεται να είναι η ύφεση στην Ισπανία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΔΝΤ, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη που επιτεύχθηκε το γ’ τρίμηνο του 2020.
Υπενθυμίζεται ότι είχε εκτιμηθεί ύφεση -12,8%.
Ωστόσο, προσθέτει το ΔΝΤ, το δ’ τρίμηνο η ανάπτυξη υπονομεύεται από το β’ κύμα κρουσμάτων, συν το ότι η αβεβαιότητα γνωρίζει νέα ύψη.
Έτσι, ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,7% το γ’ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση), η οικονομική δραστηριότητα παραμένει στο -8,7% σε σχέση με το 2019.
Με περισσότερα από 1,4 εκατ. κρούσματα, η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου είναι μία από τις πλέον πληγείσες ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως ανέφερε το ΔΝΤ, η κερδοφορία και η ικανότητα δανεισμού των τραπεζών θα μπορούσαν να επιδεινωθούν έτι περαιτέρω, καθώς τα επισφαλή δάνεια πιθανότατα θα αυξηθούν «δυσανάλογα» στον μη χρηματοοικονομικό εταιρικό τομέα της Ισπανίας, μετά τη λήξη των μορατορίων.
Επίσης, συνέστησε στην κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα σε βιώσιμες εταιρείες, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς δημοσιονομικά μέτρα ελάφρυνσεις οι «κοινωνικές απώλειες» λόγω εταιρικών πτωχεύσεων μπορεί να αποδειχθούν πολύ δαπανηρές.
Η ισπανική κυβέρνηση αναμένει ύφεση 11,2% φέτος και ανάκαμψη τουλάχιστον 7,2% το επόμενο έτος.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ισπανία, Andrea Schaechter, δήλωσε ότι η πτώση του 2020 πρέπει τώρα να είναι πιο κοντά στις προβλέψεις της κυβέρνησης.
Ωστόσο, το ΔΝΤ είπε ότι η μακροοικονομική προοπτική της κυβέρνησης στο σχέδιο προϋπολογισμού 2021, το οποίο προβλέπει αύξηση έως και 9,8% το επόμενο έτος με τη χρήση κονδυλίων ανάκαμψης της ΕΕ, είναι αρκετά «αισιόδοξη», κυρίως επειδή το Ταμείο αναμένει αργή απορρόφηση των πόρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης